21 januari 2024

East Village - Drop Out (1993)

De Britse band East Village maakte aan het begin van de jaren 90 een bescheiden meesterwerk, dat helaas pas werd uitgebracht toen de band niet meer bestond en dat ten onrechte de cultstatus niet wist te ontstijgen
Mede dankzij twee geweldige singles waren de verwachtingen rond de Britse band East Village aan het begin van de jaren 90 hooggespannen, maar de band viel al uit elkaar voordat het debuutalbum kon verschijnen. Dat debuutalbum verscheen uiteindelijk wel, maar deed niet heel veel. Dat is achteraf bezien best bijzonder, want Drop Out van East Village is een geweldig album. De band uit Londen laat zich op haar debuutalbum breed beïnvloeden en verrast met een serie zeer melodieuze en opvallend memorabele songs. Met een beetje meer geluk was Drop Out een van de grote albums van de jaren 90 geworden, nu is het een reissue van een vergeten album, dat overigens wel alle aandacht verdient.De term eendagsvlieg wordt in de popmuziek te pas en te onpas gebruikt en meestal wordt het etiket ten onrechte op een muzikant of band geplakt. De Britse band East Village mag wat mij betreft echter zeker een eendagsvlieg worden genoemd. De band uit Londen bestond immers maar een paar jaar en kwam gedurende haar korte bestaan slechts tot twee singles. Uiteindelijk verscheen er ook nog een debuutalbum van de band, maar de leden van East Village hadden op dat moment de stekker al uit de band getrokken. 

De muziek van East Village viel aan het begin van de jaren 90 hopeloos tussen wal en schip, maar het gekke is dat de band rond de broers Martin en Paul Kelly aan het eind van het betreffende decennium vaak werd genoemd als belangrijke inspiratiebron. Drop Out, het postuum uitgebrachte debuutalbum en tevens de zwanenzang van East Village, groeide hierdoor toch nog uit tot een cultalbum, zij het in kleine kring. 

Ik moet toegeven dat de muziek van East Village mij in de jaren 90 volledig is ontgaan, maar mijn oog viel gelukkig wel op de vorige week verschenen reissue van het album, die net na de dertigste verjaardag van het album is uitgebracht. Bij beluistering van Drop Out is lastig te begrijpen waarom East Village destijds geen breed publiek wist aan te spreken, al zal het voortijdige einde van de Britse band hier zeker aan hebben bijgedragen. 

Op Drop Out vermengt East Village ingrediënten uit een aantal decennia popmuziek. Uit de jaren 60 en 70 komen invloeden van The Byrds en een vleugje psychedelica, uit de jaren 80 is wat te horen van de gitaarsongs van onder andere Orange Juice, Lloyd Cole & The Commotions en Aztec Camera, eveneens uit de jaren 80 komen de invloeden uit de janglepop, terwijl East Village stiekem ook al aansluit bij de Britpop die een paar jaar later zou doorbreken. 

East Village vermengt al deze invloeden op haar debuutalbum tot opvallend melodieuze gitaarsongs. Met name door het prachtige gitaarwerk, dat ook veelvuldig aan The Byrds herinnert, en de aangename zang, met af en toe fraaie harmonieën, streelt Drop Out van East Village genadeloos het oor. Het klinkt allemaal heerlijk, maar de band uit Londen maakt nog veel meer indruk met songs die je na één keer horen eindeloos wilt koesteren. Het zijn van die songs die je bij de eerste keer horen al jaren lijkt te kennen, maar het zijn ook songs die ook na talloze keren horen nog net zo fris klinken als bij eerste beluistering. 

Het doet me af en toe ook wel wat denken aan The La’s, dat vanwege de briljante single There She Goes ook wel een eendagsvlieg wordt genoemd, maar daarvoor heeft deze band wat mij betreft net wat teveel goede muziek gemaakt. East Village mag dankzij de ongelukkige geschiedenis wel een eendagsvlieg worden genoemd, maar het is wel een hele goede en het is er bovendien een die begin dit jaar gelukkig opnieuw tot leven wordt gewekt. 

Helaas trekt ook de reissue van het debuutalbum van East Village vooralsnog niet heel veel aandacht, maar liefhebbers van melodieuze gitaarsongs met een aangename jaren 60, 70 en 80 vibe horen het echt niet vaak veel beter dan op Drop Out van de Britse band East Village. De luxe heruitgave van het album bevat ook nog eens een schat aan bonusmateriaal, zodat je in één keer echt alles van de band in huis kunt halen. Erwin Zijleman

De muziek van East Village is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de Britse band: https://heavenlyrecordings.bandcamp.com/album/drop-out.


Drop Out van East Village is verkrijgbaar via de Mania webshop: