11 maart 2018

Richmond Fontaine - Don't Skip Out On Me

Willy Vlautin is niet alleen de voorman van de Amerikaanse alt-country band Richmond Fontaine, maar ook een geweldig schrijver. In zijn boeken The Motel Life (2006), Northline (2008), Lean On Pete (2010) en The Free (2014) vertelt Vlautin prachtige verhalen, die aansluiten bij de literaire tradities van zijn vaderland.

Het zijn verhalen die indringende beelden van desolate landschappen en vervallen steden in de Verenigde Staten op het netvlies toveren, maar het zijn vooral verhalen waarin bijzondere personages tot leven worden gewekt en de relaties tussen mensen met veel precisie en gevoel worden beschreven. 

Twee dagen geleden begon ik aan het meest recente boek van de Amerikaanse schrijver en ook Don't Skip Out On Me heeft weer een diepe indruk gemaakt. Het boek beschrijft op indringende wijze het verhaal van een boerenknecht met Indiaanse wortels, die het als Mexicaanse profbokser wil gaan maken. 

Don’t Skip Out On Me laat zich lezen als een road trip door Nevada, Arizona, Texas en een aantal Mexicaanse steden, maar het is vooral een boek over dromen, illusies, desillusies en de voorwaarde en onvoorwaardelijke liefde tussen mensen. Het is een boek dat met grote regelmaat goed is voor een brok in de keel, maar het is ook een boek dat je laat glimlachen. 

Toen ik het boek binnen twee dagen had uitgelezen, begreep ik waarom de achterkaft van het boek zo stug was. Hier was immers de cd met de soundtrack die Richmond Fontaine bij het boek heeft gemaakt tegenaan geplakt. Het is een soundtrack die ook los verkrijgbaar is en die ik nog even had laten liggen, maar nu ik het vijfde prachtboek van Willy Vlautin had gelezen, wilde ik ook horen welke klanken hij en zijn band bij het boek hadden bedacht. 

Don’t Skip Out On Me is een volledig instrumentale plaat die nog wat meer kleur geeft aan de hoofdpersonen in het boek en de desolate plekken waar ze hun tijd doorbrengen. Het is vaak broeierig warm in het boek en het is dan ook niet verrassend dat Richmond Fontaine vooral kiest voor zich langzaam voortslepende klanken en een uiterst sober geluid. 

Uiteraard gaat het tempo wat omhoog wanneer het uitgestrekte en lege platteland wordt verruild voor de hectiek van de grote stad, worden de melancholische klanken tijdelijk vervangen door zonnige klanken wanneer het de hoofdpersoon in het boek even voor de wind gaat en duiken Mexicaanse klanken op wanneer de hoofdpersoon de Mexicaanse grens is overgestoken voor een bokswedstrijd. 

Ik heb de soundtrack direct opgezet toen ik het boek had uitgelezen en kan alleen maar beamen dat Richmond Fontaine prachtige klanken heeft bedacht bij een boek dat bijna schreeuwt om een verfilming. Of de soundtrack ook zonder het boek te hebben gelezen zoveel indruk maakt weet ik niet, al heeft het ook wel wat om je eigen verhaal te verzinnen bij de beeldende klanken van Richmond Fontaine. 

De beste deal is natuurlijk om het boek te kopen, want daar zit de cd gewoon bij (in ieder geval bij de Engelse versie). Ik kan het boek echt iedereen aanraden. En de muziek? Die is gewoon heel mooi. Erwin Zijleman

De soundtrack bij Don’t Skip Out On Me door Richmond Fontaine is ook verkrijgbaar via bandcamp:  https://richmondfontaine.bandcamp.com.