19 februari 2022

Beach House - Once Twice Melody

Beach House heeft lang gewerkt aan haar achtste album, maar nu Once Twice Melody er eindelijk helemaal is, kunnen we concluderen dat dit dubbelalbum een verrijking is voor het bijzondere oeuvre van het tweetal
Het is alweer zestien jaar geleden dat het debuut van het Frans/Amerikaanse duo Beach House verscheen en met het deze week verschenen Once Twice Melody staat de teller inmiddels op acht albums. Victoria Legrand en Alex Scally hebben een uit duizenden herkenbaar geluid, maar ook Once Twice Melody laat weer ontwikkeling horen. Het album klinkt voller en dromeriger en ook net wat zwoeler en verleidelijker. In de volle klankentapijten is ook dit keer veel moois te ontdekken en ook de wat onderkoelde zang van Victoria Legrand is weer prachtig. Once Twice Melody brengt je bijna anderhalf uur naar dromenland met betoverende klanken, die maar niet verslappen.


Op het moment dat ik deze recensie typ raast de storm Eunice over het land. De woeste stormvlagen rond het huis staan in schril contrast met de muziek die uit de speakers komt, want het nieuwe album van Beach House is hooguit goed voor een zwoel briesje. Once Twice Melody is vandaag dan eindelijk compleet te beluisteren (en de komende twee maanden helaas alleen digitaal), maar de afgelopen drie maanden waren de meeste tracks op het album al beschikbaar via de streaming media diensten. 

In december besprak ik al eens de eerste helft van Once Twice Melody en daarover was ik zeer te spreken. Ook mijn oordeel over het complete album is zeer positief. Na het in de lente van 2018 verschenen 7 heeft het achtste album van het Frans/Amerikaanse duo bijna vier jaar op zich laten wachten, maar dit wachten wordt beloond met 18 songs en bijna anderhalf uur muziek. 

Ik heb al sinds het debuut van Beach House een enorm zwak voor de muziek van Victoria Legrand en Alex Scally en koester alle albums van de band, met hooguit een hele lichte voorkeur voor Teen Dream uit 2010. Once Twice Melody sluit keurig aan op de vorige albums van het tweetal uit Baltimore, Maryland, want direct vanaf de eerste noten is het weer typisch Beach House. 

Ook Once Twice Melody valt weer op door het zo herkenbare en grotendeels elektronische klankentapijt van Alex Scally en de even verleidelijke als onderkoelde zang van Victoria Legrand. Het tweetal huurde voor de afwisseling eens geen producer in voor haar nieuwe album, maar tekende zelf voor de productie van Once Twice Melody. 

Op voorhand had ik op basis van deze informatie een wat meer ingetogen geluid verwacht, maar Once Twice Melody klinkt juist voller, grootser en meeslepender dan de vorige albums van Beach House. Dat het album fantastisch klinkt is overigens ook de verdienste van ervaren topkrachten als Alan Moulder en Dave Fridmann, die een bont en overweldigend klankentapijt uit de speakers laten komen. 

Bijna anderhalf uur muziek is normaal gesproken een lange zit, maar op de anderhalf uur op het nieuwe album van Beach House is het heerlijk wegdromen. De muziek van Beach House past ook niet voor niets in het hokje dreampop, al flirt Once Twice Melody ook veelvuldig met psychedelica en waan je je ook meer dan eens op de set van een zwoele Franse (softporno) film, zeker wanneer de dit keer soms rijkelijk toegevoegde strijkers aanzwellen. 

En hoewel ook het achtste album van Victoria Legrand en Alex Scally direct vanaf de eerste noten onmiskenbaar klinkt als Beach House, voelt Once Twice Melody voor mij niet aan als meer van hetzelfde. Omdat de storm Eunice de muziek uit de speakers zo af en toe overstemde ben ik na een tijdje overgestapt op de koptelefoon en hiermee hoor je nog veel beter hoe mooi de muziek van Beach House in elkaar zit en uit hoeveel lagen Alex Scally de muziek van de band heeft opgebouwd. Ook de zang van Victoria Legrand komt dan overigens nog beter tot zijn recht. 

Tussen de 18 tracks op het album zit wel uiteraard wel een enkele track die net wat minder is, maar Beach House houdt op dit dubbelalbum over het algemeen een bijzonder hoog niveau vast. Dat Once Twice Melody een prachtig album is wist ik twee maanden geleden al op basis van de op dat moment beschikbare eerste helft, maar het complete album is nog net wat mooier en indrukwekkender en voldoet weer volledig aan de altijd hooggespannen verwachtingen. Erwin Zijleman

De muziek van Beach House is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://beachhouse.bandcamp.com/album/once-twice-melody.


Once Twice Melody is vanaf april verkrijgbaar via de Mania webshop: