04 januari 2024

Skyway Man - Flight Of The Long Distance Healer

Skyway Man leverde een paar jaar geleden een intrigerend album af dat werkelijk alle kanten op ging, iets wat ook het geval is op Flight Of The Long Distance Healer dat wel wat makkelijker en hierdoor overtuigender is
James Wallace heeft naast zijn band James Wallace & The Naked Light ook nog tijd over voor het project Skyway Man dat nog wat interessanter is. Op Flight Of The Long Distance Healer laat de Amerikaanse muzikant zich weer breed inspireren, al zijn de invloeden uit de psychedelische pop dit keer dominant. Toch klinkt de psychedelische pop van Skyway Man niet hetzelfde als die van concurrerende bands, want James Wallace sleept er van alles bij en is niet vies van een bijzondere twist. Op het vorige album vond ik het allemaal net wat te veel, maar Flight Of The Long Distance Healer houdt de aandacht makkelijk vast en wordt steeds wat leuker en interessanter.



James Wallace is in kleine kring bekend als de voorman van de folkrock band James Wallace & The Naked Light, maar het is ook de man achter het project Skyway Man. Skyway Man bracht een maand of twee geleden het album Flight Of The Long Distance Healer uit en dat album kwam ik tegen in een aantal jaarlijstjes. 

De naam Skyway Man deed bij mij in eerste instantie geen belletje rinkelen, maar drie jaar geleden gebeurde precies hetzelfde als dit jaar. Het tweede album van Skyway Man, The World Only Ends When You Die, zag ik in eerste instantie over het hoofd, maar kwam ik op het spoor via een aantal jaarlijstjes en besprak ik uiteindelijk helemaal aan het begin van het nieuwe jaar. 

The World Only Ends When You Die was aan het eind van 2020 een zeer ambitieus album. James Wallace kwam op de proppen met een heuse ‘psych-folk opera’, die rijkelijk citeerde uit de muziek die in de jaren 70 werd gemaakt. Skyway Man was zeker niet kieskeurig bij het citeren van muziek uit dit decennium en sleepte er van alles bij, variërend van folk, blues, soul en gospel tot heel veel psychedelica en wat R&B en funk. 

Ik omschreef het in de inmiddels befaamde Spacebomb Studios in Richmond, Virginia, opgenomen album op de krenten uit de pop als ‘Pink Floyd dat in de jaren 70 uit een Londense studio is geplukt en vervolgens is gedropt in de befaamde Muscle Shoals Sound Studio in Alabama, om een rootsy versie van The Wall op te nemen’. Daarmee vertelde ik nog steeds maar een deel van het verhaal, want het tweede album van Skyway Man verwerkte zoveel invloeden dat het je met grote regelmaat duizelde. 

Het derde album van het project van James Wallace klinkt wat minder eclectisch, maar Skyway Man is nog altijd niet vies van een flinke bak invloeden. Ook Flight Of The Long Distance Healer is een album dat uitnodigt tot associëren. AllMusic.com, dat me op het spoor zette van het album, doet zelf een flinke duit in het zakje met de omschrijving ‘sounds like Soft Bulletin-era Flaming Lips enjoying a lost weekend with Harry Nilsson and Van Dyke Parks’. 

Het is een van vele mogelijke omschrijvingen, want hoewel Flight Of The Long Distance Healer consistenter klinkt dan zijn voorganger, kan het ook dit keer alle kanten op. Invloeden uit de psychedelica waren al dominant aanwezig op het vorige album van Skyway Man en hebben op het nieuwe album nog wat aan terrein gewonnen. 

De Amerikaanse muzikant maakt op Flight Of The Long Distance Healer vooral lekker in het gehoor liggende psychedelische popliedjes met een hang naar het verleden en hier en daar wat invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, maar James Wallace geeft ook altijd een bijzondere draai aan zijn songs, die af en toe ook flirten met rijker georkestreerde jaren 70 pop of catchy refreinen uit de pop van de jaren 80, met hier en daar mooie vrouwenstemmen, waaronder die van Erin Rae. 

The World Only Ends When You Die intrigeerde me drie jaar geleden bij de eerste beluisteringen enorm, maar uiteindelijk vond ik het album toch wat te veel van de hak op de tak springen. Flight Of The Long Distance Healer doet dat een stuk minder en is een album dat wel eens langer mee zou kunnen gaan. Het is een album dat lekker in het gehoor ligt, maar dat ook de fantasie prikkelt en dat is een mooie combinatie. Erwin Zijleman

De muziek van Skyway Man is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://skywayman.bandcamp.com/album/flight-of-the-long-distance-healer.


Flight Of The Long Distance Healer van Skyway Man is verkrijgbaar via de Mania webshop: