14 januari 2024

Bill Ryder-Jones - Iechyd Da

Voormalig The Coral gitarist Bill Ryder-Jones maakte al een viertal soloalbums, maar met zijn vijfde album Iechyd Da levert de Britse muzikant een met grote regelmaat verbijsterend mooi album af
Toen de Britse muziekpers de afgelopen weken strooide met superlatieven bij de bespreking van het nieuwe album van Bill Ryder-Jones leek dit me schromelijk overdreven, maar Iechyd Da is inderdaad een prachtig album. De Britse muzikant, die deel uitmaakte van de eerste editie van The Coral heeft voor Iechyd Da een serie tijdloze songs geschreven. Het zijn songs vol melancholie, maar het zijn ook songs van een bijzondere schoonheid. Die schoonheid komt vooral aan de oppervlakte wanneer Bill Ryder-Jones zijn songs voorziet van fascinerende en Beatlesque strijkersarrangementen. Het levert een album op dat al snel stijgt tot grote hoogten. Wat een start van het muziekjaar 2024.Bill Ryder-Jones maakte deel uit van de eerste bezetting van de Britse band The Coral, die werd opgericht toen hij nog in de brugklas zat, en was te horen op de eerste vier albums van de band, waaronder het tot een klassieker uitgegroeide titelloze debuut uit 2002. Hij begon vervolgens aan een solocarrière, die tussen 2011 en 2018 vier albums opleverde. Het zijn albums die met name door de Britse muziekpers werden geprezen, maar ik vond de albums persoonlijk niet heel bijzonder, al moet ik toegeven dat ik ze niet heel uitgebreid heb beluisterd. 

Ik was de afgelopen jaren wel onder de indruk van de albums die Bill Ryder-Jones produceerde voor Saint Saviour en vooral voor Michael Head & The Red Elastic Band, dat met Dear Scott een van de beste albums van 2022 afleverde, maar desondanks begon ik met bescheiden verwachtingen of zelfs met enige scepsis aan de beluistering van het nieuwe album van de Britse muzikant. 

Iechyd Da is de opvolger van het eind 2018 verschenen Yawn en is de afgelopen weken door de Britse muziekpers onthaald als een waar meesterwerk. Toch wel enigszins tot mijn verbazing moet ik de Britse muziekpers gelijk geven, want waar ik de vorige albums van Bill Ryder-Jones niet heel memorabel vond, wist Iechyd Da direct bij eerste beluistering te imponeren. Bill Ryder-Jones doet dit met over het algemeen ingetogen songs, die lekker in het gehoor liggen, maar die ook weten te verrassen met tempowisselingen, bijzondere wendingen en vooral met prachtige arrangementen. 

Wanneer Bill Ryder-Jones kiest voor een akoestische gitaar en zijn wat dromerige stem doet Iechyd Da wel wat denken aan de muziek van Elliott Smith, maar die vergelijking gaat niet meer op wanneer de Britse muzikant pianoakkoorden aan zijn songs toevoegt en vervolgens bakken met strijkers open trekt. Vervolgens duikt er voor mij nog maar één naam op bij beluistering van het vijfde album van Bill Ryder-Jones en dat is de naam van The Beatles. 

Veel songs op Iechyd Da zouden zomaar van de hand van The Beatles kunnen zijn als ze er in 1970 niet de brui aan hadden gegeven, maar de songs zijn gemaakt door Bill Ryder-Jones. Zeker de strijkersarrangementen op het album zijn bijna overdadig en duwen de muziek op Iechyd Da soms bijna de kant van de symfonische rock op, maar de Britse muzikant komt er mee weg en maakt er een fraai Beatlesque geheel van, dat zelfs niet uit de bocht vliegt als hij een kinderkoor laat opdraven. 

De kwaliteit van Iechyd Da schuilt voor een belangrijk deel in de werkelijk wonderschone arrangementen, maar Bill Ryder-Jones heeft voor zijn vijfde album ook een aantal geweldige songs geschreven en laat bovendien horen dat hij een prima zanger is. Song na song valt alles op zijn plek en maakt Bill Ryder-Jones, in ieder geval op mij, diepe indruk met prachtsongs. Direct bij eerste beluistering vond ik dat de Britse muziekpers nog wel wat meer superlatieven uit de kast had mogen trekken en sindsdien is Iechyd Da alleen maar mooier en indrukwekkender geworden. 

Zeker bij beluistering met de koptelefoon levert het nieuwe album van Bill Ryder-Jones een fascinerende en betoverend mooie luistertrip op. Het is een luistertrip vol melancholie, want de Britse muzikant verwerkt de nodige persoonlijke misère in zijn songs, maar dit voorziet zijn songs alleen maar van meer lading en klasse. Ik had Bill Ryder-Jones voor Iechyd Da niet zo hoog zitten, maar op zijn nieuwe album laat hij horen dat hij een songwriter van wereldklasse is. Erwin Zijleman

De muziek van Bill Ryder-Jones is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://billryderjonesmusic.bandcamp.com/album/iechyd-da.


Iechyd Da van Bill Ryder-Jones is verkrijgbaar via de Mania webshop: