29 november 2023

wh^rl - wh^rl

Het debuutalbum van wh^rl, een project van Jurgen Veenstra, begon met een serie hele sobere demo’s, die vervolgens prachtig zijn uitgewerkt zonder de charme van de ruwe eenvoud van de originelen te verliezen
De Groningse muzikant Jurgen Veenstra maakt normaal gesproken behoorlijk stevige muziek, maar tijdens de coronapandemie nam hij ook een aantal lo-fi songs op. Deze werden vervolgens verrijkt door een aantal extra muzikanten, wat een bijzonder klinkend album oplevert. Ondanks de bijdragen van een hele waslijst aan instrumenten heeft het debuutalbum van wh^rl haar lo-fi karakter behouden. De songs van Jurgen Veenstra zijn ruw en elementair, maar het zijn ook songs vol urgentie en songs die door de fraaie bijdragen van gastmuzikanten steeds weer weten te verrassen. Jurgen Veenstra timmert al heel wat jaren aan de weg, maar heeft met het debuut van wh^rl een interessante nieuwe kant van zichzelf ontdekt.VPRO’s 3voor12 noemde Jurgen Veenstra vorige week één van de ‘godfathers’ van de Noordelijke underground-scene. Het is een scene die ik eerlijk gezegd niet of nauwelijks ken, maar ik ben erg gecharmeerd van het nieuwe project van de muzikant uit Groningen, die eerder speelde in de band Moonlizards en tegenwoordig deel uitmaakt van de bands Avery Plains en MOAN. 

Het debuutalbum van zijn project wh^rl kreeg vorm tijdens de coronapandemie, toen Jurgen Veenstra als muzikant opeens volledig op zichzelf was aangewezen. Hij maakte een aantal ruwe demo’s en stuurde deze vervolgens naar twee bevriende muzikanten, de broers Arno en Stefan Breuer, die hij kende van bands als Combo Qazam en voorganger Lost Bear (dat met Limshasa uit 2011 en Inside The Dragon uit 2016 twee miskende meesterwerken afleverde). 

De broers Breuer gingen vervolgens aan de slag met de ruwe tracks en voegden flink wat instrumenten toe, waaronder een aantal bijzondere. Later werden nog wat extra muzikanten benaderd en werden onder andere bijdragen van harmonium, gitaren, cello en harmonium en achtergrondzang opgenomen. Jurgen Veenstra voegde zelf nog wat unheimisch klinkende geluiden toe. 

Al deze grotendeels thuis opgenomen ingrediënten werden uiteindelijk samengevoegd met het zeer fraaie titelloze debuutalbum van wh^rl als resultaat. Het album, dat is uitgebracht op het Tiny Room Records label van Stefan Breuer, klinkt vast totaal anders dan de ruwe demo’s waarmee Jurgen Veenstra begon, maar het debuutalbum van wh^rl heeft nog altijd een hoog lo-fi karakter en herinnert hier en daar aan het vroege werk van Guided By Voices, dat deze week maar weer eens een nieuw album afleverde. 

Vergeleken met de lo-fi op de vroege albums van de pioniers van het genre heeft Jurgen Veenstra zijn songs wel wat verder uitgewerkt. Op het debuutalbum van wh^rl staan maar weinig hele korte tracks met flarden van een popsong en het album sluit af met twee lange tracks van respectievelijk meer dan zeven en meer dan vijf minuten. 

Op het debuutalbum van wh^rl schakelt Jurgen Veenstra makkelijk tussen ingetogen en sober ingekleurde en wat stevigere en gruizig klinkende songs en hiernaast zoekt hij zo nu en dan het experiment. Alle uitersten die zijn te horen op het album hebben hun charme. Ik hou persoonlijk wel van de ruwe eenvoud van de meer ingetogen songs op het album, maar ook als de gastmuzikanten de lo-fi schetsen van de Groningse muzikant een stuk uitbundiger hebben ingekleurd overtuigt wh^rl bijzonder makkelijk. 

Ik noemde eerder Guided By Voices als vergelijkingsmateriaal, maar dat gaat maar ten dele op. Jurgen Veenstra heeft een behoorlijk veelzijdig album gemaakt waarop steeds weer andere namen opduiken (Gavin Friday hoor ik ook een paar keer), maar dat uiteindelijk toch vooral origineel klinkt. De Groningse muzikant maakt met zijn bands muziek die een flink stuk steviger is, maar op wh^rl overtuigt hij makkelijk als songwriter. 

Ik ben op zich wel benieuwd naar de ruwe demo’s die de basis vormden voor dit album, maar ben op hetzelfde moment enorm onder de indruk van de wijze waarop de gastmuzikanten de ruwe demo’s tot leven hebben gebracht, zonder afbreuk te doen aan het persoonlijke en lo-fi karakter dat Jurgen Veenstra voor ogen had. Het levert een bijzonder album op. Erwin Zijleman

De muziek van wh^rl is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de Groningse muzikant: https://tinyroomrecords.bandcamp.com/album/wh-rl.


wh^rl van wh^rl is verkrijgbaar via de Mania webshop: