20 april 2022

Flock Of Dimes - Head Of Roses: Phantom Limb

Head Of Roses: Phantom Limb van Flock Of Dimes wordt mogelijk eenvoudig terzijde geschoven als tussendoortje, maar de aanvulling op het album van vorig jaar is echt een fantastisch album, dat de voorganger zelfs overtreft
Ik had nooit zoveel met de muziek die de Amerikaanse muzikante Jenn Wasner maakte met Wye Oak, maar mijn eerste kennismaking met haar project Flock Of Dimes was vorig jaar een zeer aangename. Het precies een jaar geleden verschenen Head Of Roses krijgt nu gezelschap van Head Of Roses: Phantom Limb, dat de boeken in zal gaan als tussendoortje. Met dit etiket doe je het album echter flink tekort. De verzameling nieuwe songs, demo’s en live-songs is namelijk van een ontzettend hoog niveau en onderstreept, nog meer dan zijn voorganger, wat een uitstekende zangeres Jenn Wasner is. Ik heb het meestal niet zo op dit soort tussendoortjes, maar dit is er een om eindeloos te koesteren.


Flock Of Dimes is een soloproject van de Amerikaanse muzikante Jenn Wasner, die we vooral kennen van het duo Wye Oak. Het laatste wapenfeit van Wye Oak, het goed ontvangen The Louder I Call, The Faster It Runs, is inmiddels alweer vier jaar oud, maar vorig jaar was er wel het uitstekende Head Of Roses van Flock Of Dimes. 
De muziek van het soloproject van Jenn Wasner beviel me eerlijk gezegd een stuk beter dan de muziek van Wye Oak. Het tweede album van Flock Of Dimes liet, vergeleken met de muziek van Wye Oak, een wat toegankelijker geluid horen, dat af en toe opschoof richting Amerikaanse rootsmuziek, maar waarin ook de elektronica ruim baan kreeg. 

Ik was dan ook aangenaam verrast toen deze week alweer een nieuw album van Flock Of Dimes opdook in de releaselijsten. Die verrassing leek in eerste instantie van korte duur toen bleek dat het deze week verschenen Head Of Roses: Phantom Limb niet meer dan een aanvulling op of een tussendoortje na het album van vorig jaar is. Head Of Roses: Phantom Limb bleek echter al snel veel te mooi om als tussendoortje te worden bestempeld. Op het nieuwe album van Flock Of Dimes staan een aantal songs die in dezelfde periode werden geschreven als de songs die vorig jaar op Head Of Roses terecht kwamen, maar het nieuwe album bevat ook een aantal demo’s en live-opnamen. 

Head Of Roses: Phantom Limb opent prachtig met een serie bijzonder fraai ingekleurde songs, die zowel ruimte bieden aan gitaren als aan elektronica. Het zijn songs die worden gedragen door de mooie stem van Jenn Wasner, die, meer dan bij Wye Oak, indruk maakt als zangeres. De eerste twee tracks op het nieuwe album hadden absoluut niet misstaan op het vorig jaar verschenen album en laten nog maar eens horen hoe mooi de muziek van Flock Of Dimes is. 

Ik ben meestal niet zo gek op demo’s en outtakes, maar de alternatieve en uiterst ingetogen en rootsy versie van Price Of Blue, dat we al kennen van Head Of Roses, laat weer een andere kant van Jenn Wasner horen en is wat mij betreft raak. De twee nieuwe tracks die volgen zijn weer van het hoge niveau dat Flock Of Dimes vorig jaar aantikte en klinken heerlijk loom en dromerig. Het zijn songs die laten horen dat Jenn Wasner ook een kwalitatief hoogstaand gloednieuw Flock Of Dimes had kunnen maken, want met de songs die er al liggen is ze op zijn minst halfweg. 

Head Of Roses: Phantom Limb vervolgt met twee live-tracks, die laten horen dat Flock Of Dimes ook op het podium de moeite waard is en die bovendien iets toevoegen aan de studioversies van het album van vorig jaar. Zeker in de wat soberder ingekleurde songs, is de stem van Jenn Wasner nog wat mooier dan we van haar gewend zijn en is kippenvel, in ieder geval bij mij, een zekerheid. 

Head Of Roses: Phantom Limb bevat veertien songs en bijna een uur muziek en mindere momenten schitteren wat mij betreft door afwezigheid. Omdat de overlap met het vorig jaar verschenen album beperkt is en de nieuwe versies van bestaande songs flink afwijken van de originelen, vind ik Head Of Roses: Phantom Limb geen tussendoortje, maar een waardig opvolger van het vorig jaar verschenen album. Het is bovendien een opvolger die nog net wat meer indruk maakt en die doet uitzien naar veel meer muziek van dit bijzondere project. Erwin Zijleman

De muziek van Flock Of Dimes is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://flockofdimes.bandcamp.com/album/head-of-roses-phantom-limb.