17 februari 2022

Lotte Kestner - Lost Songs

De Amerikaanse singer-songwriter Anna-Lynne Williams AKA Lotte Kestner keert na een paar jaar terug met een nieuw album en maakt wederom indruk met mooie songs en een prachtige stem
Ik hou wel van de muziek van Lotte Kestner. Het is muziek zonder opsmuk, die genoeg heeft aan subtiele klanken, goede songs en vooral een hele mooie stem. Voor iedereen die de muziek van het alter ego van Anna-Lynne Williams kent, bevat Lost Songs weinig verrassingen, maar ik vind het weer erg mooi. De folky songs op het album zijn sfeervol ingekleurd, met hier en daar subtiele accenten, en ondersteunen de stem van Anna-Lynne Williams prachtig. Ook Lost Songs bevat weer van die songs die aangenaam voortkabbelen, maar je opeens vastgrijpen en niet meer los laten. Je moet er gevoelig voor zijn, maar als je er gevoelig bent is ook het nieuwe album van Lotte Kestner weer wonderschoon.


Lotte Kestner is het alter ego van de Amerikaanse singer-songwriter Anna-Lynne Williams, die we nog kennen als frontvrouw van de band Trespassers William. De muzikante uit Seattle, Washington, brengt inmiddels een kleine vijftien jaar muziek uit als Lotte Kestner en bouwt aan een fraai oeuvre. 

Hoogtepunt tot dusver is wat mij betreft het prachtige Off White uit 2017, dat tot deze week ook het laatste album met origineel en eigen materiaal van Anna-Lynne Williams was. De Amerikaanse muzikante vindt haar muziek met enige regelmaat opnieuw uit door Spartaanse versies of juist voller ingekleurde remixes van haar songs op te nemen en is bovendien niet vies van het vertolken van songs van anderen, waar ze overigens zeer bedreven in is. 

Waar de titel Lost Songs vandaan komt weet ik niet, maar het gaat deze keer gelukkig om nieuw materiaal van Lotte Kestner. Haar liefde voor het vertolken van songs van anderen heeft Anna-Lynne Williams ook dit keer overigens niet volledig kunnen onderdrukken, want Lost Songs bevat nauwelijks herkenbare versies van Everything I Wanted van Billie Eilish en Inside Of Love van Nada Surf. Zoals gewoonlijk maakt de Amerikaanse muzikante er typische Lotte Kestner songs van en ook de rest van de songs op het album zijn typische Lotte Kestner songs. 

De muzikante uit Seattle maakte Lost Songs niet in haar uppie, maar kreeg in een aantal tracks gezelschap van andere muzikanten, onder wie stadgenoot Damien Jurado. De drie gastmuzikanten op het album tekenen vooral voor redelijk subtiele maar fraaie gitaarbijdragen, maar net als op haar vorige albums doet Anna-Lynne Williams veel zelf. 

Zoals op al haar albums is de instrumentatie sober en draait alles om haar mooie stem. Lost Songs is in alle opzichten een typisch Lotte Kestner album en dat kun je zowel als sterkte en zwakte van het album zien. Aan de ene kant voegt Lost Songs niet veel toe aan het geluid dat we al van Lotte Kestner kennen, maar aan de andere kant zijn de songs op het album stuk voor stuk prachtig en excelleert Anna-Lynne Williams als zangeres. 

De meest ingetogen songs op het album zijn vooral folky, maar wanneer keyboards worden toegevoegd klinkt de muziek van Lotte Kestner opeens een stuk ruimtelijker en sprookjesachtiger. Ik heb inmiddels stapels met albums met dit soort ingetogen singer-songwriter muziek met een vrouwenstem in de hoofdrol en zeker door het grote aanbod van het moment dreigt zo nu en dan verzadiging, maar Lost Songs van Lotte Kestner heeft me langzaam maar zeer zeker overtuigt en is me na een aantal luisterbeurten dierbaar geworden. 

Anna-Lynne Williams beschikt niet alleen over een hele mooie stem, maar ze vertolkt haar songs bovendien vol gevoel en doorleving en slaagt er steeds weer in om haar songs met zeer eenvoudige middelen toch zeer smaakvol in te kleuren. In 45 minuten komen dertien songs voorbij en ik vind ze eigenlijk allemaal mooi, al gaat mijn voorkeur uit naar de songs die subtiel zijn ingekleurd, maar wel iets donkers en bezwerends hebben, want in dit soort songs vind ik de engelachtige stem van Lotte Kestner persoonlijk het mooist. We hebben zo’n vierenhalf jaar moeten wachten op de echte opvolger van Off White, maar Lost Songs was het wachten waard. Erwin Zijleman

De muziek van Lotte Kestner is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://lottekestner.bandcamp.com/album/lost-songs.