09 januari 2024

EllaHarp - Lost In January

EllaHarp kleurt de songs op Lost In January afwisselend met haar harp en banjo in en slaagt er steeds in om bijzonder klinkende en knap in elkaar stekende songs te maken, die extra opvallen door haar mooie stem
Lost In January, het derde album van de Amerikaanse muzikante EllaHarp, is misschien wel de mooiste tip die ik de afgelopen maand heb gekregen. De Amerikaanse muzikante laat op het album een bijzonder eigen geluid horen, dat deels met een harp en deels met een banjo is ingekleurd. De songs van de muzikante uit San Francisco zitten knap in elkaar en moet je wat vaker horen, maar het zijn niet alleen bijzondere maar ook hele mooie songs. Het is niet alleen de verdienste van de bijzondere klanken, maar ook van de mooie stem van EllaHarp. Het valt niet mee om je nog te onderscheiden met Amerikaanse rootsmuziek of indiefolk, maar EllaHarp doet het op fascinerende wijze.


Uit een jaarlijstje dat ik inmiddels al enkele jaren krijg toegestuurd en dat me altijd interessante tips oplevert, haalde ik het album Lost In January van EllaHarp. Het is een naam die ik nog niet eerder was tegengekomen, maar de muzikante uit San Francisco heeft een fraai en bijzonder klinkend album afgeleverd en het is een album dat me echt steeds dierbaarder wordt. 

EllaHarp is het alter ego van de Amerikaanse muzikante Ella Dawn Jenkins, die al op hele jonge leeftijd begon met het bespelen van de harp. Toen ze er op latere leeftijd mee ging toeren bleek het al snel een behoorlijk onhandig instrument om te vervoeren. Toen een harp onherstelbaar werd beschadigd in het bagageruim van een vliegtuig, besloot ze om zelf een harp met een handzamer formaat te ontwerpen en vervolgens ook te bouwen. In de tussentijd was de Amerikaanse muzikante ook begonnen met het bespelen van de banjo en ook hiervan bouwde EllaHarp een eigen versie. 

De harp en de banjo wisselen elkaar af op het vorig jaar zomer verschenen Lost In January, dat ik destijds niet ben tegen gekomen. De harp is een wat atypisch instrument binnen de Amerikaanse rootsmuziek, maar dat is wel het genre waarin ik het album van EllaHarp zou plaatsen, al past het label indiefolk ook op flink wat songs op het album, overigens al het derde album van EllaHarp.

Lost In January begint met een track waarin de fraaie klanken van de harp worden gecombineerd met de zuivere stem van EllaHarp. Het klinkt door de sprookjesachtige klanken van de harp anders dan gebruikelijk in het genre, maar het klinkt ook direct bijzonder mooi. De compacte harp van EllaHarp klinkt wat minder zweverig dan de gewone harp en het past echt prachtig bij haar stem. 

Wanneer de Amerikaanse muzikante in de tweede track de harp verruilt voor de banjo, beweegt ze zich wat dichter tegen de reguliere Amerikaanse rootsmuziek aan, maar de muziek van EllaHarp houdt een duidelijk eigen geluid, ook omdat haar stem anders klinkt dan gebruikelijk in het genre. De muzikante uit San Francisco heeft bovendien een voorkeur voor bezwerende klanken, die een psychedelisch tintje toevoegen aan de songs op Lost In January. 

EllaHarp weet direct de aandacht te trekken met de bijzondere klanken van de harp en het bezwerende banjospel, maar de songs van de Amerikaanse muzikante worden ook beter wanneer je ze wat vaker hebt gehoord en gewend bent geraakt aan de bijzondere klanken, de fluisterzachte stem van EllaHarp en de complexe songstructuren. Lost In January is een echt koptelefoon album, want achter de harp of de banjo gebeurt ook nog van alles en duiken atmosferische soundscapes op. 

In de meeste songs van EllaHarp ligt het tempo laag en wordt gebruik gemaakt van repeterende akkoorden, wat het bezwerende of zelfs hypnotiserende effect van haar muziek versterkt. In de wat toegankelijkere songs op het album, als het fraaie Sunflower en het minstens even mooie Downfall, maakt EllaHarp indiefolk die een breed publiek aan moet kunnen spreken, maar meestal graaft de Amerikaanse wat dieper en voegt ze wat meer melancholie toe aan haar songs. 

Ik was eigenlijk direct onder de indruk van dit bijzondere album, maar hoe vaker ik naar Lost In January luister, hoe dierbaarder de songs van EllaHarp me worden. Veel van de in 2023 verschenen indiefolk albums waren wat mij betreft behoorlijk inwisselbaar, maar EllaHarp vernieuwt het genre op een bijzondere manier en niet alleen met haar harp. Het levert een prachtig album op. Erwin Zijleman

De muziek van EllaHarp is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://ellaharp.bandcamp.com/album/lost-in-january-album.