maandag 11 mei 2020

Hayley Williams - Petals For Armor

Paramore zangeres Hayley Williams komt op de proppen met een persoonlijk soloalbum dat alle kanten op schiet en een groot deel van de tijd overtuigt
Hayley Williams trad al op jonge leeftijd toe tot de band Paramore en heeft 15 jaren met hoge pieken en diepe dalen achter de rug. Het krijgt allemaal een plekje op haar eerste soloalbum, dat vol kiest voor de pop, maar het avontuur zeker niet schuwt. Petals For Armor is voorzien van een overvolle maar mooie productie. Hayley Williams heeft haar songs niet alleen volgestopt met persoonlijke overpeinzingen, maar ook met heel veel goede ideeën. Het is soms wat teveel van het goede en het album overtuigt zeker niet de hele speelduur, maar de sterke momenten overheersen op een album dat het echt verdient om beluisterd te worden.


De naam Hayley Williams klonk mij niet direct bekend in de oren, waardoor ik onbevangen begon aan haar deze week verschenen album Petals For Armor. Het is voor de vele fans van de Amerikaanse band Paramore vast anders, want Hayley Williams is al jaren het boegbeeld van de zeer populaire band, waaraan ze toe trad toen ze pas 15 was. 

Paramore wist de afgelopen jaren een groot publiek aan zich te binden en vulde ook in Nederland met gemak grote zalen. Het is voor een belangrijk deel langs me heen gegaan. Ik heb de muziek van Paramore de afgelopen jaren zeker beluisterd, maar het was nooit echt mijn ding. Het eerste soloalbum van Hayley Williams vind ik veel en veel beter. 

De muzikante die werd geboren in Meridian, Mississippi, maar opgroeide in Franklin, Tennessee, kreeg de afgelopen jaren te maken met pieken en dalen. Zo trouwde ze, zag ze haar huwelijk waarin misbruik centraal stond ook weer snel op de klippen lopen en werd haar geliefde oma getroffen door een ernstig ongeluk, wat zeker zijn sporen heeft nagelaten op haar eerste soloalbum, net als de dynamische jaren die ze met Paramore heeft doorgemaakt. Hayley Williams vecht op haar soloalbum met nogal wat demomen, maar uiteindelijk krijgt ze de meesten er wel onder.

Hayley Williams maakte Petals For Armor samen met Paramore gitarist Taylor York, die het album ook produceerde. Ook Paramore bassist Joey Howard was van de partij tijdens de opnamen van het album en schreef mee aan een groot deel van de songs. Petals For Armor van Hayley Williams heeft op papier daarom een flink Paramore gehalte, maar dat hoor je niet direct terug in de muziek op het album, al is de afstand met het laatste Paramore album minder groot dan de afstand met de eerste Paramore albums waarop de band vooral aanstekelijke rocksongs met een hoog emo gehalte maakte. 

Het eerste soloalbum van Hayley Williams is een modern popalbum met hier en daar een vleugje singer-songwriter muziek en wat flirts met R&B (denk aan Solange). Het is bovendien een zeer persoonlijk album waarop Hayley Williams een aantal zeer bewogen jaren in haar leven probeert te verwerken. Hayley Williams bracht tweederde van het album al uit via twee EP’s en heeft nu het resterende deel toegevoegd. Het levert een enerverend uur muziek op.

Het debuut van de Amerikaanse singer-songwriter begeeft zich met enige regelmaat op het pad dat het afgelopen jaar is geplaveid door Billie Eilish, maar kan ook uit de voeten met wat experimentelere singer-songwriter muziek (ik hoor vaak wat van Björk), die stemmig wordt ondersteund door strijkers of juist met uitbundige electropop die niet vies is van de dansvloer. Hayley Williams zoekt op haar soloalbum vrijwel continu het avontuur en speelt met bijzondere ritmes, tempowisselingen, arrangementen en geluiden. 

Het doet me zoals gezegd meer dan eens denken aan het uitstekende album van Billie Eilish van vorig jaar, maar Hayley Williams heeft op haar eerste soloalbum ook met succes gewerkt aan een eigen geluid. Het is een geluid vol verwijzingen naar een aantal decennia popmuziek, maar de Amerikaanse singer-songwriter durft ook stevig te experimenteren, waardoor er van alles gebeurt op het album. 

Zonder liefde voor goed geproduceerde popmuziek wordt het niks met het soloalbum van de zangeres van Paramore, maar ik vind het persoonlijk een interessant album dat laat horen dat Hayley Williams veel in haar mars heeft. Ruim een uur muziek is misschien wat veel van het goede, maar verder alleen maar lof voor dit dappere album. Erwin Zijleman
Petals For Armor van Hayley Williams is verkrijgbaar via de Mania webshop:
2LP, 34,99 euro
cd, 18,99 eur