02 februari 2022

Elena Setién - Unfamiliar Minds

De Baskische muzikante Elena Setién maakt het je op haar vierde album echt geen moment makkelijk, maar investeer wat tijd in dit album en je krijgt een bijzondere soundtrack, waar je zelf de beelden bij mag verzinnen
Unfamiliar Minds van Elena Setién is zeker niet het makkelijkste album dat deze week is verschenen, maar het is wel het album waar je het langst nieuwe dingen op blijft horen. Het album bevat een aantal redelijk toegankelijke tracks, maar de Baskische muzikant zoekt ook het experiment in haar vaak beeldende songs. Het zijn relatief sober of zelfs bijna minimalistisch ingekleurde songs, maar Elena Setién maakt ook bonte muziek vol geheimen. Ik moest er zelf wel even aan wennen, maar als je de schoonheid in de muziek op Unfamiliar Minds eenmaal hebt ontdekt wordt het nieuwe album van Elena Setién alleen maar mooier en interessanter.


De Spaanse of eigenlijk Baskische muzikante Elena Setién maakte oorspronkelijk vooral muziek voor films en series, maar sinds enkele jaren is ze ook actief als popmuzikante. Haar albums Twelve Sisters (2013), Dreaming Of Earthly Things (2017) en Another Kind Of Revolution (2019) heb ik alle drie beluisterd, maar boden mij uiteindelijk onvoldoende houvast, al vond ik de muziek van Elena Setién bij vlagen prachtig of op zijn minst intrigerend. 

Ook het deze week verschenen Unfamiliar Minds bood me niet onmiddellijk houvast, maar ik was dit keer toch net wat meer onder de indruk van de muziek van Elena Setién. Dat de muzikante uit San Sebastian een verleden heeft in de filmmuziek is ook op haar nieuwe album duidelijk te horen. De songs op Unfamiliar Minds hebben een beeldend karakter en slagen er bovendien in om een bijzondere sfeer te creëren. Het is vaak een wat unheimische sfeer, waarbij ik zelf overigens de beelden niet onmiddellijk zou kunnen verzinnen. 

Elena Setién tekent op Unfamiliar Minds voor keyboards, viool en zang, terwijl de Baskische gastmuzikanten Xabier Erkizia en Joseba Irazoki respectievelijk nog wat extra elektronica en gitaren toevoegen aan het over het algemeen betrekkelijk sobere geluid op het album. Eerstgenoemde produceerde het album bovendien op fraaie wijze. 

Het album opent met wat weemoedig klinkende pianoakkoorden en de afwisselend mooie en wat ruwe zang van de Baskische muzikante. De openingstrack, die steeds voller en bijna sprookjesachtig wordt ingekleurd, is met enige fantasie nog wel een conventionele popsong te noemen en dat geldt zeker niet voor alle songs op het album. 

Elena Setién experimenteert er op Unfamiliar Minds driftig op los met bijna gesproken woord en zeer elementair en vooral elektronisch ingekleurde songs, die hier en daar zijn verrijkt met samples. Het doet af en toe wel wat denken aan een aantal albums van Lauri Anderson, maar het is soms ook bijna of gewoon helemaal filmmuziek, die vooral tot doel heeft om een bepaalde sfeer of stemming te creëren. 

Waar de vorige albums van de Baskische muzikante mijn aandacht uiteindelijk onvoldoende vast wisten te houden, vormen de songs op Unfamiliar Minds op een of andere manier een eenheid en het is een eenheid die zich, in ieder geval bij mij, voldoende opdringt. Echt makkelijk maakt Elena Setién het me overigens nooit. Ik ben geen groot liefhebber van het gesproken woord, maar de Baskische muzikante slaagt er in om gesproken teksten, waaronder twee gedichten van Emily Dickinson, fraai te integreren in haar muziek. 

Unfamiliar Minds betoverde me in eerste instantie met het zeer beperkte aantal enigszins toegankelijke popliedjes op het album, maar hierna viel ook in de wat experimentelere songs nog veel op zijn plek. Het is zeker geen album dat op alle momenten tot zijn recht komt, maar zeker bij beluistering met een goede koptelefoon valt er van alles te ontdekken in de muziek van Elena Setién en hoor je vooral hoe knap de arrangementen van de Baskische muzikante in elkaar steken. 

Op een Britse muzieksite wordt Unfamiliar Minds niet alleen vergeleken met de muziek van Broadcast, maar ook met die van Beach House en dat is eigenlijk niet eens zo’n gekke vergelijking, al is het wel een hele Spartaanse en experimentele versie van Beach House, maar ook een hele mooie. Erwin Zijleman

De muziek van Elena Setién is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Baskische muzikante: https://elenasetien.bandcamp.com/album/unfamiliar-minds.


Unfamiliar Minds van Elena Setién is verkrijgbaar via de Mania webshop: