23 februari 2022

Hurray For The Riff Raff - LIFE ON EARTH

Net als je denkt dat je weet wat je hebt aan Hurray For The Riff Raff, slaat de band uit New Orleans weer een andere weg in, waaraan je zeker even moet wennen, tot alles opeens op zijn plek valt
Op het geweldige The Navigator deed Hurray For The Riff Raff al voorzichtig afstand van de Amerikaanse rootsmuziek die het omarmde op haar eerste paar albums. Op het deze week verschenen Life On Earth doet de band rond Alynda Segarra dit nog wat nadrukkelijker en flirt het voor het eerst met elektronica. Life On Earth is vooral een rockalbum, maar het is absoluut een bijzonder rockalbum, waarop ook ruimte is voor ingetogen momenten. In muzikaal opzicht schiet het alle kanten op, maar vaste waarde is ook dit keer de geweldige stem van Alynda Segarra en haar gepassioneerde voordracht. Een verrassende wending in het oeuvre van de band, maar het is weer goed.


De Amerikaanse band Hurray For The Riff Raff debuteerde vijftien jaar geleden, maar ik ontdekte de band rond het charismatische boegbeeld Alynda Segarra zelf pas tien jaar geleden, toen het opvallende Look Out Mama, het vierde album van de band uit New Orleans, verscheen. Op Look Out Mama imponeerde Hurray For The Riff Raff met een bijzondere mix van folk, country, blues, bluegrass, cajun, honky tonk, soul, rock en pop. 

Ik omschreef de band destijds als 10,000 Maniacs met een New Orleans injectie en dat is een omschrijving die ook op ging voor het in 2014 verschenen Small Town Heroes, waarop de band het geluid van het vorige album perfectioneerde. Op het in 2017 verschenen The Navigator keerde Alynda Segarra nog een keer terug naar haar jeugd in New York, waarin ze opgroeide in de Puerto Ricaanse gemeenschap in The Bronx. 

Op het voorlopige meesterwerk van Hurray For The Riff Raff werd de Amerikaanse rootsmuziek uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten vermengd met de rockmuziek zoals die in de jaren 60 en met name de jaren 70 in New York werd gemaakt, wat een onbetwist jaarlijstjesalbum opleverde.

Het is een lange tijd stil geweest rond de band, maar deze week keert Hurray For The Riff Raff terug met een nieuw album. Life On Earth (het schijnt allemaal weer met hoofdletters te moeten) is gestoken in een foeilelijke hoes en de hoes is niet het enige waarvan ik als liefhebber van de vorige albums van de band schrok. 

Direct vanaf de eerste noten van het album komen wolken synths je tegemoet en is weinig over van het zo karakteristieke geluid van Hurray For The Riff Raff. Gelukkig is de bijzondere stem van Alynda Segarra niet verdwenen, waardoor het toch weer mooi is. Life On Earth bevat meer songs waarin elektronica een zeer voorname rol speelt, maar hier tegenover staan songs met vooral gitaren, die weer niet zo gek ver verwijderd zijn van de met name door David Bowie en Patti Smith geïnspireerde muziek op The Navigator. 

Invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek zijn alleen met een vergrootglas te vinden dit keer, maar ze zijn er wel. Hoewel ik het geluid waarmee Hurray For The Riff Raff een jaar of tien geleden opdook absoluut mis, vind ik ook dat de band respect verdient voor het steeds weer zoeken naar nieuwe wegen en ik moet zeggen dat na enige gewenning ook dit keer bijna alles op zijn plek valt. Life On Earth verdient ook respect voor de teksten, die kritische noten plaatsen bij de wijze waarop we omgaan met onze planeet en met onze medemens. 

Hurray For The Riff Raff maakte in het verleden albums die als rootsalbums geclassificeerd konden worden. Life On Earth is vooral een rockalbum en dat is mede de verdienste van producer Brad Cook (Waxahatchee, Snail Mail, Big Red Machine), die het album heeft voorzien van een bij vlagen lekker rauw geluid. 

Ik kan niet ontkennen dat ik flink heb moeten wennen aan Life On Earth dat ik in eerste instantie niet eens had geselecteerd voor een plekje op deze BLOG. Nu ik het album een paar keer gehoord heb, beginnen de puzzelstukjes echter op hun plek te vallen en raak ik langzaam maar zeer zeker overtuigd van de kwaliteit van het nieuwe album van de band uit New Orleans, die net als op het geweldige The Navigator uit 2017 vooral in New York is blijven hangen. Blijft toch een uniek talent die Alynda Segarra. Erwin Zijleman

De muziek van Hurray For The Riff Raff is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://hftrr.bandcamp.com/album/life-on-earth.


LIFE ON EARTH van Hurray For The Riff Raff is verkrijgbaar via de Mania webshop: