15 maart 2018

Caleb Caudle - Crushed Coins

Caleb Caudle viel me twee jaar geleden al eens op, maar op Carolina Ghost was de muziek van de singer-songwriter uit Winston-Salem, North Carolina, wat mij betreft net niet onderscheidend genoeg om een plekje op deze BLOG te rechtvaardigen. 

Onlangs verscheen een nieuwe plaat van de Amerikaanse singer-songwriter en Crushed Coins is voor mij een plaat die er wel bovenuit steekt. 

Caleb Caudle doet dit met een plaat die zich keurig beweegt binnen de kaders van de Amerikaanse rootsmuziek, maar toch klinkt Crushed Coins anders dan de meeste andere platen die de afgelopen tijd in dit genre zijn verschenen. 

Dat ligt vooral aan de productie van de plaat. Jon Ashley, die eerder werkte met onder andere The War On Drugs, Hiss Golden Messenger en American Aquarium, heeft gekozen voor een productie die wat meer blinkt dan gebruikelijk in het genre, waardoor Crushed Coins bij eerste beluistering wat glad over komt. 

Daar moet je van houden, maar de productie van de nieuwe plaat van Caleb Caudle valt ook op door een prachtig helder geluid, waarin flink wat instrumenten prachtig te onderscheiden zijn. Het zijn instrumenten die worden bespeeld door een stel gelouterde muzikanten, wat de songs van de Amerikaanse singer-songwriter voorziet van een gedegen basis en heel veel prachtige accenten van met name de elektrische gitaar, de viool en de pedal steel. 

De productie van Jon Ashley is absoluut gepolijst, maar klinkt ook gloedvol en heeft hier en daar iets mysterieus, wat onmiddellijk doet denken aan de producties van Daniel Lanois, die ook zeker een inspiratiebron is geweest voor het gitaarwerk op de plaat. Rootspuristen zullen het geluid van Caleb Caudle mogelijk wat te vol en te gepolijst vinden, maar zelf ben ik zeer gecharmeerd van de warme klanken op de plaat. 

Het is ook nog eens de ideale ondergrond voor de geweldige stem van Caleb Caudle. In vocaal opzicht vond ik ook de vorige plaat van de muzikant uit Winston-Salem, North Carolina, al bijzonder sterk, maar op Crushed Coins valt alles op zijn plek en staat de stem van de Amerikaan met enige regelmaat garant voor kippenvel. 

Caleb Caudle vindt op zijn vijfde plaat een plekje tussen aan de ene kant alt-country helden als Ryan Adams (van wie Caleb Caudle een groot fan is), Chris Stapleton en Jason Isbell en aan de andere kant de muzikanten die het zo goed doen op de door Nashville country gedomineerde radiostations in de Verenigde Staten. 

Het is vervolgens afhankelijk van je smaak of het de ene kant of de andere kant op valt. Voor mij valt Crushed Coins absoluut de goede kant op. De instrumentatie en productie zijn van hoog niveau, de stem van Caleb Caudle is geweldig, zijn songs liggen buitengewoon lekker in het gehoor en de plaat is in muzikaal veel interessanter dan de gemiddelde plaat uit de Nashville countryfabriek. 

Zeker wat later op de avond slaat de muziek van Caleb Caudle zich als een warme deken om je heen en combineert de Amerikaan op overtuigende wijze invloeden uit de countrymuziek van weleer en de betere alternatieve country van het moment. Mooie plaat. Erwin Zijleman

De nieuwe plaat van Caleb Caudle is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://calebcaudle.bandcamp.com/album/crushed-coins.