16 november 2023

Niecy Blues - Exit Simulation

De Amerikaanse muzikante Niecy Blues levert met Exit Simulation een buitengewoon fascinerend debuutalbum af met zich langzaam voortslepende klanken, hypnotiserende zang en een ongrijpbare mix van invloeden
Ik verwachte een loom R&B album, maar dat is niet wat je krijgt als je luistert naar Exit Simulation van Niecy Blues. De muzikante uit South Carolina verwerkt wat subtiele invloeden uit de R&B, maar haar debuutalbum is geen moment een echt R&B album. Ook het predicaat loom doet geen recht aan het bijzonder lage tempo waarin zowel de muziek als de zang op Exit Simulation zich voortsleept. Het levert een serie behoorlijk ongrijpbare songs op, maar wanneer je eenmaal gewend bent aan de bijzondere muziek van Niecy Blues vallen steeds meer fraaie details op en krijgt de muziek van de Amerikaanse muzikante een bezwerende of zelfs hypnotiserende uitwerking.Exit Simulation van Niecy Blues wordt een R&B album genoemd, maar als het al een R&B album is, is het wel een heel bijzonder R&B album. Nu hou ik over het algemeen niet zo van gewone R&B albums, maar kom ik ieder jaar wel een of twee bijzondere R&B albums tegen, die het uiteindelijk vaak schoppen tot mijn jaarlijstje. Niecy Blues, het alter ego van Janise Robinson, zou dit jaar met haar debuutalbum zomaar mijn jaarlijstje kunnen halen, maar ik hoor maar heel weinig R&B op Exit Simulation. 

Heel af en toe zijn er wat lome beats die het album voorzien van een vleugje R&B en ook in de zang hoor ik af en toe wel wat R&B invloeden, maar alles bij elkaar genomen vind ik Exit Simulation van Niecy Blues geen R&B album. Het is nog niet zo makkelijk om een beter etiket op dit album te plakken, want de muzikante uit Charleston, South Carolina, maakt behoorlijk ongrijpbare muziek. 

Wat als eerste opvalt bij beluistering van het debuutalbum van Niecy Blues is het bijzonder lage tempo. Wanneer de Amerikaanse muzikante beats gebruikt halen deze een extreem lage beats per minute score en wanneer de beats ontbreken lijkt de muziek van Niecy Blues hier en daar zelfs bijna stil te staan. 

Niecy Blues heeft haar songs bovendien op fascinerende wijze ingekleurd. De basis van de meeste songs op het album bestaat uit fraaie baslijnen en niet veel meer dan dat. De baslijnen worden af en toe verrijkt met keyboards en subtiele beats en nog wat incidenteler met sfeervolle bijdragen van gitaar, harp en fluit, maar heel uitbundig wordt de muziek op Exit Simulation nooit. 

Wanneer de muzikante uit South Carolina haar muziek verrijkt met keyboards, vloeien subtiele pianoakkoorden samen met atmosferische klankentapijten en alles trekt zoals gezegd in een extreem laag tempo voorbij. Niecy Blues neemt de tijd voor het inkleuren van haar songs en voegt hier vervolgens haar stem aan toe. De Amerikaanse muzikante beschikt over een mooie en soulvolle stem, die haar songs hier en daar een R&B tintje geeft, maar ook de zang op het debuutalbum van Niecy Blues valt op door een zeer laag tempo, zeker wanneer de stem van Niecy Blues in meerdere lagen uit de speakers komt. 

Het maakt van Exit Simulation een wat broeierig en bezwerend album, dat door de diepe baslijnen en de atmosferische synths ook wat donker klinkt. Overdag vervliegen de ijle klanken op het debuutalbum van Niecy Blues makkelijk, maar in de avond komt de bijzondere muziek van de Amerikaanse muzikante op fraaie wijze tot leven. Exit Simulation is een album dat bij eerste beluistering vooral verbazing oproept, want de mix van een klein beetje R&B, wat elektronica, hier en daar wat jazz, hip-hop en gospel en een flinke dosis ambient is al niet alledaags en het tempo op het album is dat zeker niet. 

Exit Simulation is het mooist wanneer je je aanpast aan het tempo van Exit Simulation en je meedrijft op de golven met subtiele klanken en dromerige zang. Ook beluistering met de koptelefoon verdient de voorkeur, want de Amerikaanse muzikante heeft haar songs subtiel, maar ook bijzonder mooi ingekleurd. De songs op Exit Simulation zijn zeker geen toegankelijke R&B songs met een kop en een staart, maar eerder experimentele maar zeker niet ontoegankelijke soundscapes. Het is absoluut wennen, maar het debuutalbum van Niecy Blues wordt steeds mooier. Erwin Zijleman

De muziek van Niecy Blues is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://niecyblues.bandcamp.com/album/exit-simulation.


Exit Simulation van Niecy Blues is verkrijgbaar via de Mania webshop: