22 februari 2022

Mark Lanegan (1964-2022)

 


Wat de afgelopen uren nog rond ging als gerucht is inmiddels bevestigd. De Amerikaanse muzikant Mark Lanegan is overleden op slechts 57-jarige leeftijd. 

Mark Lanegan dook halverwege de jaren 80 op als zanger van de Amerikaanse band Screaming Trees. De band timmerde in en rond Seattle aan de weg met een wilde mix van garagerock, psychedelica, rock en punk, maar leek in de rest van de wereld veroordeeld tot de cultstatus. In de jaren 90 kreeg de band ook voet aan de grond in de rest van de wereld en kon met name het in 1992 verschenen Sweet Oblivion rekenen op goede recensies, waarin met name de stem van Mark Lanegan werd geroemd.

Voordat de band halverwege de jaren 90 uit elkaar was gevallen begon Mark Lanegan al aan een solocarrière, die dankzij zijn imponerende stem wel haast een succes moest worden. Het zou uiteindelijk een imposante stapel soloalbums opleveren, waarvan ik Whiskey for the Holy Ghost uit 1994 met afstand de beste vind.

Naast zijn carrière als solomuzikant dook Mark Lanegan samen met Greg Dulli (The Afghan Whigs) op in de band Gutter Twins en maakte hij enige tijd deel uit van The Queens Of The Stone Age. Hiernaast maakte hij albums met Belle & Sebastian zangeres Isobel Campbell, waarop de twee tegenpolen perfect bij elkaar bleken te passen.

In 2020 publiceerde Mark Lanegan zijn memoires in Sing Backwards and Weep, een bij vlagen huiveringwekkend en indringend boek, dat een inkijkje gaf in de donkere wereld van de Amerikaanse muzikant en zijn leven met verslavingen. Zijn laatste album is het in 2020 verschenen Straight Songs Of Sorrow, dat naadloos aansluit op het zo intense boek. Het is een album dat al het werk van Mark Lanegan leek samen te vatten. Het blijkt helaas ook zijn zwanenzang. Erwin Zijleman