06 mei 2020

Florian Schneider (1947 - 2020)


Vandaag is bekend geworden dat vorige week de Duitse muzikant Florian Schneider is overleden. Florian Schneider liep in 1970 op het conservatorium van Düsseldorf medestudent Ralf Hütter tegen het lijf. Beiden studeerden klassieke muziek, maar waren vooral geïnteresseerd in de elektronische muziek die kon worden gemaakt met destijds nog revolutionaire synthesizers. Florian Schneider en Ralf Hütter formeerden in 1970 de band Organisation, maar kozen na één niet in brede kring opgepikt album voor de naam Kraftwerk. 

Tussen 1971 en 1981 maakte de band albums die de popmuziek in het algemeen en de elektronische popmuziek in het bijzonder voorgoed zouden veranderen. Albums als Autobahn (1974), Radio-Aktivität (1975), Trans-Europe Express (1977), The Man-Machine (1978) en Computer World (1981) waren hun tijd vele jaren vooruit en klinken ook een aantal decennia later nog modern of zelfs futuristisch. Veel elektronische muziek van later tijd was niet mogelijk geweest zonder het baanbrekende werk van Kraftwerk, van de synthpop uit de jaren 80 tot de house en techno uit de jaren 90 tot de elektronische dansmuziek van het moment. 

Ook op het podium was Kraftwerk zijn tijd ver vooruit. Niet alleen met de gebruikte apparatuur, maar ook met visuele hulpmiddelen en de inzet van robots in een tijd dat je deze alleen in science fiction films zag. Kraftwerk maakte na 1981 nog maar mondjesmaat nieuwe muziek, maar dook op het podium steeds weer op en steeds in een nog wat futuristischer aandoende setting. Florian Schneider vond het in 2008 genoeg, waarna Ralf Hütter als resterend lid van het eerste uur tot op de dag van vandaag de muzikale erfenis van Kraftwerk bewaakt. Het is een muzikale erfenis die ook zeker de verdienste is van Florian Schneider die vorige week op 73-jarige leeftijd overleed. Erwin Zijleman