03 januari 2024

Marlody - I'm Not Sure At All

Het debuutalbum van de Britse singer-songwriter Marlody werd bijna een jaar geleden nauwelijks opgemerkt, maar I’m Not Sure At All is echt in alle opzichten een mooi en bijzonder album
De Britse singer-songwriter Marlody leek voorbestemd voor een glanzende carrière als klassiek pianiste, maar haar hart lag bij de popmuziek. Op haar debuutalbum profiteert de muzikante uit Kent absoluut van haar verleden, want het piano- en keyboardspel op I’m Not Sure At All zijn echt prachtig. Marlody combineert klassiek aandoende arrangementen met invloeden uit de Britse folk, maar ze zoekt ook het experiment. Het levert een spannend album op dat nog wat extra indruk maakt door de bijzonder mooie zang van Marlody en haar persoonlijke songs. I’m Not Sure At All werd helaas nauwelijks opgemerkt, maar verdient een jaar na de release een veel beter lot.



I’m Not Sure At All, het debuutalbum van Marlody, verscheen helemaal aan het begin van 2023, maar ik kwam het album pas voor het eerst tegen in het singer-songwriter jaarlijstje van de online muziekencyclopedie Allmusic.com. Marlody is een singer-songwriter uit het Britse Kent, die al op hele jonge leeftijd behoorde tot de beste klassieke pianisten van haar generatie en de ene na de andere prestigieuze prijs binnen sleepte. Een mooie carrière in de klassieke muziek lag voor het oprapen, maar Marlody koos uiteindelijk voor de pop. 

Met I’m Not Sure At All heeft de Britse muzikante een bijzonder mooi debuutalbum afgeleverd. Marlody laat op haar debuutalbum een voorliefde voor Britse folk horen, maar ze verwerkt invloeden uit het genre in een duidelijk eigen geluid. I’m Not Sure At All trekt direct de aandacht met bijzondere klanken, mooie zang en persoonlijke songs. 

De muzikante uit Kent heeft haar songs betrekkelijk sober ingekleurd. De meeste songs op het album moeten het doen met piano of keyboard klanken, waarna wat subtiele percussie is toegevoegd. Zeker in de door piano gedragen songs hoor je de klassieke achtergrond van Marlody, want het pianospel op het album is echt prachtig. Haar klassieke achtergrond laat de Britse muzikante achter zich wanneer ze de piano verruilt voor keyboards, wat een duidelijk moderner geluid oplevert. 

Wanneer Marlody kiest voor keyboards is haar muziek wat minder ingetogen, maar de instrumentatie op I’m Not Sure At All blijft over het algemeen genomen redelijk subtiel. Ik vind persoonlijk de met elektronica ingekleurde songs op het album een stuk spannender dan de songs die het moeten doen met pianoklanken, al zijn ook die songs prachtig ingekleurd. 

I’m Not Sure At All is in muzikaal opzicht een fascinerend album, maar ook de zang van Marlody is verre van alledaags. De Britse muzikante kan klinken als een Britse folkie van lang geleden, maar in de wat moderner klinkende songs verrast ze net zo makkelijk met zeer expressieve vocalen. Met name de uitbundiger ingekleurde songs op het album roepen bij mij associaties op met het werk van Kate Bush, maar dit is een vergelijking die zeker niet voor alle songs op het album op gaan. Naast de muziek op het album is ook de zang op I’m Not Sure At All van hoge kwaliteit en ook met haar stem weet Marlody zich te onderscheiden van haar collega singer-songwriters. 

Er is in Nederland volgens mij niets geschreven over het debuutalbum van Marlody en ook de Britse en Amerikaanse muziekpers hebben zich slechts spaarzaam uitgelaten over dit bijzonder klinkende album. I’m Not Sure At All van Marlody was mij totaal onbekend toen ik het album tegen kwam in een van de vele jaarlijstjes van AllMusic.com, maar het is misschien wel de mooiste tip die ik dit jaar in de lijstjes van andere ben tegen gekomen. 

Marlody heeft een in muzikaal en vocaal opzicht indrukwekkend mooi album gemaakt, maar de Britse muzikante maakt ook nog eens indruk met intieme songs en persoonlijke teksten. Het komt allemaal prachtig uit de speakers, maar beluister I’m Not Sure At All van Marlody met de koptelefoon en de fraaie muziek en zang van de Britse singer-songwriter komt op nog veel indrukwekkendere wijze tot leven. Echt een bijzonder aangename verrassing dit album. Erwin Zijleman

De muziek van Marlody is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://marlody.bandcamp.com/album/im-not-sure-at-all.


I'm Not Sure At All van Marlody is verkrijgbaar via de Mania webshop: