12 januari 2024

The Bullfight - Amen, Demon

De Rotterdamse band The Bullfight heeft de afgelopen twintig jaar een werkelijk prachtig oeuvre opgebouwd en maakt ook met het album bij de debuutroman van Thomas van der Vliet weer diepe indruk
De Rotterdamse band The Bullfight behoort al jaren tot de best bewaarde geheimen van de Nederlandse popmuziek en heeft inmiddels een indrukwekkend stapeltje prachtplaten op haar naam staan. Ook Amen, Demon is er weer een. Het album wordt gelijk uitgebracht met de debuutroman van Thomas van der Vliet, maar is ook een op zichzelf staand album. The Bullfight voorziet haar albums al jaren van prachtige klanken en deze zijn op Amen, Demon alleen maar mooier geworden. De donkere popsongs van de band doen het uitstekend bij de koude en donkere avonden van he moment en zetten The Bullfight nog maar eens op de kaart als een van de beste Nederlandse bands van het moment.



Het is een bijzonder indrukwekkend stapeltje albums dat de Rotterdamse band The Bullfight inmiddels op haar naam heeft staan. Lips & Ashes (2004), One Was A Snake (2006), Stranger Than The Night (2010), La Chasse (2015), Shame, Guilt, Deception (2017), Eggs & Marrowbone (2019) en Some Divine Gift (2022) zijn stuk voor stuk albums van een ontzettend hoog niveau en hetzelfde geldt voor het live-album Whisper In The Dark For Me (2017). 

Zeker de laatste jaren combineert The Bullfight haar albums ook nog eens met bijzondere projecten. Zo werd Eggs & Marrowbone uitgebracht met een prachtig boekwerk met afbeeldingen van kunstwerken die zich hadden laten inspireren door de ‘murder ballad’, het centrale thema op het album, en die ook onderdeel waren van een fraaie expositie. Op Some Divine Gift was het gesproken woord het centrale thema en doken bijdragen op van gastsprekers als Barry Hay, Spinvis, David Boulter, Henry Rollins en Alex Roeka. 

Ook het deze week verschenen Amen, Demon maakt weer onderdeel uit van een bijzonder project. The Bullfight voorman Thomas van der Vliet voltooide onlangs zijn eerste roman en deze wordt door The Bullfight voorzien van een bijpassende soundtrack. Het Interview is een aansprekend verhaal dat het schrijverstalent van Thomas van der Vliet onderstreept. Het is een fraai geïllustreerd boek dat ook nog eens prachtig wordt voorgelezen door Alex Roeka, maar ook voor de liefhebber van de muziek van The Bullfight valt er veel te genieten. 

De eerste roman van Thomas van der Vliet komt feitelijk met twee soundtracks. Allereerst is er Het Interview dat veertien instrumentale tracks bevat. Het zijn sfeervolle en beeldende tracks die makkelijk tot leven komen en die de verbeeldingskracht prikkelen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar Amen, Demon, dat klinkt als een regulier album van The Bullfight. Het is een album dat in het verlengde ligt van de vroegere albums van de Rotterdamse band, al hoor je wel dat The Bullfight zich flink heeft ontwikkeld de afgelopen jaren. 

Ook op Amen, Demon maakt de Rotterdamse band weer stemmige en vaak wat donker getinte popmuziek, zoals Nick Cave en Tindersticks die al een tijd niet meer maken. Ook Amen, Demon is weer prachtig ingekleurd met flink wat instrumenten, wat een sfeervol maar ook subtiel geluid oplevert. Zanger Nick Verhoeven zingt dit keer redelijk ingetogen en dat bevalt me wel. In een aantal tracks neemt zangeres Daisy Cools het voortouw en ook haar stem is een verrijking voor het fraaie geluid van The Bullfight. 

De Rotterdamse band heeft al sinds haar debuutalbum een duidelijk eigen geluid, maar de band heeft dit geluid steeds verder geperfectioneerd. De aansprekende songs op Amen, Demon zijn nog mooier ingekleurd dan de vorige albums van de band, wat een geluid oplevert waarop de meeste andere bands alleen maar jaloers kunnen zijn. Door de zang van Nick Verhoeven heb ik nog altijd associaties met de muziek van Nick Cave, maar het stapeltje albums van The Bullfight is me een stuk dierbaarder dan de muziek die de Australische muzikant in dezelfde periode heeft gemaakt. 

Amen, Demon lijkt net wat minder dan het instrumentale Het Interview de soundtrack bij de eerste roman van Thomas van der Vliet, maar ook de tien songs op dit album beschikken over een fraai beeldend vermogen. Al met al weer een bijzonder project van The Bullfight en wederom een topalbum van de Rotterdamse band. Erwin Zijleman


Amen, Demon van The Bullfight is verkrijgbaar via de Mania webshop: