09 april 2022

VanWyck - The Epic Tale Of The Stranded Man

Na drie werkelijk prachtige albums laat VanWyck, het alter ego van de Nederlandse muzikante Christien Oele, op The Epic Tale Of The Stranded Man horen dat het nog wat mooier en indrukwekkender kan
Iets meer dan vier jaar na het droomdebuut An Average Woman, keert de Amsterdamse muzikante Christien Oele als VanWyck terug met haar vierde albums. Het leek me op voorhand bijna onmogelijk, maar The Epic Tale Of The Stranded Man is nog een stuk beter dan zijn voorgangers. Het conceptalbum The Epic Tale Of The Stranded Man vertelt een bijzonder verhaal, is nog wat mooier en veelzijdiger ingekleurd dan de vorige albums en ook dit keer maakt Christien Oele diepe indruk met haar prachtige stem, die met veel gevoel de verhalen van haar songs vertelt. Er zijn dit jaar al flink wat mooie albums verschenen, maar dit albums steekt er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. Onwaarschijnlijk mooi.


An Average Woman van VanWyck kwam helemaal aan het begin van 2018 als een donderslag bij heldere hemel. Het alter ego van de Nederlandse singer-songwriter Christien Oele leverde met haar debuutalbum een tijdloos singer-songwriter album af, dat zich liet vergelijken met de klassiekers in het genre. Het is een kunstje dat de muzikante uit Amsterdam herhaalde op Molten Rock uit 2019 en God Is In The Detour uit 2020, die ik net als An Average Woman schaarde onder de beste albums van de betreffende jaren. 

Vorig jaar moesten we het doen zonder nieuwe muziek van VanWyck, maar dit wordt meer dan goed gemaakt met het deze week verschenen The Epic Tale Of The Stranded Man, het eerste album van VanWyck op het prachtige Excelsior label. Christien Oele heeft de lat de afgelopen jaren bijzonder hoog gelegd met haar eerste drie albums, maar direct bij eerste beluistering van The Epic Tale Of The Stranded Man kon ik al concluderen dat de Amsterdamse muzikante deze lat nog een stukje hoger heeft gelegd met haar vierde album. 

The Epic Tale Of The Stranded Man is een conceptalbum over een man die aanspoelt op een eiland en niet meer weet wie hij is. Christien Oele toonde zich al eerder een uitstekend verhalenverteller, maar de teksten op haar nieuwe album lezen als een roman. In de twaalf tracks op het album maken we kennis met een heel bijzonder eiland en met het verleden van de aangespoelde onbekende man en valt steeds meer op zijn plek. 

In tekstueel opzicht is The Epic Tale Of The Stranded Man een ambitieus album, maar ook in muzikaal opzicht zet VanWyck stappen. Ook op haar vierde album sluit de Nederlandse singer-songwriter aan bij tijdloze singer-songwriter albums uit een ver verleden en drukt ze vervolgens haar eigen stempel op de invloeden van weleer, waardoor het album ook absoluut eigentijds klinkt. 

Ook op The Epic Tale Of The Stranded Man vertrouwt Christien Oele weer op de arrangementen, het gitaarspel en de toetsen van Reyer Zwart en op de productie van Frans Hagenaars. Voor de inkleuring van de songs werd dit keer een beroep gedaan op een wat groter aantal gastmuzikanten, van wie een aantal tekent voor de sfeervolle bijdragen van strijkers. 

The Epic Tale Of The Stranded Man is gevarieerd ingekleurd. In een aantal tracks domineren de stemmige strijkers, maar de meeste songs op het album vertrouwen op een meer standaard bandgeluid met gitaar, bas en drums, al kunnen songs nog altijd uiterst sober of redelijk vol worden ingekleurd tot flirts met folkrock aan toe. De instrumentatie is in alle gevallen zeer smaakvol en draagt nadrukkelijk bij aan de aangename sfeer op het album. 

Het is een instrumentatie die ook dit keer alle ruimte biedt aan de zang van Christien Oele. De Amsterdamse muzikante beschikt niet alleen over een prachtige en veelzijdige stem, maar vertelt de verhalen op haar nieuwe album ook weer met veel gevoel, waardoor ook The Epic Tale Of The Stranded Man weer harder binnenkomt dan de meeste andere albums in het genre. Het is bovendien een stem die ook op dit album weer de onvoorwaardelijke aandacht opeist. 

Ik koester An Average Woman, Molten Rock en God Is In The Detour nog altijd intens, maar het vierde album van VanWyck vind ik in alle opzichten nog net wat mooier. Alle songs klinken weer net wat anders, maar de bijna onwerkelijke schoonheid en trefzekerheid van de muziek van VanWyck is een constante.

Het levert een album op dat er nationaal, maar ook internationaal flink bovenuit steekt en dat wat kleur geeft aan de sombere tijden waarin we leven. Het jaar duurt nog lang, maar dat dit een van de mooiste albums van 2022 is lijkt me zeker. Voor mij is The Epic Tale Of The Stranded Man in ieder geval met afstand het mooiste en meest indrukwekkende album van het moment. Erwin Zijleman

De muziek van VanWyck is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse muzikante: https://vanwyck.bandcamp.com.


The Epic Tale Of The Stranded Man van VanWyck is verkrijgbaar via de Mania webshop: