01 januari 2024

Fran - Leaving

De Amerikaanse band Fran leverde helemaal aan het begin van 2023 met Leaving een werkelijk prachtig album af, dat nog wat verder wordt opgetild door de bijzonder mooie zang van frontvrouw Maria Jacobson
Dankzij een van de genre jaarlijstjes van AllMusic.com kwam ik aan het eind van 2023 toch nog op het spoor van het op dat moment al bijna een jaar oude Leaving van Fran. De Amerikaanse band rond Maria Jacobson maakt op dit album in meerdere opzichten indruk. Zo schakelt de band makkelijk tussen ingetogen folksongs en wat uitbundigere en naar indierock neigende songs en voorziet het beide uitersten van een zeer smaakvol geluid. Ster van de band is Maria Jacobson die niet alleen uitstekende songs en aansprekende teksten schrijft, maar bovendien indruk maakt met haar bijzonder mooie stem. Het doet me denken aan een aantal persoonlijke favorieten en dat zegt wat over het niveau van Leaving van Fran.



Bijna precies een jaar geleden bracht de Amerikaanse band Fran haar tweede album uit. Leaving heeft volgens mij niet heel veel aandacht gekregen en zeker niet in Nederland, maar de Amerikaanse muziekwebsite AllMusic.com vond het album goed genoeg voor haar jaarlijstje met de beste singer-songwriter albums van 2023. 

Dat is op zich een opvallende keuze, want Fran is een band en Leaving is zeker geen typisch singer-songwriter album. Binnen de band draait wel veel om frontvrouw Maria Jacobson, die niet alleen tekende voor de songs, de teksten, een deel van het gitaar- en keyboardwerk en de zang, maar het tweede album van Fran bovendien produceerde, al deed ze het laatste samen met Brian Sulpizio, die ook gitaar- en keyboardpartijen toevoegde aan het album. 

Gastmuzikanten voegden vervolgens blazers en strijkers toe aan het zeer sfeervolle geluid van Fran. Het is een geluid dat in de meer ingetogen en vooral akoestisch ingekleurde songs op het album voornamelijk folky klinkt, maar de muziek van Fran kan ook flink tegen indierock aan schuren of opschuiven richting chamber pop. 

De muziek van de band doet me af en toe wel wat denken van de muziek van 10,000 Maniacs en vooral 10,000 Maniacs in het post Natalie Merchant tijdperk, met name omdat de stem van Maria Jacobson eerder op die van Mary Ramsey dan op die van Natalie Merchant lijkt. Door het warm klinkende akoestische gitaarwerk en de smaakvolle bijdragen van strijkers en blazers, die overigens niet in alle tracks worden ingezet, klinkt de muziek van Fran zeer sfeervol en wat mij betreft voldoende onderscheidend. 

Het onderscheidende vermogen van Leaving wordt vervolgens flink vergroot door de prachtige stem van Maria Jacobson, die me af en toe ook wel wat aan Margo Timmins van Cowboy Junkies doet denken. Ook in muzikaal opzicht hoor ik af en toe wel wat van Cowboy Junkies, maar zowel de stem van Maria Jacobson als het geluid van haar band hebben ook een duidelijk eigen karakter. De muziek van Fran doet me overigens ook met grote regelmaat denken aan die van Aimee Mann en ook dat is wat mij betreft een groot compliment. 

Leaving van Fran is me een jaar geleden, in een toch niet heel erg drukke releaseweek, niet opgevallen, maar sinds ik het album op het spoor kwam via AllMusic.com ben ik steeds meer in de ban geraakt van dit mooie en bijzondere album. Het is prachtig hoe Fran kan schakelen tussen uiterst ingetogen en bijna lieflijk klinkende folksongs en behoorlijk uitbundige en zelfs wat gruizige indierock en het is nog mooier hoe Maria Jacobson in beide uitersten de sterren van de hemel zingt. 

De muzikante uit Chicago, Illinois, is niet alleen een uitstekend zangeres, maar ook een getalenteerd songwriter, want de songs op Leaving zijn niet alleen verrassend veelzijdig, maar ook van een bijzonder constante en hoge kwaliteit. Het zijn heerlijk melodieuze songs, maar het zijn ook songs die makkelijk blijven hangen, maar zeker niet kiezen voor de platgetreden paden. Dat doet Maria Jacobson ook niet in de teksten, die soms wat spiritueel van aard zijn, maar ook uitvoerig stil staan bij de helaas niet door iedereen erkende klimaatcrisis. Het levert een album op dat er in 2023 wel degelijk uitsprong, al hebben helaas veel te weinig mensen dit opgemerkt. Erwin Zijleman

De muziek van Fran is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://franband.bandcamp.com/album/leaving.


Leaving van Fran is verkrijgbaar via de Mania webshop: