21 april 2022

Jessica Willis Fisher - Brand New Day

Na een heleboel ellende kiest de Amerikaanse muzikante Jessica Willis Fisher voor zichzelf op het zeer overtuigende Brand New Day, dat in meerdere opzichten opvalt binnen het enorme aanbod in het rootssegment
De familie Willis leek in de real-life soap The Willis Family zo’n blije en getalenteerde familie, maar de werkelijkheid bleek helaas totaal anders. Jessica Willis Fisher, de oudste dochter van het gezin, maakt met haar eerste soloalbum een nieuwe start en doet een poging om haar door seksueel misbruik geteisterde jeugd te verwerken. Dat doet ze met veel wilskracht en het nodige muzikale talent. Jessica Willis Fisher is een prima violiste, maar ze maakt nog veel meer indruk als zangeres. Brand New Day maakt ook in muzikaal indruk met een mooi geluid met invloeden uit de countrypop, de bluegrass en de Americana. De zeer persoonlijke songs doen de rest.


In 2014 dook in de Amerikaanse talentenjacht America’s Got Talent The Willis Clan op. Het gezin Willis, dat bestond uit vader, moeder en maar liefst twaalf kinderen, maakte indruk met flink wat vocaal en muzikaal talent en kreeg terecht veel aandacht in de media. Het leverde uiteindelijk niet de winst op in de populaire talentenjacht, maar The Willis Clan kreeg vervolgens wel een eigen real-life soap, The Willis Family. 

Het streng christelijke gezin maakte in deze real-life soap continu een hele blije indruk, maar de realiteit bleek totaal anders toen vader Toby werd beschuldigd van seksueel misbruik van meerdere van zijn kinderen. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot veertig jaar celstraf. De oudste dochter van het gezin, Jessica Willis, duikt deze week op met haar eerste soloalbum, waarop de diepe wonden die werden veroorzaakt door haar zo traumatische jeugd uiteraard een plek hebben gekregen. 

Jessica Willis Fisher (ze trouwde een paar jaar geleden) was in het gezin Willis het grootste muzikale talent, zowel in vocaal als in muzikaal opzicht. Dat hoor je op haar eerste soloalbum, dat zich deels binnen de kaders van de Nashville countrypop beweegt, maar ook aansluiting vindt bij de bluegrass en de Americana. Het zijn genres waarin de concurrentie momenteel moordend is, maar Jessica Willis Fisher beschikt zoals gezegd over vele talenten en heeft bovendien wat te melden. 

De Amerikaanse muzikante kijkt in haar teksten natuurlijk terug op alle ellende die haar overkwam, maar Brand New Day is vooral een nieuwe start, wat gezien al het gebeurde respect afdwingt. Het is een in muzikaal opzicht veelbelovende nieuwe start, want Brand New Day is een erg sterk album. 

Jessica Willis Fisher maakt op haar solodebuut allereerst indruk als zangeres. Ze beschikt over een mooie en heldere, maar ook krachtige stem, die het goed doet in de genres waarin de muzikante uit Nashville opereert. Het is een stem die af en toe wel wat doet denken aan die van Alison Krauss, maar persoonlijk vind ik de stem van Jessica Willis Fisher wat expressiever en emotievoller. 

Ook in muzikaal opzicht, Jessica Willis Fisher tekent zelf voor de bijdragen van de viool, klinkt Brand New Day prachtig. Hier en daar is het wat aan de gladde of gepolijste kant, maar wanneer Jessica Willis Fisher iets opschuift van de Nashville countrypop, moet haar geluid ook bij liefhebbers van wat minder gepolijste Americana in de smaak kunnen vallen. 

De muzikante uit Nashville verdient uiteraard ook respect voor de wijze waarop ze haar leven weer heeft opgepakt na alle ellende die het gezin Willis is overkomen, maar ook zonder deze achtergrond is Brand New Day een debuutalbum van een zeer talentvolle muzikante, die het in zich heeft om uit te groeien tot een van de smaakmakers in het genre. 

Alle doorgemaakte ellende voorziet haar songs overigens wel van de doorleving die bij muzikanten van haar leeftijd meestal ontbreekt en het is deze doorleving die Brand New Day een flink stuk optilt. Het album klinkt hier en daar wat gepolijst, maar de emotie in de stem van Jessica Willis Fisher is oprecht.

Het verhaal van The Willis Family heeft Nederland volgens mij nooit bereikt, maar dit razend knappe solodebuut van Jessica Willis Fisher verdient ook hier alle aandacht. Er verscheen ook de afgelopen weken weer veel in de genres waarin de Amerikaanse muzikante opereert, maar geen album wist me zo te raken als dit uiterst persoonlijke debuutalbum van Jessica Willis Fisher. Erwin Zijleman