03 april 2022

Molly Tuttle & Golden Highway - Crooked Tree

De Amerikaanse muzikante Molly Tuttle kiest op haar nieuwe album vol voor de bluegrass waarmee ze opgroeide, wat een album vol muzikaal vuurwerk, sterke songs en prachtige vocalen oplevert
Molly Tuttle bouwt inmiddels een aantal jaren aan een zeer interessant oeuvre. De muzikante uit Nashville leunde op haar vorige twee albums wat tegen de countrypop aan, maar op Crooked Tree, kiest ze, samen met haar band Golden Highway, voor de bluegrass die ze thuis met de paplepel kreeg ingegoten. Molly Tuttle is zelf een snarenwonder, maar heeft zich op haar nieuwe album ook nog eens omringd met een aantal geweldige muzikanten, met topproducer Jerry Douglas en met een aantal gastmuzikanten van naam en faam. Het levert een bluegrass album op waar de vonken van af vliegen en dat betovert door de prachtige stem van de Amerikaanse muzikante die maar blijft verbazen.


Molly Tuttle vierde begin dit jaar pas haar 29e verjaardag, maar staat inmiddels ook al bijna twintig jaar op het podium. De in Santa Clara, California, geboren muzikante kreeg de muziek thuis met de paplepel ingegoten en kon al op jonge leeftijd met de gitaar, de mandoline en de banjo uit de voeten. Ze speelde op haar elfde voor het eerst mee met haar vader Jack’s bluegrass band The Tuttles en begon rond haar twintigste haar eigen bluegrass band, The Goodbye Girls. 

In 2017 bracht ze met de EP Rise haar solodebuut uit, dat werd gevolgd door haar volwaardige debuutalbum When You’re Ready in 2019 en het met covers gevulde ...But I'd Rather Be With You in 2020. Op haar soloalbums verloochende Molly Tuttle haar wortels in de bluegrass zeker niet, maar schoof ze ook wat op richting country en countrypop, waarmee ze ook uitstekend uit de voeten bleek te kunnen. 

Deze week keert de Amerikaanse muzikante terug met een nieuw album, Crooked Tree. Op de naam van het album prijkt niet alleen de naam van Molly Tuttle, maar ook die van haar band Golden Highway. Op haar vorige albums nam Molly Tuttle wat afstand van de traditionele bluegrass muziek waarmee ze opgroeide, maar op Crooked Tree omarmt ze deze muziek weer stevig. De invloeden uit de countrypop zijn op het album vrijwel volledig verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor de invloeden die de jonge Molly Tuttle thuis met de paplepel kreeg ingegoten. 

Voor de productie van haar bluegrass album koos Molly Tuttle voor de legendarische (bluegrass) producer Jerry Douglas, die het album bovendien voorziet van fraaie dobro klanken. Molly Tuttle is zelf virtuoos op de gitaar, banjo en mandoline, zodat het met het snarenwerk wel goed zit op het album. 

Het muzikale vuurwerk op het album wordt verder versterkt door een uit de kluiten gewassen band, die nog flink wat extra snarenwerk en de in de bluegrass onmisbare viool toevoegt aan het geluid op Crooked Tree. Molly Tuttle vond het kennelijk nog niet genoeg, want ook de gastenlijst voor het album werd goed gevuld met klinkende namen als Gillian Welch, Margo Price, Billy Strings, Old Crow Medicine Show en Sierra Hull. 

Ondanks de uit de kluiten gewassen band en alle grote namen die aanschoven klinkt het nieuwe album van Molly Tuttle en haar band verrassend los en ontspannen, wat ongetwijfeld het resultaat is van de keuze om het album live op te nemen in de Oceanway Studios in Nashville, Tennessee. 

Als ik moet kiezen tussen countrypop en bluegrass zal ik in de meeste gevallen kiezen voor countrypop, maar Crooked Tree van Molly Tuttle en Golden Highway is een fantastisch album. Dankzij alle invloeden uit de bluegrass klinkt het natuurlijk behoorlijk traditioneel, maar de muzikanten spelen stuk voor stuk de pannen van het dak en houden de vaart er lekker in. 

Molly Tuttle is hiernaast een uitstekende zangeres, die op haar nieuwe album wel wat aan Alison Krauss doet denken, wat voor mij een van de mooiste stemmen in de bluegrass is. Molly Tuttle doet er niet voor onder en excelleert op haart nieuwe album niet alleen als zangeres en muzikante, maar ook als songwriter, want de songs op haar bluegrass album klinken stuk voor stuk als klassiekers in het genre. 

Het is nu even de vraag of Crooked Tree in muzikaal opzicht een tussendoortje is of dat Molly Tuttle de countrypop definitief heeft verruild voor de bluegrass. In beide gevallen ben ik tevreden en heel benieuwd naar haar volgende werk. Erwin Zijleman

De muziek van Molly Tuttle is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://mollytuttle.bandcamp.com.


Crooked Tree van Molly Tuttle & Golden Highway is verkrijgbaar via de Mania webshop: