17 april 2022

Kurt Vile - (watch my moves)

Kurt Vile blijft gewoon lekker doen waar hij zin in heeft, wat wel eens een wat mindere songs oplevert, maar over het algemeen genomen is het deze week verschenen (watch my moves) een prima album
Ik ben zeker geen groot fan van de muziek van Kurt Vile, maar met zijn nieuwe album (watch my moves) heeft de Amerikaanse muzikant me zeer aangenaam verrast. Dat heeft hij gedaan met muziek die in het verlengde ligt van zijn vorige albums, maar de songs op (watch my moves) zijn over het algemeen genomen beter, al slaat de Amerikaanse muzikant de plank ook wel eens mis. Wanneer je de sterke songs over houdt, heb je nog altijd een drie kwartier durende soundtrack voor een warme, luie en zorgeloze zomer en zowel aan deze zomer als aan de bijbehorende soundtrack ben ik wel toe. De muziek van Kurt Vile wordt vaak saai genoemd, maar (watch my moves) is dat zeker niet.


Ik had tot dusver niet heel veel met de muziek van de Amerikaanse muzikant Kurt Vile, die ooit deel uit maakte van The War On Drugs, maar de band verliet voor het grote succes kwam. Smoke Ring For My Halo uit 2011 en Waking On A Pretty Daze uit 2013 vond ik bij de release nog wel aardig, maar ik denk niet dat ik de albums hierna nog (vaak) heb beluisterd. 

De albums die volgden vond ik vooral bloedeloos saai. Kurt Vile tokkelde er vrolijk op los en grossierde in lome gitaarsongs met bijna gesproken vocalen, maar ze gingen bij mij het ene oor in en het andere oor weer uit. Zelfs het album dat hij maakte met Courtney Barnett kon ik maar matig waarderen, waardoor ik er stellig van overtuigd was dat ik het deze week verschenen (watch my moves) zou laten liggen. 

Na de wat sullige en door piano gedomineerde openingstrack leek dit inderdaad te gaan gebeuren, maar vanaf de tweede track begon (watch my moves) me te bevallen en inmiddels heb ik het nieuwe album van Kurt Vile al veel vaker beluisterd dan alle voorgangers bij elkaar. Dat is op zich bijzonder, want zoveel is er nu ook weer niet veranderd in de muziek van de Amerikaanse muzikant. 

Ook op zijn negende album maakt de muzikant uit Philadelphia, Pennsylvania, dromerige muziek die zich wat loom voortsleept en die wordt gecombineerd met hier en daar bijna gesproken vocalen, die zo af en toe herinneringen oproepen aan Lou Reed. Zeker wanneer de gitaren domineren klinkt de muziek van Kurt Vile voorzichtig psychedelisch, maar de Amerikaanse muzikant varieert op (watch my moves) net wat meer dan in het verleden met de inkleuring van zijn songs, onder andere door het gebruik van elektronica. 

Ik kan me goed voorstellen dat de muziek van Kurt Vile als saai wordt ervaren, want dat vond ik zijn vorige albums ook, maar toen (watch my moves) in een heerlijk lentezonnetje door de oortjes kwam, beviel het nieuwe album van Kurt Vile me uitstekend. Na de miskleun van de openingstrack zoekt Kurt Vile het wat meer in de Amerikaanse rootsmuziek, maar het is wel rootsmuziek die incidenteel wordt gecombineerd met wolken synths, die het psychedelische karakter van de muziek van Kurt Vile nog wat versterken. 

Het kabbelt allemaal bijzonder aangenaam voort, maar de muzikant uit Philadelphia heeft ook veel moois verstopt in de dromerige klanken op het album. Zeker wanneer je aandacht hebt voor al dit moois is (watch my moves) een interessant album, dat echt geen moment saai is. Kurt Vile heeft een album afgeleverd dat zomaar de soundtrack van een lome zomer kan worden, maar het is ook een album dat het verdient om met volledige aandacht beluisterd te worden. 

(watch my moves) bevat 15 tracks en die zijn misschien niet allemaal even goed, maar er blijft een respectabel aantal uitstekende songs over, waaronder de fraaie cover van Springsteen’s Wages Of Sin (dat Born In The U.S.A. net niet haalde en op de verzamelaar Tracks terecht kwam), het gospelduet Jesus On A Wire met Cate Le Bon, het poppy Say The Word (eveneens met Cate Le Bon) en het bijzonder fraaie Cool Water. 

Het nieuwe album van Kurt Vile roept vooralsnog zeer gemengde reacties op, maar (watch my moves) heeft mij zeer aangenaam verrast en is echt een flink stuk beter dan de vorige albums van de Amerikaanse muzikant. Het is voor mij in ieder geval het eerste Kurt Vile album dat ik echt veel vaker ga beluisteren. Erwin Zijleman


(watch my moves) van Kurt Vile is verkrijgbaar via de Mania webshop: