19 januari 2024

Nailah Hunter - Lovegaze

Nailah Hunter verwerkt op het bijzondere Lovegaze zeer uiteenlopende invloeden en combineert dit met wonderschone klankentapijten en vocalen, wat een unieke luistertrip oplevert
Lovegaze van Nailah Hunter is een album dat moeilijk in woorden is te vangen. De Amerikaanse muzikante verwerkt net zo makkelijk invloeden uit de new age en de ambient als uit de R&B, de folk en de jazz en laat de klanken van haar harp samenvloeien met atmosferische elektronische soundscapes en bijzondere triphop achtige ritmes. Ook in vocaal opzicht klinkt het album van Nailah Hunter door haar geschoolde stem verre van alledaags, waardoor het even duurt voordat alles op zijn plek valt. Als dit eenmaal is gebeurd blijf je nieuwe dingen horen in de muziek van Nailah Hunter en wordt het dromerige maar ook razend spannende Lovegaze alleen maar mooier en interessanter.


Het deze week verschenen Lovegaze van Nailah Hunter wordt hier en daar bestempeld als een R&B album, maar buiten een paar subtiele invloeden uit de R&B hoor ik toch vooral andere dingen op dit album, dat deze week kan rekenen op zeer positieve recensies. En terecht, want wat is het een mooi en bijzonder album. 

Nailah Hunter is een geschoold zangeres en verdiende hiernaast haar sporen als componist en met het bespelen van de harp. Ze maakte de afgelopen jaren uiteenlopende soorten muziek, maar Lovegaze kan worden gezien als haar solodebuut. Het is een debuut dat me eigenlijk direct intrigeerde, maar het is ook een album dat in eerste instantie behoorlijk lastig te doorgronden is en dat best wat tijd vraagt. 

Nailah Hunter kan zoals gezegd uitstekend uit de voeten op de harp en dit instrument is dan ook te horen in vrijwel alle songs op het album. De rol van de harp is in de meeste songs op Lovegaze echter redelijk bescheiden. In de meeste songs op Lovegaze spelen wolken elektronica en spannende ritmes een veel belangrijkere rol. De ritmes verklaren waarschijnlijk dat de muziek van Nailah Hunter hier en daar in het hokje R&B wordt geduwd, al heb ik persoonlijk meer associaties met triphop ritmes dan met ritmes uit de R&B. 

De ritmes, die sporadisch worden ingezet, duwen de muziek van Nailah Hunter hier en daar richting pop, maar het grootste deel van Lovegaze is veel lastiger te doorgronden. De dromerige klankentapijten van elektronica en de harp van Nailah Hunter zorgen er voor dat Lovegaze wat tegen de new age en ambient aan leunt. Daar ben ik normaal gesproken niet zo gek op, maar het debuutalbum van Nailah Hunter vind ik echt prachtig. De Amerikaanse muzikante verliest de popsong immers niet helemaal uit het oog en maakt bovendien spannende muziek, die zeker niet eindeloos voortkabbelt. 

In muzikaal opzicht is het zeker even wennen aan Lovegaze, dat ook invloeden uit de klassieke muziek verwerkt, maar net zo goed kan aansluiten bij de wat experimentelere dreampop en bovendien jazzy en folky kan klinken. Het levert songs op die complex in elkaar zitten, al kunnen de klankentapijten van Nailah Hunter ook sprookjesachtig mooi zijn. 

Ook in vocaal opzicht is Lovegaze zeker geen makkelijk album. In een aantal songs laat Nailah Hunter horen dat ze toegankelijke popmuziek met een vleugje R&B kan maken, maar in de meeste songs hoor je de geschoolde zangeres Nailah Hunter, die haar bijzondere stem ook inzet als instrument. De dromerige klanken op het album zouden het waarschijnlijk prima doen op de achtergrond, maar met name door de zang is Lovegaze een album dat aandachtige beluistering vereist. 

Zeker wanneer je Lovegaze beluistert met de koptelefoon hoor je hoe knap de verschillende componenten van het geluid van Nailah Hunter samenvloeien en hoor je bovendien hoe mooi de Amerikaanse muzikante zingt. Bij herhaalde beluistering vallen vervolgens steeds meer puzzelstukjes op zijn plek en wordt de luistertrip van Nailah Hunter mooier en bezwerender. 

Ik zou zeker niet de hele dag naar albums als Lovegaze willen of kunnen luisteren, maar zo op zijn tijd is het debuutalbum van Nailah Hunter er een om te koesteren. Tot slot een mooie quote: “Nailah Hunter’s debut album occupies a domain where trip-hop, Lana Del Rey were she recording in a deep, echo-filled cave and ambient-slanted pop overlap”. En zo is het. Erwin Zijleman

De muziek van Nailah Hunter is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://nailahhunter.bandcamp.com/album/lovegaze.