05 maart 2018

Screaming Females - All At Once

Precies twee jaar geleden pikte ik Rose Mountain van de Amerikaanse band Screaming Females op. 

Het trio uit New Brunswick, New Jersey, had op dat moment al een aantal platen op haar naam staan, maar Rose Mountain was mijn eerste serieuze kennismaking met de muziek van de band en het was een kennismaking die vooral naar veel meer smaakte. 

Rose Mountain omschreef ik als de perfecte combinatie van Dinosaur Jr. en Sleater-Kinney en imponeerde met stekelige rocksongs die al vrij snel onweerstaanbaar bleken en ook nog flarden van Pixies en zelfs Blondie lieten horen. 

De band rond zangeres en gitariste Marissa Paternoster had de lijn van Rose Mountain van mij best nog een aantal platen door mogen trekken, maar laat op het vorige week verschenen All At Once een wat ambitieuzer geluid horen. 

Ook op haar nieuwe plaat maakt Screaming Females muziek die doet denken aan die van de inmiddels bekende inspiratiebronnen als Sleater-Kinney en Dinosaur Jr., maar het trio uit New Jersey slaat ook nadrukkelijk haar vleugels uit. 

All At Once bevat flink wat van de rauwe en stekelige songs die we kennen van de band en het zijn songs waarin zo nu en dan indrukwekkend hoge gitaarmuren worden opgeworpen. Op hetzelfde moment klinkt de muziek van Screaming Females op de nieuwe plaat melodieuzer en veelzijdiger dan de band tot dusver heeft laten horen. 

De in de studio van Steve Albini opgenomen en door Matt Bayles (Minus The Bear) geproduceerde plaat, biedt ruimte aan een aantal voor de band nieuwe invloeden en neemt ook vaker gas terug dan we van Screaming Females gewend zijn. Het geeft het geweldige gitaarwerk op de plaat nog net wat meer glans en kleur, maar ook de songs van de band krijgen een duw in de goede richting. 

All At Once leent in een aantal tracks de energie van de punk, citeert nadrukkelijk uit de archieven van de 90s indie-rock, kan uit de voeten met metal en noise-rock en is ook niet bang voor pop en new wave. All At Once is hierdoor een stuk veelzijdiger dan het twee jaar geleden verschenen Rose Mountain, wat er voor zorgt dat de plaat net wat meer tijd vraagt dan zijn voorganger. Uiteindelijk bevallen de nieuwe wegen die de Amerikaanse band bewandelt me wel. 

Screaming Females laat op haar nieuwe plaat een rijker en volwassener geluid horen, maar heeft gelukkig ook haar jeugdige onbevangenheid behouden. Waar het vorige keer makkelijk genieten was van iedere keer ongeveer hetzelfde, laat de band rond stergitarist Marissa Paternoster dit keer steeds weer iets anders horen, maar wat is het allemaal goed. 

All At Once heeft alles wat een goede rockplaat moet hebben. De gitaren moeten hun gang kunnen gaan en de songs moeten hier en daar kunnen ontsporen maar moeten ook aanstekelijk of zelfs verslavend zijn, maar een goede rockplaat moet ook rauw en eerlijk klinken. Screaming Females heeft het allemaal en zet op haar nieuwe plaat een reuzenstap. Natuurlijk is het jammer dat het vermaak niet zo makkelijk is als twee jaar geleden, maar daar zet ik gewoon Rose Mountain nog eens voor op. Erwin Zijleman

All At Once van Screaming Females is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://screamingfemales.bandcamp.com.