zaterdag 16 mei 2020

Jess Williamson - Sorceress

De Amerikaanse singer-songwriter Jess Williamson bezweert en betovert met een wonderschoon album waarmee je jezelf het liefst maanden op zou sluiten
Jess Williamson maakte twee jaar geleden indruk met het prachtige Cosmic Wink, maar laat op haar nieuwe album horen dat het nog veel beter kan. Sorceress verwerkt nog wat meer invloeden dan zijn voorganger, maar klinkt desondanks meer als een eenheid. In muzikaal opzicht is het smullen met prachtige warme klanken die lak hebben aan genres en tijdperken, maar de zang van Jess Williamson is nog veel mooier. Ook de songs van de singer-songwriter uit Los Angeles hebben sinds Cosmic Wink alleen maar aan kracht gewonnen en tillen het album naar een niveau dat slechts weinigen gegeven is.


Jess Williamson had al twee, slechts in kleine kring opgemerkte, albums op haar naam staan, toen ze precies twee jaar geleden opdook met Cosmic Wink. Het derde album van de singer-songwriter uit Los Angeles haalde uiteindelijk mijn jaarlijstje en wanneer ik dit lijstje nu zou maken zou het album in de allerhoogste regionen van dit lijstje te vinden zijn. 

Cosmic Wink werd warm onthaald door liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, maar kleurde ook nadrukkelijk buiten de lijntjes van het genre. Het album bevatte flarden 60s psychedelische folk en 70s Westcoast pop, herinnerde aan de New Yorkse singer-songwriters uit de tweede helft van de jaren 70, maar bevatte ook zeker invloeden van veel recentere datum, wat vergelijkingsmateriaal opleverde dat varieerde van Judee Sill tot Fleetwood Mac en van Patti Smith tot Mazzy Star. 

Het was vergelijkingsmateriaal dat uiteindelijk onzinnig bleek, want Jess Williamson viel op Cosmic Wink vooral op door een bijzonder eigen geluid. Cosmic Wink heeft de lat hoog gelegd voor de opvolger van het album en die opvolger verscheen deze week. Ik heb Sorceress al een aantal weken in huis en toen ik het album voor het eerst beluisterde maakte het een verpletterende indruk. Het is altijd even afwachten hoe dat op de wat langere termijn uitpakt, maar die verpletterende indruk maakt het nieuwe album van Jess Williamson nog steeds. 

Sorceress is, net als voorganger Cosmic Wink, een album vol invloeden, maar deze invloeden vloeien nog naadlozer samen in het bijzondere geluid van Jess Williamson. Sorceress bevat alle invloeden die ook op Cosmic Wink aanwezig waren en het zijn invloeden die aan de ene kant meer worden uitgelicht, wat zeker geldt voor de countryinvloeden, maar die aan de andere kant ook meer zijn verweven in het bijzondere totaalgeluid op het album, dat ook flirt met Laurel Canyon singer-songwriter muziek en een snufje soul en new age. 

Sorceress is een singer-songwriter album dat los staat van genres en de tijd. Invloeden uit onder andere de country, psychedelica en Westcoast pop zijn op organische wijze aan elkaar gesmeed in songs die je direct bij eerste beluistering dierbaar zijn. Sorceress borduurt absoluut voort op Cosmic Wink, maar zet ook een reuzenstap. Jess Williamson verrast continu met wonderschone songs vol bijzondere wendingen, maar op een of andere manier zijn het ook wendingen die volkomen logisch klinken. Sorceress vermaakt, verwarmt en benevelt, maar het is ook een album dat verrast, verbaast, bezweert en betovert. 

Jess Williamson heeft een album gemaakt dat zich genadeloos opdringt en dat alleen maar mooier lijkt te worden. De productie is een waar kunststukje en hetzelfde geldt voor de rijke instrumentatie. Nog veel mooier is de prachtige stem van de singer-songwriter uit Los Angeles, die zelfs het grootste ijskonijn doet smelten en die onmiddellijk de aandacht opeist en vervolgens niet meer los laat. 

In deze onzekere tijden is er behoefte aan een album dat er voor zorgt dat je even alles om je heen vergeet en in ieder geval een uurtje in een wereld leeft waarin alles mooi is en gevaren niet bestaan. Sorceress van Jess Williamson is zo’n album en het wordt alleen maar mooier en indrukwekkender. Jaarlijstjesmateriaal, dat is zeker. Erwin Zijleman


De muziek van Jess Williamson is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://jesswilliamson.bandcamp.com/album/sorceress.


Sorceress van Jess Williamson is verkrijgbaar via de Mania webshop:
LP, 26,99 euro
cd, 16,99 euro