dinsdag 19 mei 2020

Perfume Genius - Set My Heart on Fire, Immediately

Perfume Genius levert een opvallend veelzijdig album af dat even goed minimalistisch als pompeus of rauw kan klinken en dat wordt gedragen door de mooie stem en de eigenzinnigheid van de Amerikaanse muzikant
Set My Heart on Fire, Immediately van Perfume Genius is een album dat in meerdere opzichten opzien baart. Allereerst is er de fantastische productie van Blake Mills, die het album heeft voorzien van een geluid dat afwisselend sprookjesachtig en beangstigend is. Hiernaast zijn er de songs die steeds weer anders worden ingekleurd en die variëren van pompeus tot minimalistisch met vaak een hoofdrol voor opvallend gruizig gitaarwerk. Het past prachtig bij de zang die ook alle kanten op schiet en bij de vaak wat donkere teksten. Het levert een buitengewoon fascinerende luistertrip op.


De muziek van Perfume Genius wordt inmiddels al enkele jaren in brede kring uitvoerig geprezen, maar zelf had ik tot voor kort geen goede klik met de muziek van het alter ego van de Amerikaanse muzikant Mike Hadreas. Ik kan niet goed uitleggen waar dit aan lag, want normaal gesproken hou ik wel van de eigenzinnige en soms wat pompeuze muziek waar ook Perfume Genius een voorkeur voor lijkt te hebben. 

Het bovenstaande suggereert al dat er iets is veranderd in mijn mening over de muziek van Mike Hadreas en dat is inderdaad het geval. Het nieuwe album van Perfume Genius, het deze week verschenen Set My Heart on Fire, Immediately, beviel me eigenlijk onmiddellijk en wordt alleen maar interessanter. 

Dat is deels de verdienste van producer Blake Mills, die de muziek van Perfume Genius heeft voorzien van een bijzonder fascinerend klankentapijt. Set My Heart on Fire, Immediately opent met een track die Roy Orbison gemaakt zou kunnen hebben. De instrumentatie herinnert aan vervlogen tijden en wordt op fraaie wijze voorzien van de emotievolle vocalen van Mike Hadreas. Het doet wat pompeus aan, maar op hetzelfde moment is alles even fraai gedoseerd. Het is een mooie opening van een album dat verrassend veelzijdig blijkt. 

Wanneer de laatste noten van de zang van de openingstrack wegebben is het direct gedaan met de associaties met de muziek van Roy Orbison (al keert die later op het album nog eens terug). De tweede track is gruizig en combineert vervormde gitaren met meer ingetogen zang en de bijdragen van topmuzikanten als drummer Jim Keltner en bassist Pino Palladino. In deze track hoor je goed hoe mooi en bijzonder de productie van Blake Mills is. Onder de gruizige gitaren blijkt veel moois verstopt, wat de wat unheimisch aanvoelende track voorziet van wat extra bezwering, die aan het eind weer omslaat in beeldende atmosferische klanken. 

Set My Heart on Fire, Immediately bevat 13 tracks en is goed voor 50 minuten muziek. Het is muziek die alle kanten op schiet, want in de derde track komt de Amerikaanse muzikant met een lichtvoetiger deuntje op de proppen, om te vervolgen met fraai ingekleurde track die Franse filmmuziek uit de jaren 70 combineert met een vleugje Antony (die van The Johnson). Ook dit is min productioneel opzicht weer een kunststukje, maar ook de zang van Mike Hadreas maakt indruk. 

Set My Heart on Fire, Immediately citeert nadrukkelijk uit de archieven van de popmuziek, maar weet ook steeds weer een eigen draai te geven aan invloeden uit het verleden, waardoor het nieuwe album van Perfume Genius steeds weer weet te verrassen. Het ene moment is het pompeus, het volgende moment sprookjesachtig of filmisch, dan weer beklemmend of rauw, maar Perfume Genius schaamt zich ook niet voor een lichtvoetig deuntje. Het doet me meer dan eens denken aan de muziek van Marc Almond, al zijn de songs van Perfume Genius eigenzinniger en is zijn zang veelzijdiger. 

Het is knap hoe Mike Hadreas steeds weer andere wegen in weet te slaan, experiment combineert met tijdloze klanken en pompeuze passages afwisselt met bijna minimalistische momenten. Het kleurt allemaal prachtig bij de wat donkere teksten van de Amerikaanse muzikant, waarin hier en daar wordt afgerekend met pijn en misère uit het verleden. Bij eerste beluistering hoor je maar een fractie van alles schoonheid van het album, maar wanneer er steeds meer op zijn plek valt wordt het nieuwe album van Perfume Genius steeds indrukwekkender. Erwin Zijleman


Set My Heart on Fire, Immediately van Perfume Genius is verkrijgbaar via de Mania webshop:
2LP (indie, coloured), 24,99 euro
2LP, 24,99 euro