18 januari 2024

Emma Gatrill - Come Swim

Emma Gatrill heeft een flinke reputatie opgebouwd als multi-instrumentalist, maar op haar derde soloalbum Come Swim laat ze horen dat ze veel meer heeft te bieden dan fraaie accenten van harp, saxofoon en klarinet
Direct bij eerste beluistering van Come Swim valt op dat de Britse muzikante Emma Gatrill het in muzikaal opzicht goed voor elkaar heeft. Come Swim is een prachtig klinkend album, waarop de instrumenten over elkaar heen buitelen en waarop organische en elektronische klanken prachtig samen komen. Emma Gatrill blijkt echter ook een prima zangeres en schrijft bovendien aansprekende songs. Net als bijvoorbeeld This Is The Kit en Rozi Plain geeft ze een avontuurlijke impuls aan Britse folk uit het verleden en weet ze steeds weer te verrassen met bijzondere accenten. Emma Gatrill stond al bekend als groot muzikant, maar kan dus nog veel meer.


Emma Gatrill is een Britse multi-instrumentalist die de afgelopen jaren met haar harp, saxofoon en klarinet was te horen op flink wat Britse (folk)albums. Ze stond hiernaast op het podium met onder andere Laura Marling, Rozi Plain en This Is The Kit, stuk voor stuk muzikanten die ik heel hoog heb zitten. Ook de ambities van Emma Gatrill reiken verder dan een rol als sessiemuzikant of bandlid, wat deze week resulteert in het album Come Swim. 

Het blijkt niet het eerste album van de muzikante uit Brighton, want in 2012 verscheen Chapter I, waarna in 2017 Cocoon het levenslicht zag. Het zijn albums die mij destijds niet zijn opgevallen en toen ik ze de afgelopen week beluisterde was ik ook niet heel erg onder de indruk. Op beide albums laat Emma Gatrill horen dat ze een geweldige muzikante is, maar de zang op de eerste twee albums van de Britse muzikante bevalt me een stuk minder en ook de songs maken geen onuitwisbare indruk. 

Sinds Cocoon zijn we echter bijna zeven jaar verder en in zeven jaar kan er veel gebeuren. Op Come Swim maakt Emma Gatrill nog steeds indruk als muzikant, maar ook als zangeres en als songwriter heeft ze flinke stappen gezet. In muzikaal opzicht is Come Swim een bijzonder rijk album. De songs op het album zijn uiteraard voorzien van fraaie accenten van de harp, saxofoon en klarinet, maar Emma Gatrill heeft ook nog flink wat strijkers toegevoegd aan het geluid op haar derde album. 

Zeker wanneer deze instrumenten domineren zit haar muziek tegen de chamber pop aan, maar de muzikante uit Brighton kiest niet alleen voor organische klanken. Veel songs zijn immers ook verrijkt met flink wat elektronica, wat de muziek op Come Swim weer een heel ander karakter geeft. In muzikaal opzicht hoor ik wel wat raakvlakken met de muziek van This Is The Kit en Rozi Plain, met wie Emma Gatrill ook speelde, maar zeker wanneer de synths hun intrede doen klinkt de muziek op Come Swim ook duidelijk anders. 

Come Swim is niet alleen voorzien van een mooi geluid, maar het is ook een spannend geluid, waarin steeds weer nieuwe dingen zijn te ontdekken. Het geeft de songs van de Britse muzikante een interessante impuls. Het zijn songs die een stuk aansprekender zijn dan die op de eerste twee albums van Emma Gatrill, die de kunst van het schrijven van interessante popsongs inmiddels volledig beheerst. 

Gelukkig laat Come Swim ook in vocaal opzicht flinke groei horen, want anders had het nog altijd makkelijk mis kunnen gaan. Emma Gatrill klinkt nog altijd als een Britse folkie, maar haar zang klinkt niet meer zo pastoraal als op haar eerste twee albums. De zachte zang doet me wel wat denken aan Kathryn Williams, waarmee Emma Gatrill ook in muzikaal opzicht raakvlakken heeft. Een heel groot bereik heeft de Britse muzikante niet, maar de zang op Come Swim is absoluut aangenaam te noemen. 

Alles bij elkaar opgeteld heeft Emma Gatrill met Come Swim een verrassend sterk album afgeleverd, dat zich in muzikaal opzicht weet te onderscheiden, dat in vocaal opzicht makkelijk overeind blijft en dat de aandacht trekt met spannende maar ook aantrekkelijke songs. Grote kans dus dat iedereen die gebruikt maakte van de klarinet, saxofoon en harp klanken van Emma Gatrill moet uit gaan kijken naar een vervanger, want wat mij betreft staat de Britse muzikante vanaf nu zelf in de spotlights. Erwin Zijleman

De muziek van Emma Gatrill is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://emmagatrill.bandcamp.com/album/come-swim.