16 februari 2022

Spoon - Lucifer On The Sofa

De Amerikaanse band Spoon draait inmiddels al heel wat jaren mee, maar heeft nog nooit een slecht album gemaakt en doet dat ook nu niet, want ook Lucifer On The Sofa is weer van een bijzonder hoge kwaliteit
Het lijkt bijna makkelijk hoe Spoon de nagenoeg perfecte pop- en rocksongs uit de hoge hoed tovert en aanstekelijke songs combineert met hoge kwaliteit. Het was tot dusver niet genoeg om de band te scharen onder de grootste rockbands van dit moment en dat gaat ook niet gebeuren met Lucifer On The Sofa, maar die grootste rockbands van het moment kunnen een puntje zuigen aan het tiende studioalbum van de band uit Austin, Texas. Direct vanaf de eerste noten klinkt het allemaal bijzonder lekker, maar Spoon kiest nooit voor de makkelijkste weg. Lucifer On The Sofa is een album dat onmiddellijk vermaakt, maar dat ook nog veel moois gaat laten horen. Wat een topband.


Wanneer ik een lijstje moet maken met mijn favoriete bands aller tijden, denk ik niet in eerste instantie aan de Amerikaanse band Spoon. Ook niet in tweede en derde instantie overigens en ik heb het idee dat dit niet alleen voor mij geldt. De band is de kleine zalen nog niet ontgroeid en ook in jaarlijstjes kom je Spoon maar zelden tegen.

De band uit Austin, Texas, debuteerde in 1996 en brengt deze week met Lucifer On The Sofa haar tiende studioalbum uit. Het gekke met Spoon is dat de band nog nooit een slecht album heeft gemaakt, maar ook nog geen album dat de band heeft geschaard onder de allergrootste Amerikaanse rockbands. 

Dat laatste suggereert misschien dat Spoon behoort tot de middenmoot met vooral middelmatige albums, maar dat is zeker niet het geval. Alle albums die de Amerikaanse band heeft gemaakt zijn goed tot heel goed en ze zijn zo constant dat het lastig kiezen is tussen deze albums. Als het echt moet twijfel ik tussen Girls Can Tell uit 2001 en Ga Ga Ga Ga Ga uit 2007, maar het verschil met de andere albums van de Texaanse band is minimaal. 

Ook het deze week verschenen Lucifer On The Sofa is weer een typisch Spoon album en het is een heel goed album. Het is een album dat is gevuld met lekker in het gehoor liggende pop- en rocksongs, maar het zijn zeker geen dertien in een dozijn pop- en rocksongs. Ook op haar tiende album stopt de Amerikaanse band haar songs vol met verrassende wendingen, zonder dat dit ten koste gaat van de aanstekelijkheid van de songs. 

De band bestaat uit een stel prima muzikanten, met name het gitaarwerk is dik in orde en ook in vocaal opzicht is er niets aan te merken op de muziek van Spoon. Ook Lucifer On The Sofa is tenslotte weer een lekker veelzijdig album dat zich met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de rockmuziek beweegt en het is bovendien een album dat is voorzien van de energie die Spoon ook op het podium laat horen. 

Net als alle vorige albums van Spoon is ook Lucifer On The Sofa een album dat heerlijk vermaakt, wat meer richting rock neigt en bijna veertig minuten pure klasse laat horen, maar toch vind ik het ook dit keer lastig om uit te leggen wat de albums van Spoon nu zo goed maakt. Net zoals alle vorige keren.

De band uit Austin schudt de bijzonder lekker in het gehoor liggende pop- en rocksongs bijna achteloos uit de mouw, waardoor het maken van een Spoon album bijna makkelijk lijkt. Dat is het natuurlijk niet. Lucifer On The Sofa is een album dat kwaliteit ademt. Alle songs op het album zorgen direct bij eerste beluistering voor een goed gevoel, maar het zijn ook songs die bij herhaalde beluistering nog een tijdje nieuwe dingen laten horen. 

Spoon is een geweldige liveband en op haar nieuwe album brengt de band haar geluid van het podium naar de woonkamer. Dat is bijna veertig minuten genieten, maar vergeet vooral niet om goed te luisteren naar al het moois dat Spoon heeft verstopt op dit album, want het is allemaal een stuk verfijnder dan het lijkt. 

Als ik morgen wordt gevraagd om een lijstje te maken met mijn favoriete bands aller tijden, is de kans groot dat ik Spoon weer ga vergeten, maar een band die topalbums als Lucifer On The Sofa kan maken verdient een beter lot dan dat. Iedereen die nog nooit naar een album van Spoon heeft geluisterd moet dit nieuwe album zeker eens proberen. Iedereen die de eerdere albums van de band kent, weet precies wat je kunt verwachten op Lucifer On The Sofa, dat net als alle voorgangers het kwaliteitsstempel van de Amerikaanse band draagt. Erwin Zijleman

De muziek van Spoon is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://spoontheband.bandcamp.com/album/lucifer-on-the-sofa.


Lucifer On The Sofa van Spoon is verkrijgbaar via de Mania webshop: