13 april 2022

Renata Zeiguer - Picnic In The Dark

Het is dringen in het land van de jonge vrouwelijke singer-songwriters met een voorkeur voor indiepop en indierock, maar met Picnic In The Dark weet Renata Zeiguer zich wat mij betreft makkelijk te onderscheiden
Het debuut van de Amerikaanse muzikante Renate Zeiguer viel me vier jaar geleden zeker op, maar volledig overtuigen deed ze me nog niet. Dat doet de muzikante uit de Catskill Mountains wel met het deze week verschenen Picnic In The Dark, dat aansluit bij de betere albums van al haar soortgenoten, maar dat ook een eigen geluid laat horen. Het is een geluid met net wat meer invloeden uit de 80s en 90s, maar de muziek van Renata Zeiguer klinkt ook eigentijds. De muziek klinkt lekker vol met een combinatie van synths en gitaren, wat goed past bij de bijzondere stem van de Amerikaanse muzikante, die je op aangename wijze een bijzondere droomwereld in trekt.


Renata Zeiguer debuteerde vier jaar geleden met het zwoele en veelbelovende Old Ghost. Het debuut van de muzikante uit Brooklyn, New York, schoot me uiteindelijk net wat teveel kanten op om een onuitwisbare indruk te maken, maar Old Ghost was goed genoeg om haar naam te onthouden. wat ik ook heb gedaan. 

Renata Zeiguer keert deze week terug met haar tweede album, Picnic In The Dark. De Amerikaanse muzikante heeft het hectische New York inmiddels verruild voor de rust van de Catskill Mountains op enige afstand van The Big Apple en dat hoor je op haar tweede album. Op haar debuut sprong de muziek van Renata Zeiguer net wat teveel van de hak op de tak en maakte ze bovendien een wat gejaagde indruk, maar op Picnic In The Dark regeert de rust. 

Toch ligt het tweede album van de Amerikaanse muzikante in het verlengde van haar debuut. Ook op Picnic In The Dark is gekozen voor een redelijk vol geluid waarin gitaren en synths hand in hand gaan en ook op album nummer twee is er natuurlijk de bijzondere stem van Renata Zeiguer. Het is een stem die niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar ik vind de vocalen op Picnic In The Dark erg mooi, al is het maar omdat ze perfect kleuren bij het bonte klankenpalet op het album. 

De muziek van Renata Zeiguer sluit aan bij die van al die andere talentvolle en over het algemeen jonge en vrouwelijke muzikanten die momenteel regeren in de indiepop en indierock, maar ze legt toch net wat andere accenten. Picnic In The Dark klinkt niet allen wat voller, maar hier en daar ook experimenteler dan de albums van alle soortgenoten van Renate Zeiguer en verwerkt bovendien net wat andere invloeden. 

Door het gebruik van een ritmebox herinnert het album meer dan eens aan de jaren 80 en 90. Uit de jaren 80 verwerkt de Amerikaanse muzikante invloeden uit de synthpop, maar ook de combinatie van synths en gitaren doet wel wat denken aan de muziek uit de 80’s, terwijl de synths ook doen denken aan de indie electronica uit de jaren 90. 

Op hetzelfde moment is Picnic In The Dark ook een album van deze tijd. Renata Zeiguer heeft een album vol frisse popliedjes afgeleverd. Het zijn dromerige en nog altijd voorzichtig zwoele popliedjes, die makkelijk verleiden en die van een eigen geluid worden voorzien door de bijzondere zang van de muzikante die zich hoorbaar thuis voelt in haar nieuwe omgeving. Picnic In The Dark laat zich beluisteren als een verzameling aangename songs, maar door de wat surrealistische verhalen die Renata Zeiguer vertelt is het ook te beluisteren als een lange en licht benevelende luistertrip. 

Met al die jonge vrouwelijke muzikanten in het indiesegment ligt verzadiging al een tijdje op de loer, maar Renata Zeiguer weet zich op Picnic In The Dark te onderscheiden van alles dat er al is. De instrumentatie op het album is vol, maar laat ook keer op keer mooie en bijzondere wendingen horen, de stem van Renata Zeiguer is misschien even wennen, maar eenmaal gewend aan haar stem wordt deze alleen maar mooier en Picnic In The Dark bevat ook nog eens een aantal avontuurlijke songs die de fantasie makkelijk prikkelen. 

Renate Zeiguer heeft bovendien een album gemaakt dat zich door van alles en nog wat heeft laten beïnvloeden en dat op bijzondere maar ook soepele wijze door de tijd springt. Het is misschien even wennen, maar uiteindelijk is de verleiding van dit album voor mij genadeloos. Erwin Zijleman

De muziek van Renata Zeiguer is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://renatazeiguer.bandcamp.com/album/picnic-in-the-dark.


Envy Of None van Envy Of None is verkrijgbaar via de Mania webshop: