02 januari 2024

Devendra Banhart - Flying Wig

De Amerikaans-Venezolaanse muzikant Devendra Banhart slaat, samen met producer Cate Le Bon, andere wegen in, wat een bijzonder klinkend album oplevert, dat mooier wordt naarmate je het vaker hoort
Bij de naam Devendra Banhart denk ik in eerste instantie aan de alternatieve folk zoals die aan het begin van dit millennium werd gemaakt. De muzikant uit Los Angeles heeft sindsdien meerdere muzikale afslagen genomen en dat doet hij ook op zijn nieuwe album Flying Wig. Het album werd geproduceerd door de Britse muzikante Cate Le Bon, die de songs van Devendra Banhart heeft voorzien van een duidelijk ander geluid. Het is een geluid dat bestaat uit meerdere lagen en dat elektronischer en atmosferischer klinkt dan we gewend zijn van Devendra Banhart. Ik was wel wat uitgekeken op zijn muziek, maar Flying Wig is echt een prachtig album.



Devendra Banhart was aan het begin van dit millennium een van de vaandeldragers van de stroming die afwisselend freak folk, alt folk of gewoon indiefolk werd genoemd. De Amerikaans-Venezolaanse muzikant maakte in sneltreinvaart een indrukwekkend stapeltje albums, waarvan ik Rejoicing In The Hands uit 2004 nog altijd de beste vind. Devendra Banhart bleek vervolgens ook uit de voeten te kunnen met dromerige retro folk, maar langzaam maar zeker raakte ik toch wat uitgekeken op de muziek van Devendra Banhart. 

Zijn laatste paar albums heb ik nauwelijks meer gevolgd, wat in het geval van Ma uit 2019 overigens een flinke misser was, en ook het afgelopen herfst verschenen Flying Wig heb ik in eerste instantie laten liggen. Dat ik het album onlangs toch heb opgepikt was niet de verdienste van Devendra Banhart, maar van de producer van zijn nieuwe album. Voor Flying Wig deed de muzikant uit Los Angeles immers een beroep op de Britse muzikante en producer Cate Le Bon. 

Cate Le Bon maakte de afgelopen jaren niet alleen een aantal hele goede albums, maar timmerde ook steeds nadrukkelijker aan de weg als producer. Ze produceerde niet alleen het in 2023 bejubelde album van H. Hawkline (Milk For Flowers), maar was ook de verrassende producer van het laatste album van Wilco. Dat deze twee indrukwekkende productieklussen geen toevalstreffer waren laat de muzikante uit Wales horen op Flying Wig, dat de muziek van Devendra Banhart een fraaie impuls geeft. 

Op zijn tiende album slaat Devendra Banhart duidelijk andere wegen in. Folk is nog altijd de basis van de songs op Flying Wig, maar Cate Le Bon heeft meerdere lagen toegevoegd aan de muziek van Devendra Banhart, waaronder een laag elektronica. Organische en elektronische klanken vloeien prachtig samen op het album, waarbij de dromerige en verrassend ingetogen zang van de Amerikaans-Venezolaanse muzikant de lijm tussen de beide lagen vormt. 

Flying Wig klinkt, net als zoveel andere albums van Devendra Banhart, loom en dromerig, maar door de fraaie productie van Cate Le Bon vind ik het nieuwe album een stuk spannender dan een aantal van zijn voorgangers. Flying Wig werd opgenomen in een studio in de Californische Topanga Canyon, die ooit in het bezit van Neil Young was. Er is hoorbaar met veel aandacht en gevoel gesleuteld aan de mooie klanken, die deels aards, maar ook behoorlijk zweverig kunnen klinken. 

De muziek van Brian Eno was naar verluidt een belangrijke inspiratiebron voor Devendra Banhart en dat hoor je terug in de wat ambient achtige passages op het album. Het is een album dat in een aantal recensies ook wordt gelinkt aan de Berlijnse periode van David Bowie, maar persoonlijk hoor ik veel meer invloeden van Roxy Music en de muziek die Bryan Ferry maakte op een aantal van zijn latere soloalbums. 

De songs van Devendra Banhart op Flying Wig zijn met veel smaak ingekleurd, maar de productie van Cate Le Bon voorziet de sfeervolle klanken ook van avontuur. Het is misschien even wennen aan het nieuwe geluid van Devendra Banhart, maar toen ik het album een paar keer had gehoord kwamen de songs nog wat nadrukkelijker tot leven. Het siert de muzikant uit Los Angeles dat hij zijn muziek blijft vernieuwen, wat de ene keer beter lukt dan de andere keer. Flying Wig is over de hele linie heel geslaagd. Erwin Zijleman

De muziek van Devendra Banhart is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaans-Venezolaanse muzikant: https://devendrabanhart.bandcamp.com/album/flying-wig.


Flying Wig van Devendra Banhart is verkrijgbaar via de Mania webshop: