05 april 2022

Christian Lee Hutson - Quitters

Na het uitstekende Beginners uit 2020, keert de Amerikaanse muzikant Christian Lee Hutson terug met het nog betere Quitters, waarop hij zich wederom verzekerd weet van de diensten van Phoebe Bridgers
Christian Lee Hutson deed op zijn debuutalbum afwisselend denken aan Elliott Smith en Paul Simon, maar de Amerikaanse muzikant liet ook veel van zichzelf horen op het door Phoebe Bridgers geproduceerde album. Deze week keert Christian Lee Hutson terug met Quitters, dat in alle opzichten groei laat horen. Naast Phoebe Bridgers schoof ook Conor Oberst aan voor de productie van een album dat nog interessanter is dan zijn voorganger. Het is nog altijd een album dat herinnert aan de muziek van Elliott Smith, maar het stempel van Christian Lee Hutson zelf is dit keer ook duidelijker. Het levert een mooi en melancholisch album op dat de Amerikaanse muzikant definitief op de kaart zet als talent.


Bijna twee jaar geleden verscheen Beginners, het debuutalbum van de Amerikaanse muzikant Christian Lee Hutson. Het is een naam die niet direct een belletje deed rinkelen, maar Beginners trok flink wat aandacht dankzij de productie van het album door niemand minder dan Phoebe Bridgers en de gastbijdragen van onder andere Lucy Dacus, Meg Duffy, Conor Oberst en wederom Phoebe Bridgers. 
Met Beginners manoeuvreerde Christian Lee Hutson zich ergens tussen Paul Simon en Elliott Smith in en maakte hij indruk met mooie en vaak flink melancholische popliedjes. 

Deze week verscheen het tweede album van de muzikant uit Los Angeles en ook voor Quitters kon Christian Lee Hutson een beroep doen op Phoebe Bridgers. Quitters werd geproduceerd door Phoebe Bridgers en Conor Oberst, die het tweede album van Christian Lee Hutson hebben voorzien van een wat verzorgder geluid. 

Het is een geluid dat ook dit keer vrijwel onmiddellijk associaties oproept met de muziek van Elliott Smith. Dat ligt voor een belangrijk deel aan de stem van Christian Lee Hutson en zijn manier van zingen, maar ook de klanken op het album en de enorme bak melancholie die over je uit wordt gestort dragen bij aan de gelijkenis met de muziek van Elliott Smith, die overigens vooral sterk is in de meest ingetogen songs op het album. 

Op Beginners keek Christian Lee Hutson terug op zijn jeugd, maar Quitters speelt zich af in het heden en staat stil bij de worstelingen van jonge dertigers in de Verenigde Staten. Op zijn bandcamp pagina bedankt de Amerikaanse muzikant de Amerikaanse schrijver Scott McClanahan en zijn boek The Sarah Book voor alle inspiratie, maar Christian Lee Hutson is zelf ook goed met woorden en schrijft mooie teksten. Net als op Beginners laat de muzikant uit Los Angeles zich bijstaan door een aantal gastmuzikanten en duikt hier en daar de stem van Phoebe Bridgers op, wat de songs op Quitters voorziet van extra kleur. 

Hier en daar schuurt Christian Lee Hutson heel dicht tegen de muzikale erfenis van Elliott Smith aan en wordt nog maar eens onderstreept hoe deze veel te vroeg overleden singer-songwriter wordt gemist. Ook de vergelijking met Paul Simon is op Quitters niet helemaal onzinnig, zeker niet wanneer Christian Lee Hutson net wat expressiever zingt en de instrumentatie wat rijker is en bijvoorbeeld wordt aangevuld met blazers, zoals in het zeer fraaie Age Difference. Vergeleken met Beginners doet Christian Lee Hutson wat meer uitstapjes buiten de gebaande paden, als in het veel elektronischer en experimenteler klinkende Creature Feature, en eigenlijk gaat alles hem goed af op zijn tweede album. 

Hulp van gerenommeerde muzikanten als Phoebe Bridgers en Conor Oberst is natuurlijk mooi meegenomen, maar ik heb het idee dat Christian Lee Hutson het op eigen kracht ook makkelijk zou redden. Op Quitters overtuigt de Amerikaanse als zanger, gitarist, tekstschrijver en songwriter en zet hij nog wat extra stappen vergeleken met zijn terecht goed ontvangen debuutalbum. Beginners blijft een prachtig album, maar Quitters is op alle fronten net wat beter en bovendien constanter van kwaliteit. Na Quitters trek ik Either/Or of XO van Elliott Smith maar weer eens uit de kast, maar het tweede album van Christian Lee Hutson keert absoluut snel terug. Erwin Zijleman

De muziek van Christian Lee Hutson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://christianleehutson.bandcamp.com/album/quitters.


Quitters van Christian Lee Hutson is verkrijgbaar via de Mania webshop: