11 maart 2018

Vivian Leva - Time Is Everything

Vivian Leva groeide op als kind van twee zeer muzikale ouders en kreeg met name de oude folk uit de Appalachen met de paplepel ingegoten. 

Het zijn invloeden die een belangrijke rol spelen op Time Is Everything, het debuut van de singer-songwriter uit Lexington, Virginia. 

Vivian Leva sluit met haar debuut nadrukkelijk aan op de folk zoals die aan het begin van de vorige eeuw in de Appalachen werd gemaakt, maar ook invloeden uit de modernere folk, country en bluegrass hebben hun weg gevonden naar de muziek van de jonge Amerikaanse singer-songwriter. 

Vivian Leva heeft zich tijdens de opnamen van Time Is Everything omringd met een aantal prima muzikanten, onder wie Riley Calcagno, die haar motiveerde tot het opnemen van haar eigen songs. De instrumentatie op het debuut van Vivian Leva doet wat traditioneel aan en laat mooie bijdragen van onder andere gitaar, banjo, pedal steel, viool en piano horen. 

Het is een instrumentatie waaraan hoorbaar zorg en aandacht is besteed en waarin steeds weer iets andere accenten worden gelegd, waardoor het debuut van Vivian Leva zeker niet eenvormig is. Het is een instrumentatie die op het eerste gehoor misschien wat traditioneel aan doet, maar die ook zeker laat horen dat Vivian Leva een kind van deze tijd is. 

Met de mooie en stemmige instrumentatie overtuigt Time Is Everything zeker, maar baart de plaat nog geen opzien. Dat doet Vivian Leva wat mij betreft wel met haar stem, die op indrukwekkende en gelouterde wijze een extra dimensie toevoegt aan de muziek van de singer-songwriter uit Lexington, Virginia. 

Vivian Leva kan goed uit de voeten in de net wat meer uptempo songs op de plaat, maar maakt voor mij de meeste indruk in de uiterst ingetogen songs, waarin ze haar mooie stem voorziet van flink wat gevoel. 

Het is niet eens zo makkelijk om uit te leggen in welke mate en hoe Time Is Everything zich weet te onderscheiden van de rest van het behoorlijk grote aanbod in dit genre. Vivian Lee sluit immers aan bij de muzikale tradities waarmee ze opgroeide en doet nergens een poging om tegen de haren in te strijken. 

Net als met name Gillian Welch beschikt ze echter over het vermogen om de luisteraar te grijpen met haar muziek en deelgenoot te maken van haar muzikale universum. Wanneer ik naar de platen van Gillian Welch luister kan ik daar nauwelijks mee stoppen en bij beluistering van Time Is Everything van Vivian Leva heb ik hetzelfde. 

Zeker zolang Gillian Welch zo weinig productief blijft als de laatste vijftien jaar het geval is, is de muziek van Vivian Leva zeer welkom en ik heb het idee dat we van Vivian Leva nog veel meer kunnen verwachten. 

Kinderen willen zich nog wel eens afzetten tegen de invloeden van hun ouders, maar de muzikale opvoeding die Vivian Leva heeft genoten heeft de basis gevormd voor een hele mooie, aangename en voornamelijk traditionele rootsplaat. Ik ben nu al benieuwd naar het vervolg. Erwin Zijleman

Time Is Everything van Vivian Leva is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://vivianleva.bandcamp.com/album/time-is-everything.