17 januari 2024

Martyn Joseph - This Is What I Want To Say

De uit Wales afkomstige singer-songwriter Martyn Joseph is in Nederland niet heel bekend, maar na het uitstekend ontvangen album 1960 uit 2021 levert hij met This Is What I Want To Say een nog beter album af
Martyn Joseph is een singer-songwriter uit Wales die de kunst van het schrijven van aansprekende songs uitstekend verstaat. De muzikant uit Cardiff heeft een goed gevoel voor tijdloze en vooral folky songs, waarin hij mooie en indringende verhalen vertelt. In muzikaal opzicht is This Is What I Want To Say een vrij sober klinkend album, maar de mooie en stemmige klanken op het album passen goed bij de karakteristieke stem van de singer-songwriter uit Wales, die met veel doorleving zingt. Martyn Joseph trok redelijk wat aandacht met zijn vorige album 1960, maar laat op This Is What I Want To Say horen dat dit zeker geen toevalstreffer was.


1960 van de Britse singer-songwriter Martyn Joseph dook aan het eind van 2021 op in verrassend veel op Americana en folk gerichte jaarlijstjes. Ik pikte het album zelf pas op toen het muziekjaar 2022 al een tijdje onderweg was, maar de eerste kennismaking met de muziek van de singer-songwriter uit Cardiff beviel me echt uitstekend. 
Martyn Joseph trok op 1960 de aandacht met een karakteristieke stem, met sfeervol ingekleurde en zeer aansprekende songs en met mooie verhalen. Het deed me af en toe wel wat aan de muziek van Chris Rea denken en af en toe ook aan David Gray, maar de songs van Martyn Joseph klonken wel wat folkier en authentieker. 

1960, waarvan in 2022 ook nog een volledig akoestische versie verscheen, was zeker niet de eerste stap in de muziek van Martyn Joseph, want de muzikant uit Wales dook al in de tweede helft van de jaren 80 op en heeft inmiddels een flinke stapel albums op zijn naam staan. Door het uitstekende 1960 had ik zijn naam gelukkig wel onthouden, waardoor het deze week verschenen This Is What I Want To Say, naar verluidt zijn 27e album, het eerste album van Martyn Joseph is dat ik direct bij de release heb opgemerkt. 

Het nieuwe album van de muzikant uit Cardiff ligt in het verlengde van het terecht zo stevig bewierookte 1960, maar persoonlijk vind ik het nieuwe album nog een stuk beter. This Is What I Want To Say is een behoorlijk sober klinkend album. In de meeste tracks op het album hoor je voornamelijk de akoestische gitaar van Martyn Joseph en zijn stem, met de op de achtergrond nog wat subtiele pianoklanken en in een aantal tracks zeer fraaie bijdragen van de cello. This Is What I Want To Say doet me net als zijn voorganger met enige regelmaat aan Chris Rea en David Gray denken, maar met enige fantasie is het ook een album dat Bruce Springsteen in zijn uppie zou kunnen maken. 

De instrumentatie op het album is vergeleken met 1960 wat meer gericht op Britse folk en minder op Amerikaanse rootsmuziek, maar This Is What I Want To Say is zeker geen standaard Brits folkalbum. De instrumentatie is zoals gezegd behoorlijk sober, maar het levert desondanks een zeer sfeervol en warm klinkend album op. Dat is niet alleen de verdienste van de fraaie stemmige klanken, met een hoofdrol voor bijzonder mooi akoestisch gitaarwerk. maar ook zeker van de stem van Martyn Joseph, die een prominente rol heeft gekregen in de mix en die wat rauwer en doorleefder klinkt dan op het vorige album. 

De muzikant uit Wales heeft ook dit keer een aantal aansprekende songs geschreven waarin hij mooie verhalen vertelt, die net zo makkelijk over persoonlijke beslommeringen als over wereldproblemen kunnen gaan. Het zijn verhalen die de aandacht direct opeisen, waardoor This Is What I Want To Say zich makkelijk opdringt, ook wanneer je normaal gesproken niet zo gek bent op dit soort sobere singer-songwriter albums. Ik hou er wel van, maar ik heb normaal gesproken een duidelijke voorkeur voor vrouwenstemmen. De stem van Martyn Joseph bevalt me echter uitstekend, ook wanneer hij zijn teksten bijna voordraagt. De Britse singer-songwriter laat, wat mij betreft nog meer dan op 1960, horen dat hij een zeer getalenteerd songwriter en een prima zanger is, die met This Is What I Want To Say alle aandacht verdient, ook in Nederland waar 1960 niet zo gek veel deed. Erwin Zijleman

De muziek van Martyn Joseph is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de muzikant uit Wales: https://martynjoseph.bandcamp.com/album/this-is-what-i-want-to-say.


This Is What I Want To Say van Martyn Joseph is verkrijgbaar via de Mania webshop: