23 februari 2022

Intergalactic Lovers - Liquid Love

Op Liquid Love strooit de Belgische band Intergalactic Lovers driftig met onweerstaanbaar lekkere maar ook knap in elkaar stekende popliedjes, die zich stuk voor stuk steeds genadelozer opdringen
Intergalactic Lovers haalde met het uit 2014 stammende Little Heavy Burdens mijn jaarlijstje. Op het deze week verschenen Liquid Love schuift de band wat op richting buitengewoon lekker in het gehoor liggende popliedjes, maar Intergalactic Lovers is een band die je niet moet onderschatten. De popliedjes van de band geven het humeur een enorme boost, maar het zijn ook popliedjes die bij iedere keer horen leuker en interessanter worden. Bij eerste beluistering vond ik het, zeker vergeleken met het geweldige Little Heavy Burdens, wat gewoontjes, maar wat wint dit album snel aan kracht. Intergalactic Lovers is de soundtrack van de prachtige tijden die er hopelijk snel aan komen.


Liquid Love is het vierde album van de Belgische Band Intergalactic Lovers. Het debuutalbum van de band uit 2011 heb ik over het hoofd gezien, maar Little Heavy Burdens uit 2014 en Exhale uit 2017 vielen wat mij betreft in de categorie ‘zeer aangename verrassing’. Het zijn allebei albums die zich makkelijk opdringen met bijzonder aangename popliedjes, maar het blijken ook popliedjes met veel meer inhoud dan je bij eerste beluistering zal vermoeden. 

Ik herinner me de recensie van Little Heavy Burdens van het Humo nog, waarin het Vlaamse tijdschrift stelde dat de verrassing er na 96 luisterbeurten wel wat af was, maar de recensent stiekem toch wel benieuwd was naar de 97e luisterbeurt. Herkenbaar en het zegt wat mij betreft veel over de muziek van de Belgische band. Sinds het fantastische Little Heavy Burdens is het geluid van Intergalactic Lovers wel wat toegankelijker geworden, maar ook het deze week verschenen Liquid Love is weer een heerlijk album geworden, dat langzaam maar zeker steeds beter wordt. 

Er zijn inmiddels zeven jaren verstreken sinds het album dat met veel overtuiging mijn jaarlijstje haalde en in die zeven jaar is er wel wat veranderd in het geluid van de band. Little Heavy Burdens vergeleek ik in 2014 met The Sundays en PJ Harvey. Op zich een wonderlijke vergelijking, want hier zit nogal wat tussen, maar als ik naar het album luister hoor ik het nog steeds. Hoewel de band op Liquid Love zeker niet volledig is vervreemd van de muziek die het zeven jaar geleden maakte, heb ik nu geen associaties meer met PJ Harvey of The Sundays. 

Intergalactic Lovers klinkt wat meer mainstream, heeft de elektronica een prominentere rol gegeven in haar muziek en flirt hier en daar subtiel met de dansvloer. Ook op Liquid Love maakt Intergalactic Lovers echter zeker geen doorsnee popliedjes. De band beschikt over een aantal geweldige muzikanten, die niet alleen een hecht en aanstekelijk geluid laten horen, maar de muziek van hun band ook volstoppen met mooie accenten, waaronder de gitaarlijnen die ik op de vorige albums zo mooi vond. 

Het sterkste wapen van de band is nog altijd zangeres Lara Chedraoui, die soepel om alle accenten in de muziek van de band heen draait en er steeds weer in slaagt om de muziek van de band nog wat hoger op te tillen met haar mooie en warme stem en haar met flink wat gevoel gevulde vocalen, die fraai contrasteren met lichtvoetige koortjes.

Intergalactic Lovers verleidt op Liquid Love met een aantal bijzonder lekker in het gehoor liggende popliedjes met een vleugje synthpop, maar de band graaft ook dieper in een aantal meer ingetogen songs. Dat dieper graven doet de band overigens ook in de meest aanstekelijke songs op het album, want ook deze songs worden nog langer tijd beter. 

Als ik Liquid Love moet vergelijken met het net wat avontuurlijkere Little Heavy Burdens uit 2017, kies ik voor het laatstgenoemde album, al word ik op een of andere manier wel bijzonder vrolijk van Liquid Love, dat flink wat donkere wolken in de wereld om ons heen met speels gemak verdrijft en dat klassen beter is dan de meeste andere albums met dit soort lekker in het gehoor liggende popmuziek. 

Intergalactic Lovers was de afgelopen jaren wat uit beeld verdwenen, maar laat op haar vierde album horen dat het nog steeds behoort tot het beste dat de Belgische popmuziek te bieden heeft. Neem er wel even de tijd voor, want dit album groeit bij herhaalde beluistering met een angstaanjagende vaart. Erwin Zijleman

De muziek van Intergalactic Lovers is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Belgische band: https://intergalacticlovers.bandcamp.com/album/liquid-love.


Liquid Love van Intergalactic Lovers is verkrijgbaar via de Mania webshop: