05 januari 2024

John Southworth - When You're This, This In Love

John Southworth gaat inmiddels al heel wat jaren mee, maar verdient met het uitstekende When You're This, This In Love, zijn dertiende album, echt alle aandacht, want wat schrijft hij geweldige songs
Zonder de tip van AllMusic.com zou ik When You're This, This In Love van John Southworth echt nooit hebben opgepikt, want het album heeft helaas nauwelijks aandacht gekregen afgelopen voorjaar. Ten onrechte, want de Brits-Canadese singer-songwriter heeft een uitstekend album afgeleverd. Het is een album met vooral een jaren 70 vibe, maar John Southworth heeft zich breed laten inspireren door de muziek uit dit decennium. De muzikant uit Toronto heeft bovendien een bijzondere eigen draai aan alle invloeden uit het verleden, wat een tijdloos maar ook eigenzinnig singer-songwriter album oplevert. Het is een album dat alsnog de aandacht verdient.



De grootste verrassing in het lijstje met de beste singer-songwriter albums van 2023 volgens de Amerikaanse muziekwebsite AllMusic.com is voor mij zonder enige twijfel When You're This, This In Love van John Southworth. Het is een naam die ik nog niet eerder was tegen gekomen, terwijl When You're This, This In Love toch al het dertiende (!) album is van de Brits-Canadese singer-songwriter, die al sinds de jaren 90 albums uitbrengt. 

AllMusic.com omschrijft John Southworth op haar website als “a mercurial English-Canadian singer-songwriter who brings together influences as wide-ranging as Lou Reed, Burt Bacharach and Bertolt Brecht”. Het is een omschrijving die ik niet direct kan rijmen met de songs op When You're This, This In Love, maar wat is het een goed album. Ondanks het feit dat ik de bovengenoemde invloeden er niet direct uit haal is het ook een verrassend divers album. 

John Southworth werd geboren in het Verenigd Koninkrijk, maar is als muzikant vooral actief vanuit Canada, waar hij een thuis heeft gevonden in Toronto. AllMusic.com maakte een aantal bijzondere keuzes in haar lijstje met de beste singer-songwriter albums van 2023, maar When You're This, This In Love is onbetwist een singer-songwriter album. 

Het is een album dat, zeker bij eerste beluistering, wat ouderwets aan doet. John Southworth maakt op zijn nieuwe album muziek die goed aansluit bij de singer-songwriter muziek en de folkrock uit de jaren 70. In een aantal tracks herinnert de Brits-Canadese muzikant aan het vroegere werk van Leonard Cohen. Het is vooral het geval wanneer de instrumentatie vooral sober is, de songs folky zijn en John Southworth zijn poëtische teksten met veel gevoel zingt. 

When You're This, This In Love is echter ook een album dat veel voller ingekleurd kan zijn, bijvoorbeeld wanneer blazers en strijkers worden ingezet. Ook in de voller ingekleurde songs lijkt John Southworth vooral geïnspireerd door singer-songwriters uit de jaren 70, waarbij hij zich breed laat beïnvloeden. Een aantal songs op het album doet Beatlesque aan en soms hoor ik wat van Elvis Costello, maar alle vergelijkingen die opduiken bij beluistering van When You're This, This In Love houden maar even stand. 

Wat overeind blijft zijn de hoge kwaliteit van de songs van John Southworth en zijn goede gevoel voor tijdloze popsongs. De Brits-Canadese muzikant heeft voor zijn nieuwe album twaalf songs geschreven en ze zijn allemaal even aantrekkelijk. Het is knap dat AllMusic.com het album er uit heeft gepikt, want er is niet overdreven veel te lezen over het album, maar ik begreep direct volledig waarom de Amerikaanse muziekwebsite zo enthousiast was over het album. 

Dat enthousiasme groeit wanneer je vaker naar het album luistert. John Southworth heeft zoals gezegd een aantal tijdloze popsongs geschreven, maar het zijn ook popsongs waarin veel valt te ontdekken. De muzikant uit Toronto trekt steeds de aandacht met bijzondere arrangementen en wonderschone melodieën, maar de songs van John Southworth doen ook steeds dingen die je niet verwacht, bijvoorbeeld door de zang te vervormen of opeens andere instrumenten of bijzondere koortjes toe te voegen. When You're This, This In Love is aan de andere kant een album dat je al jaren lijkt te kennen. Het is een prachtige tip van de Amerikaanse muziekwebsite, dat is zeker. Erwin Zijleman

De muziek van John Southworth is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Brits-Canadese muzikant: https://johnsouthworth.bandcamp.com/album/when-youre-this-this-in-love-2.


When You're This, This In Love van John Southworth is verkrijgbaar via de Mania webshop: