23 januari 2024

Conchúr White - Swirling Violets

De Noord-Ierse muzikant Conchúr White schakelt op zijn debuutalbum Swirling Violets moeiteloos tussen ingetogen folk en broeierige pop en maakt, mede dankzij zijn bijzondere stem, heel veel indruk
Conchúr White komt voor mij volledig uit de lucht vallen, want zijn vorige band ken ik niet en ik ben zijn naam ook niet tegen gekomen in alle vooruitblikken op het muziekjaar 2024. Hierin had de muzikant uit Noord-Ierland niet misstaan, want met Swirling Violets heeft Conchúr White een uitstekend debuutalbum afgeleverd. Het is een album dat indruk maakt dankzij de mooie en bijzondere stem van de muzikant uit Noord-Ierland, maar ook zijn songs, die zowel folky als poppy klinken, overtuigen bijzonder makkelijk. Bij eerste beluistering was ik om, maar Swirling Violets van Conchúr White is sindsdien nog veel beter geworden. Een zeer memorabel debuutalbum al met al.



Het prille muziekjaar 2024 heeft al een aantal bijzondere albums opgeleverd, waaronder een aantal verrassend goede debuutalbums. Ierland opende het jaar prachtig met het overrompelende debuutalbum van SPRINTS, waarna Engeland deze week volgde met de geweldige alt-country op het eerste album van Brown Horse. Ook voor het volgende memorabele debuutalbum blijven we bij onze westerburen, want Conchúr White komt uit Noord-Ierland. 

Met Swirling Violets heeft de muzikant uit Armagh, die in het verleden de band Silences aanvoerde, een prachtig debuutalbum afgeleverd. Net als Brown Horse maakt Conchúr White muziek die op het eerste gehoor vooral Amerikaans aan doet. Bij eerste beluistering van Swirling Violets moest ik vooral aan Sufjan Stevens denken, zeker als Conchúr White kiest voor songs met vooral invloeden uit de folk. 

Daarvan zijn er een aantal te vinden op Swirling Violets, maar de muzikant uit Noord-Ierland kan ook uit de voeten met meer pop georiënteerde songs. Wanneer het album met wat minder akoestische gitaren en wat meer elektronica is ingekleurd heb ik ook zeker associaties met de muziek van Mercury Rev, The National, Bon Iver en Youth Lagoon, om een paar namen te noemen, maar geen van de vergelijkingen gaat meer dan een paar tracks mee. 

Zeker bij de eerste kennismaking met de muziek van Conchúr White trekt vooral de stem van de Noord-Ierse muzikant de aandacht. Net als Trevor Powers van Youth Lagoon beschikt Conchúr White over een wat androgyn stemgeluid. In een aantal tracks op het album denk ik op de achtergrond duidelijk een hele mooie vrouwenstem te horen, maar omdat ik hier niets over kan vinden tussen de credits op de bandcamp pagina zou het ook best Conchúr White zelf kunnen zijn, wat zijn eigen beschrijving van het fraaie Rivers ook suggereert. 

De songs op Swirling Violet maken een wat melancholische indruk, maar zeker als het album opschuift richting pop klinkt de muziek van Conchúr White ook zonnig en lichtvoetig. Het debuutalbum van de muzikant uit Armagh doet dan verlangen naar zorgeloze zomerdagen, maar zo nu en dan trekt er ook wel een donkere wolk over op Swirling Voices, dat uiteindelijk vooral optimisme uitstraalt. 

Ik heb het album inmiddels flink wat keren beluisterd en ben echt enorm indruk van het debuutalbum van Conchúr White. De zang op het album is echt prachtig en ook de instrumentatie op en productie van het album verdienen alle lof. Het is knap hoe de Noord-Ierse muzikant intieme folksongs kan afwisselen met gloedvolle pop zonder dat het er op lijkt dat Swirling Violets van de hak op de tak springt. 

De muzikant uit Noord-Ierland overtuigt op zijn debuutalbum niet alleen als zanger, maar zeker ook als songwriter, want wat zijn de songs op Swirling Violets mooi. Ze zijn ook nog eens buitengewoon verslavend, want ik kan blijven luisteren naar dit album dat je heen en weer slingert tussen intens kippenvel en een gevoel van euforie en gelukzaligheid. 

Luister voor het kippenvel bijvoorbeeld maar eens naar de prachtige titelsong van het album, terwijl 501s klinkt als een zonnige popsong vol hitpotentie. Els songs lang sleurt Conchúr White je heen en weer tussen deze twee uitersten, waarna je alleen maar kunt concluderen dat hij een briljant debuutalbum heeft afgeleverd, dat net als de debuutalbums van SPRINTS en Brown Horse de lat hoog legt zo aan het begin van het jaar. Erwin Zijleman

De muziek van Conchúr White is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Noord-Ierse muzikant: https://conchurwhite.bandcamp.com/album/swirling-violets.


Swirling Violets van Conchúr White is verkrijgbaar via de Mania webshop: