04 februari 2022

The Waltz - Looking-Glass Self

Looking-Glass Self van de Belgische band The Waltz komt als een tornado uit de speakers en is vaak rauw en onnavolgbaar, maar het debuut van de band uit Kortrijk loopt ook over van de goede ideeën
Het debuutalbum van de Vlaamse band The Waltz is een album waar je niet te snel over moet oordelen. Ik vond het bij eerste beluistering een bijzonder heftig en eclectisch album, maar hoe vaker ik naar het album luister, hoe meer ik onder de indruk ben. The Waltz is niet vies van invloeden uit de postpunk, maar blijft hier gelukkig niet in steken. Invloeden uit de 90s indierock en noiserock zijn minstens even prominent aanwezig op het album en ook voor wat metal riffs draait The Waltz haar hand niet om. Looking-Glass zelf klinkt hierdoor anders, ruwer en compromislozer dan de meeste andere gitaaralbums van het moment, maar staat ook vol met songs die zich langzaam maar zeker genadeloos opdringen.


Er is momenteel zeker geen gebrek aan nieuwe bandjes die aan de slag gaan met invloeden uit de postpunk van de late jaren 70 en vroege jaren 80. Helaas hebben bijna al deze bands een irritante praatzanger, waardoor ik keer op keer afhaak. Ook de Belgische band The Waltz is niet vies van invloeden uit de postpunk. 

Wanneer het debuutalbum van de band na een wat vaag intro losbarst putten zowel de ritmesectie als de gitaren nadrukkelijk uit de archieven van de postpunk. De zanger van de band doet in ieder geval zijn best om te zingen, al zit het in de eerste echte track van Looking-Glass Self nog wel bij praten in de buurt. 

Waar veel postpunk bands van het moment redelijk fantasieloos voortborduren op de muziek van de smaakmakers van de eerste postpunk golf, sleept The Waltz er meteen op haar debuut van alles bij. De eerste song op het album citeert misschien uit de archieven van de postpunk, maar sleept er ook invloeden uit de 90s noiserock en indierock bij en voegt bovendien een flinke dosis hysterie toe. Looking-Glass Self is daarom veel meer dan een postpunk album en is wat mij betreft de zoveelste hele interessante rockplaat uit de Belgische muziekgeschiedenis. 

Looking-Glass Self opent met een aantal behoorlijk stevige en ook behoorlijk rauwe tracks. Het zijn tracks met een aantal interessante tempowisselingen en gevarieerd gitaarwerk, dat net zo makkelijk aansluit bij de postpunk voorbeelden uit de jaren 70 als bij de noiserock en metal uit de jaren 90. 

Direct in de eerste tracks gebeurt er van alles in de muziek van The Waltz en al na een paar tracks is Looking-Glass Self een stuk interessanter en relevanter dan de meeste andere stevige gitaaralbums van het moment en ook een stuk veelzijdiger.

Zeker bij de eerste beluisteringen is het debuut van de Vlaamse band een album dat behoorlijk overweldigend over komt. Er komt zeker in de eerste paar tracks nogal wat op je af, maar halverwege het album laat The Waltz horen dat het ook uit de voeten kan met een meer ingetogen en bijna dromerige song, al is een uitbarsting nooit ver weg. 

In de net wat meer ingetogen tracks op het album boort de Vlaamse band weer hele andere invloeden aan en hebben invloeden uit de postpunk bijna volledig plaats gemaakt voor invloeden uit de indierock. Het is hierdoor niet makkelijk om de muziek van The Waltz te vergelijken met de muziek van anderen. Soms hoor ik wat van de eveneens Belgische band dEUS, maar het is wel een behoorlijk gruizige en explosieve versie van dEUS. 

The Waltz trakteert je op haar debuut vooral op een aantal compromisloze ruwe diamanten, maar de belofte spat er, track voor track, van af. De band uit Kortrijk heeft een debuut vol ruwe randjes en scherpe kantjes afgeleverd, maar staat ook garant voor songs waarin echt van alles gebeurt. Soms klinkt het opeens heel toegankelijk en doet het aan van alles en nog wat denken, maar niet veel later schiet de muziek van de band alle kanten op en is de muziek van de Vlamingen opeens onnavolgbaar. 

Looking-Glass is zoals gezegd een behoorlijk heftig album, tot de band je in de slottrack trakteert op een honingzoet popliedje. Het maakt me nu al nieuwsgierig naar de volgende verrichtingen van The Waltz, maar na herhaalde beluistering van dit fascinerende debuutalbum, durf ik al wel te beweren dat onze Zuiderburen er een bijzonder leuk bandje bij hebben. Erwin Zijleman

De muziek van The Waltz is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Belgische band: https://thewaltz8500.bandcamp.com/album/looking-glass-self.


Looking-Glass Self van The Waltz is verkrijgbaar via de Mania webshop: