06 april 2022

Pillow Queens - Leave The Light On

De eerste kennismaking met Leave The Light On van Pillow Queens is dankzij het volle geluid en de krachtige zang een overrompelende, maar hoe vaker je er naar luistert, hoe meer moois er aan de oppervlakte komt
Wordt Pillow Queens de volgende Ierse band die heel groot gaat worden? Het zou zomaar kunnen. De band beschikt in de persoon van Pam Connolly over een uitstekende zangeres met een zeer krachtige stem en ook de andere drie vrouwen van de band uit Dublin hebben sinds het debuutalbum van Pillow Queens uit 2020 veel bijgeleerd. Zeker op het eerste gehoor lijkt de Ierse band te kiezen voor een groots en meeslepend geluid, maar Pillow Queens neemt ook wel degelijk gas terug en heeft veel moois verstopt in de songs op Leave The Light On. Wat mij betreft een grote verrassing.


De Ierse band Pillow Queens debuteerde in september 2020 met het album In Waiting. Het is een album dat me destijds niet is opgevallen, maar nu ik er alsnog naar heb geluisterd kan ik alleen maar concluderen dat het een album is dat zeker een plekje op de krenten uit de pop had verdiend. 
Dat ik naar het debuut van de band uit Dublin heb geluisterd heeft alles te maken met het tweede album van het viertal, dat deze week is verschenen en dat nog een stuk beter is dan het debuutalbum. 

Pillow Queens komt zoals gezegd uit Dublin en bestaat uit vier vrouwen. Pam Connolly, Sarah Corcoran, Rachel Lyons en Cathy McGuines deden het maken van muziek er ten tijde van de release van hun debuut een beetje bij, maar tegenwoordig is het een fulltime baan, waarin inmiddels de nodige vlieguren zijn gemaakt. De band klinkt een stuk beter ingespeeld en hechter dan op haar debuut en dat is niet de enige progressie die is geboekt. 

Bij de eerste kennismaking met de muziek van Pillow Queens valt waarschijnlijk de stem van Pam Connolly het meest op. Het is een opvallend krachtige stem met veel bravoure, die het geluid van Pillow Queens voorziet van veel zelfvertrouwen en urgentie. Op het debuut van Pillow Queens wist de Ierse muzikante de kracht in haar stem nog wat minder goed te doseren, maar op Leave The Light On zijn de muziek en de zang beter in balans. 

Ook in muzikaal opzicht is Pillow Queens flink gegroeid. De band uit Dublin heeft wat meer dynamiek aangebracht in haar muziek en wisselt aangename refreinen met minstens even aangename koortjes af met een geluid dat best als groots en meeslepend mag worden omschreven. 

Pillow Queens laat zich op Leave The Light On deels inspireren door de grootse klanken van landgenoten U2 en nog veel meer door de klanken van de eveneens Ierse band In Tua Nua, die in de jaren 80 en 90 een tijdje aan de weg timmerde, maar Pillow Queens klinkt misschien nog wel het meest als een versie van The Killers waarin de vier Ierse vrouwen de macht hebben gegrepen. De band klonk op haar debuutalbum nog redelijk eenvormig, maar op Leave The Light On is meer variatie te horen in zowel de songs als de muziek en slaagt Pillow Queens er in om, ondanks het vaak zwaar aangezette geluid, behoorlijk introspectief te klinken. 

De Ierse band kiest op haar tweede album voor de aanval als beste verdediging en overrompelt de nietsvermoedende luisteraar met een muur van gitaren, met een nog al zwaar aangezette ritmesectie en met de imposante stem van Pam Connolly. Het gekke is dat Leave The Light On zeker bij eerste beluistering klinkt als een muur van geluid, maar het is een muur van geluid waarin steeds meer gaten ontstaan. 

Hoe vaker ik het album hoor, hoe interessanter het album in muzikaal opzicht wordt, hoe mooier met name het gitaarwerk wordt en waar ik de stem van Pam Connolly bij mijn eerste kennismaking met de muziek van Pillow Queens behoorlijk overweldigend vond, maakt de Ierse muzikante nu alleen maar indruk met haar stem. 

Leave The Light On van Pillow Queens nam een bescheiden plekje in op de releaselijsten van de afgelopen week, maar het is een album dat het op zijn minst verdient om in brede kring gehoord te worden. Of je vervolgens valt voor de charmes van Pillow Queens zal vooral afhangen van de appreciatie van de stem van Pam Connolly, die mij inmiddels volledig heeft overtuigd. Erwin Zijleman

De muziek van Pillow Queens is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Ierse band: https://pillowqueens.bandcamp.com.


Leave The Light On van Pillow Queens is verkrijgbaar via de Mania webshop: