11 januari 2024

Locate S,1 - Wicked Jaw

Het derde album van Locate S,1 sneeuwde afgelopen zomer wat onder door het grote aanbod in het genre, maar Wicked Jaw is een verassend knap en veelzijdig album vol toegankelijke popsongs met diepgang
Wicked Jaw van Locate S,1, een project van de Amerikaanse muzikante Christina Schneider, werd bejubeld in een aantal licenties, maar kreeg uiteindelijk toch niet zo heel veel aandacht. De schrijvers van de zeer positieve recensies hadden het bij het juiste eind, want Locate S,1 heeft met Wicked Jaw een uitstekend album afgeleverd. Het is een album dat zich door uiteenlopende genres heeft laten beïnvloeden, maar dat toch consistent klinkt. Het is een album dat makkelijk in het gehoor ligt, maar toch niet kiest voor de makkelijkste weg en het is een album dat je in muzikaal, vocaal en tekstueel opzicht steeds weer weet te verrassen. Doodzonde dat juist dit album wat is ondergesneeuwd.



Wicked Jaw van Locate S,1 viel afgelopen zomer net buiten de boot. In een aantal zomerweken met heel veel nieuwe releases gaf ik de voorkeur aan andere albums van jonge vrouwelijke singer-songwriter, die flink zijn oververtegenwoordigd op de krenten uit de pop. Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde met een album van Locate S,1, want ook haar eerste twee albums vielen bij mij tussen wal en schip. 
Toen ik Wicked Jaw er vorige week nog eens bij pakte, kon ik al snel concluderen dat dit voor het derde album van de Amerikaanse muzikante zeker niet terecht was, want het is een uitstekend album, dat afgelopen zomer meer aandacht en een beter lot had verdiend. 

Locate S,1 is de opvallende artiestennaam van Christina Schneider, die haar voormalige thuisbasis Athens, Georgia, niet zo lang geleden verruilde voor het landelijke Vermont in het noordoosten van de Verenigde Staten. Net als op haar eerste twee albums laat de Amerikaanse muzikante op Wicked Jaw een voorliefde voor lekker in het gehoor liggende popsongs horen. Het derde album van Locate S,1 is daarom een album dat direct bij eerste beluistering aangenaam klinkt. 

Omdat de songs op het album zich zo makkelijk opdringen voelen ze misschien ook aan als weinig onderscheidend, maar als je wat meer tijd investeert in Wicked Jaw hoor je dat Locate S,1 niet alleen makkelijk in het gehoor liggende, maar ook in artistiek opzicht interessante popsongs schrijft. Het zijn popsongs waarin de Amerikaanse muzikante zich breed laat beïnvloeden, waardoor de popsongs van Locate S,1 ook nog eens verrassend divers zijn. 

Zo laat de openingstrack zich vooral door Amerikaanse rootsmuziek beïnvloeden, duikt in de tweede track een vleugje bossa nova op, terwijl in de derde track wordt geflirt met elektronische popmuziek. En zo laat iedere track op het album weer andere invloeden horen, tot en met 60s girlpop en gruizige gitaarpop aan toe, zonder dat het een (te) wispelturig album oplevert. 

Christina Schneider beschikt over een mooi en karakteristiek stemgeluid en heeft zich op haar derde album omringd met een aantal prima muzikanten. Zelf kan ze overigens ook op flink wat instrumenten uit de voeten. Met name het gitaarwerk op het album is keer op keer fraai, maar ook de rest van de instrumentatie klinkt degelijk, maar ook avontuurlijk. 

De songs van Locate S,1 zijn knapper dan bij eerste beluistering het geval lijkt, maar ook de teksten van de Amerikaanse muzikante graven behoorlijk diep. Zo verwerkt Christina Schneider een aantal zeer heftige trauma’s uit haar jeugd, maar staat ze ook stil bij het enorme effect dat de coronapandemie had op het leven van muzikanten, die normaal gesproken een groot deel van het jaar op het podium staan. 

Ik heb Wicked Jaw de afgelopen week vaak beluisterd en ben echt behoorlijk onder de indruk geraakt van de muzikaliteit, veelzijdigheid en intimiteit van het album. Ik heb het derde album van Locate S,1 de afgelopen zomer laten liggen omdat ik de voorkeur gaf aan albums die achteraf bezien toch niet het niveau halen van Wicked Jaw. 

Ik stond hier zeker niet alleen in, want het album kreeg weliswaar een aantal uitstekende recensies, maar werd helaas niet heel breed opgepikt. Ik weet zeker dat ik Christina Schneider vanaf nu veel beter in de gaten ga houden, maar ook Wicked Jaw gaat de komende tijd nog vaak voorbij komen. Erwin Zijleman

De muziek van Locate S,1 is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://locates1.bandcamp.com/album/wicked-jaw.


Wicked Jaw van Locate S,1 is verkrijgbaar via de Mania webshop: