02 maart 2018

Totally Mild - Her

De Australische band Totally Mild viel in de zomer van 2015 op met de wat cheesy cover van haar debuut, maar maakte uiteindelijk indruk met muziek die invloeden van Mazzy Star, Cocteau Twins, Belle & Sebastian en The Sundays combineerde met een vleugje folk en psychedelica en vooral met een eigen smoel. 

De band uit Melbourne is nu terug met haar tweede plaat en laat direct zien dat het nog altijd een bijzondere smaak heeft wanneer het gaat om cover art. De lelijke cover kan me ook dit keer gestolen worden, want het gaat natuurlijk om de muziek en die is ook op de nieuwe plaat van Totally Mild dik in orde. 

Op Her borduurt de Australische band voort op het verrassend sterke debuut, maar laat het nog duidelijker een eigen geluid horen. Waar op het debuut van de band de invloeden van enkele grote en hierboven genoemde voorbeelden nog veelvuldig aan de oppervlakte kwamen, roept Her veel minder vaak associaties op met de genoemde bands. 

Totally Mild laat zich ook op Her beïnvloeden door lome dreampop, 80’s zweefpop en zoete indie-pop, maar op de solide basis van deze invloeden heeft Totally Mild een fraai eigen bouwwerk neergezet. Waar het debuut van de band nog met beide benen in het verleden stond, staat Her met minstens één been in het heden. Op haar nieuwe plaat maakt Totally Mild vooral zwoele en verleidelijke popmuziek, al zitten er onder het suikerlaagje ook nog wel wat donkere lagen verstopt. 

Ook op Her maakt gitarist Zach Schneider indruk met veelkleurig gitaarwerk en betoverend mooie akkoorden, maar het is zangeres Elizabeth Mitchell die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de enorme groei die Totally Mild op haar nieuwe plaat laat horen. 

Elizabeth Mitchel schakelde op het debuut van de band nog tussen meerdere voorbeelden en stromingen, maar imponeert op Her met onweerstaanbare vocalen waarin alles samen komt. Elizabeth Mitchell kan klinken als de pastorale folkies uit de jaren 70, als Hope Sandoval (Mazzy Star), als Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), als Harriet Wheeler (The Sundays), als Dolores O'Riordan (Cranberries) of als Sarah Martin (Belle & Sebastian), maar klinkt op Her vooral als zichzelf. 

Het voorziet Her direct van een eigen geluid, waardoor ik de tweede plaat van Totally Mild hoger inschat dan het zo verrassende debuut van de Australische band. Her is af en toe wat lichtvoetiger dan dit debuut, maar bevat ook een aantal intieme luisterliedjes waarin Elizabeth Mitchell goed laat horen wat een geweldige zangeres ze is. 

Waar op het debuut van de band nog wat vaak werd gekozen voor grootse klanken, is Her een verrassend subtiele plaat. Het voorziet de muziek van de band uit Melbourne niet alleen van een eigen geluid, maar ook van kracht. 

Ik moest na het licht verteerbare debuut wel even wennen aan het toch nieuwe of andere geluid van de band, maar nu ik Her een paar keer heb beluisterd ben ik helemaal om. De ontwerper van de cover heeft er ook dit keer niet veel van gebakken, maar voor de rest maakt Totally Mild alleen maar indruk met haar nieuwe plaat en voorziet het de koude winterdagen van nog wat meer zonnestralen. Erwin Zijleman

Her van Totally Mild is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://chaptermusic.bandcamp.com/album/her.