16 april 2022

Clara Engel - Their Invisible Hands

De Canadese muzikant Clara Engel staat inmiddels al bijna twintig jaar garant voor volkomen unieke albums en ook het deze week verschenen en betoverend mooie Their Invisible Hands is er weer een
Clara Engel uit Toronto maakt unieke muziek op unieke albums. Ook Their Invisible Hands laat, onder andere door het gebruik van een aantal bijzondere instrumenten, een eigenzinnig geluid horen. Het is een geluid met invloeden uit de folk, maar de muziek van Clara Engel is dankzij het gebruik van soundscapes ook ruimtelijk en beeldend. Their Invisible Hands is een lang album met ruim 70 minuten muziek, maar Clara Engel houdt de aandacht ook dit keer moeiteloos vast met aansprekende songs vol bezwering. Ook dit album maakte Clara Engel weer helemaal zelf en wederom dwingt de Canadese muzikant heel veel respect af. Wereldberoemd gaat ze er nooit meer worden helaas, maar wat is het oeuvre van Clara Engels inmiddels mooi en bijzonder.


Ik volg de Canadese muzikant Clara Engel, die zichzelf overigens ziet als non-binair persoon, inmiddels al heel wat jaren en wordt keer op keer verrast door bijzondere en uitstekende albums. Het zijn albums die de muzikant uit Toronto in eigen beheer uitbrengt en ook grotendeels alleen opneemt. Het geldt ook weer voor Their Invisible Hands, dat vanaf deze week is te beluisteren op en aan te schaffen via de bandcamp pagina van de Canadese muzikant. 

Op Their Invisible Hands tekent Clara Engel voor de songs, de zang en de instrumenten en bovendien voor het thuis opnemen en produceren van het album. De songs op het nieuwe album van Clara Engel werden deels geïmproviseerd en zoals we inmiddels gewend zijn wordt ook dit keer gebruik gemaakt van een zeer bijzonder instrumentarium. 

Naast de inmiddels van Clara Engel bekende sigaardoosgitaar, zijn op Their Invisible Hands bijzondere instrumenten als de talharpa, de shruti box, de tankdrum, de melodica en de chromonica te horen, waarna de muzikant uit Toronto uiteenlopende voorwerpen gebruikte als percussieinstrument. Het levert een even fraai als bijzonder klinkend album op, dat vertrouwd zal klinken voor een ieder die de muziek van Clara Engel kent, al slaat de muzikant uit Toronto ook altijd weer nieuwe wegen in. 

Op Their Invisible Hands is gekozen voor een vrij subtiele instrumentatie, die hier en daar wordt gecombineerd met meerdere lagen vocalen, maar deze vocalen worden ook in een aantal songs achterwege gelaten. Zoals zo vaak heeft de muziek van Clara Engel, dankzij de bijzondere soundscapes, een bezwerend of zelfs hypnotiserend karakter en net als de vorige albums moet je ook Their Invisible Hands een paar keer horen voor alles op zijn plek valt. 

Op Their Invisible Hands houdt Clara Engel het tempo laag en worden meerdere lagen muziek op elkaar gestapeld. Het geeft de muziek een bijzonder ruimtelijk en ook beeldend karakter. De instrumentatie bestaat deels uit repeterende elementen, vaak gitaarlijnen, waarna de wat exotische instrumenten de open ruimte vullen. 

Door het bijzondere instrumentarium klinkt ook Their Invisible Hands weer totaal anders dan alle andere albums die recent zijn verschenen. Clara Engel maakt muziek die met enige fantasie in het hokje folk past, maar door de bijzondere klanken is het geen moment folk die je kent van andere muzikanten, al beschikt Clara Engel wel over een stem die goed uit de voeten kan in wat traditioneler aandoende folk. 

Het is knap hoe Clara Engel ook er ook dit keer in slaagt om veel wat exotische en ook verschillende instrumenten te combineren in songs die uiteindelijk toch redelijk conventioneel klinken. Omdat de Canadese muzikant het nieuwe album alleen heeft gemaakt, klinkt Their Invisible Hands weer wat meer ingetogen dan een aantal van de voorgangers, maar het is ook dit keer een bont en bijzonder klankentapijt dat uit de speakers komt. 

Clara Engel had dit keer over inspiratie niet te klagen, want Their Invisible Hands bevat dertien songs en heeft een speelduur van ruim zeventig minuten. Het album bevat vooral lange tracks (het merendeel van de tracks duurt minimaal vijf minuten), wat het bezwerende karakter van de muziek van de muzikant uit Toronto verder vergroot. Their Invisible Hands is een album waarop je nieuwe dingen blijft ontdekken en is een volgende waardevolle aanvulling op een volkomen uniek oeuvre. Erwin Zijleman

De muziek van Clara Engel is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikant: https://claraengel.bandcamp.com/album/their-invisible-hands.