09 november 2023

bar italia - The Twits

Nog geen half jaar na haar debuutalbum Tracey Denim keert de Britse band bar italia terug met een tweede album en The Twits is nog wat beter en interessanter dan het terecht zo geprezen debuut van de band uit Londen
Tracey Denim van bar italia staat op de groslijst voor mijn jaarlijstje over 2023, maar een van de meest interessante en eigenzinnige gitaarplaten van het jaar krijgt op de valreep nog stevige concurrentie uit onverwachte hoek. Met The Twits levert bar italia immers nog een album af en het tweede album van de Britse band klinkt volwassener, evenwichtiger en interessanter. Bovendien laat de band in zowel vocaal als muzikaal opzicht groei horen, waardoor The Twits nog net een stukje beter is dan het droomdebuut van de band uit Londen. De songs van de band zijn misschien net wat toegankelijker, maar bar italia heeft op het knappe The Twits ook absoluut haar eigenzinnigheid behouden.De Britse band bar italia debuteerde het afgelopen voorjaar verrassend sterk met Tracey Denim. Verrassend sterk omdat ik de twee mini-albums die aan het debuutalbum vooraf gingen behoorlijk wisselvallig en ongrijpbaar vond. Eerlijk gezegd vond ik er niet veel aan, waardoor ik geen hoge verwachtingen had van Tracey Denim, maar het album wist me enorm te verrassen. 
Ook op Tracey Denim serveerde bar italia zeker geen hapklare brokken, maar het popliedje met een kop en een staart was op het debuutalbum zeker niet volledig uit het oog verloren. 

Op haar debuutalbum liet de Britse band zich beïnvloeden door een aantal decennia Britse en Amerikaanse rockmuziek, met invloeden uit de postpunk, Britpop, Madchester, 90s indierock, slowcore, postpunk, noiserock, grunge en shoegaze als belangrijkste ingrediënten. Het zijn invloeden die werden gecombineerd met het nodige experiment, waardoor de songs van de Britse band direct opvielen binnen het aanbod van dat moment. Tracey Denim was een sterk en veelzijdig album en die veelzijdigheid werd versterkt door de vocalen van zangeres Nina Cristante en zangers Tarik Fehmi en Sam Fenton, die alle drie op hun eigen manier hun invloed uitoefenden op het geluid van bar italia. 

Het debuutalbum van bar italia is nog geen half jaar oud, maar deze week keert de band uit Londen alweer terug met haar tweede album. The Twits gaat verder waar Tracey Denim zes maanden geleden ophield en klinkt daarom direct vertrouwd. Op hetzelfde moment laat bar italia op haar tweede album flinke groei horen, wat gezien de korte tijd die tussen de twee albums zit een bijzondere prestatie is. 

Op The Twits heeft Nina Cristante een net wat groter deel van de zang naar haar toe getrokken en dat vind ik persoonlijk een goede zaak. Haar zang geeft bar italia een bijzonder eigen geluid, wat overigens wel wordt versterkt door de trefzekere aanvullende zangpartijen van haar mannelijke collega’s in de band. De zang op The Twits is mooier dan op het debuutalbum van bar italia en dat geldt ook zeker voor het gitaarwerk, dat wat minder gejaagd en wat melodieuzer en veelkleuriger is. 

De muziek van bar italia klinkt op The Twits nog wat psychedelischer dan op het debuutalbum van de Britse band, maar de bijzondere combinatie van aan de ene kant 1001 invloeden en aan de andere kant flink wat experiment is gebleven. The Twits citeert wat nadrukkelijker uit de archieven van de postpunk en bevat bovendien een groter aantal min of meer conventionele popsongs, maar het is nog altijd geen dertien in een dozijn gitaarmuziek die bar italia maakt. De Britse band heeft haar songs tenslotte nog wat beter uitgewerkt wat de muziek van bar italia interessanter en aantrekkelijker maakt. 

The Twits werd afgelopen zomer opgenomen op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca, maar de muziek van bar italia is ook dit keer vooral donker en wat somber. Met Tracey Denim maakte bar italia eerder dit jaar een album voor de jaarlijstjes en waarschijnlijk is de band met het in kwalitatief opzicht betere The Twits te laat voor deze lijstjes, maar als ik moet kiezen, kies ik absoluut voor het nieuwe album van de Britse band, die er weer in slaagt om te verrassen met haar creativiteit maar ook steeds meer met goede songs. Erwin Zijleman

De muziek van bar italia is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://baritalia.bandcamp.com/album/the-twits.


The Twits van bar italia is verkrijgbaar via de Mania webshop: