15 januari 2024

Kali Uchis - ORQUÍDEAS

Dat Kali Uchis een wereldster gaat worden is al duidelijk sinds haar debuutalbum, maar de Amerikaans-Colombiaanse muzikante zet op het veelkleurige en fascinerende ORQUÍDEAS nog een aantal reuzenstappen
Ik luister nauwelijks naar de meeste genres die een plek hebben gekregen op het nieuwe album van Kali Uchis, maar ORQUÍDEAS kan ik maar moeilijk weerstaan. Net als bijvoorbeeld de Spaanse Rosalía slaagt Kali Uchis er in om zeer uiteenlopende invloeden te verwerken in songs die zowel aanstekelijk als spannend zijn. Op het vorig jaar verschenen Red Moon In Venus miste ik de smeltkroes vol invloeden wat, maar deze is terug op ORQUÍDEAS, dat Kali Uchis op de kaart moet gaan zetten als een van de grote popsterren van dit moment. Het is een album dat slechts in beperkte mate aansluit op mijn muzieksmaak, maar alles zit zo knap in elkaar dat mijn bewondering groeit bij iedere keer horen.



De muziek van Kali Uchis bevindt zich absoluut wat buiten mijn muzikale comfort zone, maar desondanks ben ik inmiddels al een aantal albums onder de indruk van de verrichtingen van de van oorsprong Colombiaanse muzikante, die overigens opgroeide in de Verenigde Staten. Kali Uchis is de artiestennaam van Karly-Marina Loaiza, die een jaar of twaalf geleden opdook in de hiphop en rap scene van Los Angeles. 

De Amerikaans-Colombiaanse muzikante debuteerde in 2018 met het ijzersterke Isolation, dat aan het eind van het betreffende jaar flink wat jaarlijstjes haalde. Op haar grotendeels Engelstalige debuutalbum liet Kali Uchis horen dat ze in muzikaal opzicht op een breed terrein uit de voeten kon. Isolation verwerkte invloeden uit de R&B, soul en Latin pop, maar Kali Uchis verwerkte ook zoveel andere invloeden dat het album een breed publiek wist aan te spreken. Kali Uchis groeide bovendien uit tot een van de lievelingen van de critici en daar viel wat mij betreft niets op af te dingen. 

De sterke start van Isolation werd doorgetrokken op het in 2020 en Spaanstalige Sin Miedo (Del Amor Y Otros Demonios), dat wat zwaarder tegen de Latin aan schuurde, maar nog altijd een breed publiek wist aan te spreken. Vorig jaar verscheen het grotendeels Engelstalige Red Moon In Venus, dat vooral zwoele R&B en soul bevatte. Het album viel in kwalitatief opzicht zeker niet tegen, maar de muziek van Kali Uchis was wel opeens wel een stuk minder spannend dan die van bijvoorbeeld Rosalía, waarmee ze met enige regelmaat wordt vergeleken. 

Deze week verscheen het vierde album van de Amerikaans-Colombiaanse muzikante en ORQUÍDEAS is gelukkig weer een stuk spannender dan zijn voorganger, die het wat later op de avond overigens nog altijd uitstekend doet. Op ORQUÍDEAS kiest Kali Uchis weer voornamelijk voor de Spaanse taal, waardoor het album opschuift richting Latin pop. Invloeden uit de Latin pop worden vermengd met flink wat R&B, soul en pop, maar het album kleurt buiten de lijntjes van al deze genres. 

De zwoele stem van Kali Uchis, die steeds beter gaat zingen, wordt gecombineerd met opvallende en vaak wat zwaar aangezette ritmes, die soms een triphop achtig karakter hebben, maar ook invloeden uit de reggae en reggaeton verwerken. Kali Uchis is inmiddels groot op TikTok, waardoor ze snel een wereldster zal worden, maar het heeft haar er niet van weerhouden om een avontuurlijk album af te leveren. Net als zijn voorganger bevat ORQUÍDEAS flink wat warmbloedige en buitengewoon zwoele R&B tracks, maar ze zijn een stuk spannender en bovendien schiet het album ook alerlei andere kanten op. 

Orquídeas is een album dat de temperatuur onmiddellijk met een aantal graden laat stijgen en doet uitzien naar zomerse temperaturen, maar het is ook een album dat het verdient om uitgeplozen te worden. Luister bovendien verder dan de zwoele openingstracks, want wanneer Kali Uchis na een paar tracks kiest voor meer synths en wat complexere ritmes wordt haar muziek alleen maar interessanter en sleept ze er steeds meer invloeden uit. 

Ook ORQUÍDEAS is weer een album dat afwijkt van de albums waar ik normaal gesproken naar luister, maar nog meer dan op haar vorige albums weet Kali Uchis me te overtuigen met bijzondere songs, een fascinerende instrumentatie en productie, een flinke hoeveelheid invloeden en een uitstekende stem. Ik begrijp alle vijfsterren recensies, waaronder een dikke acht van Pitchfork, dan ook volkomen. Erwin Zijleman


ORQUÍDEAS van Kali Uchis is verkrijgbaar via de Mania webshop: