15 februari 2022

The Cactus Blossoms - One Day

The Cactus Blossoms maken geen geheim van hun bewondering voor Don en Phil Everly, maar doen dit met wonderschone harmonieën die meer dan eens herinneren aan de hoogtijdagen van The Everly Brothers
Don en Phil Everly zijn allebei niet meer onder ons, maar hun wonderschone harmonieën zijn gelukkig nog altijd springlevend. Deze harmonieën waren een belangrijke inspiratiebron op de eerste twee albums van The Cactus Blossoms en zijn dat ook weer op het deze week verschenen One Day. De broers uit Minneapolis laten zich ook dit keer vooral inspireren door muziek uit de jaren 50 en 60, maar voegen nog wat invloeden uit de jaren 70 toe. Het klinkt allemaal mooi verzorgd en misschien wel wat glad, maar als Page Burkum en Jack Torrey beginnen te zingen gebeurt er van alles en is kippenvel maar lastig te voorkomen, zeker als je vatbaar bent voor het soort harmonieën dat door Don en Phil Everly op de kaart is gezet.


De erfenis van Don en Phil Everly is het afgelopen decennium in goede handen, want er zijn nogal wat albums verschenen die zich nadrukkelijk lieten inspireren door de gouden keeltjes van de broers Everly. Van deze albums zijn die van Brother Brothers, The Lost Brothers, Cut Worms, The Milk Carton Boys, Lord Huron, Jamestown Revival en The Cactus Blossoms me zeer dierbaar. 

Laatstgenoemden keren deze week terug met One Day en dat is na You’re Dreaming uit 2016 en Easy Way uit 2019 het derde album van het duo uit Minneapolis, Minnesota. Page Burkum en Jack Torrey hebben verschillende achternamen, maar het zijn wel degelijk broers (Jack Torrey is een artiestennaam), wat mede verklaart waarom de stemmen van de twee zo prachtig bij elkaar kleuren. 

The Cactus Blossoms kropen op hun eerste twee albums dicht tegen de muziek van The Everly Brothers aan. You’re Dreaming en Easy Way zochten de inspiratie vooral in de jaren 50 en 60 en sleepten er naast invloeden van de broers Everly ook nog wat van Buddy Holly en Roy Orbison bij. Beide albums waren af en toe misschien wat zoetsappig en ook wel wat braaf, maar door de prachtige harmonieën van de twee broers uit Minneapolis was ik twee keer snel om. 

Ook het deze week verschenen One Day grijpt regelmatig terug op muziek uit de jaren 50 en 60 en doet zowel in muzikaal als vocaal opzicht denken aan de muziek van The Everly Brothers in hun beste dagen. Vergeleken met de vorige twee album blijven The Cactus Blossoms niet uitsluitend hangen in de jaren 50 en 60 en hebben ook wat invloeden uit de jaren 70 hun weg gevonden naar de muziek van Page Burkum en Jack Torrey. De twee schuiven dan wat op richting country en ook dat gaat ze in vocaal opzicht uitstekend af. 

Met name de meer country getinte songs zijn mooi ingekleurd met uiteraard een pedal steel, maar persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor de songs waarin de erfenis van Don en Phil Everly het meest nadrukkelijk wordt geëerd. De Amerikaanse broers beschikken allebei over een mooie stem, maar er gebeurt pas wat wanneer de stemmen in elkaar over vloeien en de mooiste harmonieën uit de speakers komen. Zwakste schakel op het album is wat mij betreft dan ook het duet met Jenny Lewis (die ik best hoog heb zitten), die de magie van de combinatie van de stemmen van Page Burkum en Jack Torrey helaas wegneemt. 

De criticus zal beweren dat The Cactus Blossoms ook op hun derde album wel erg nadrukkelijk voortborduren op de muziek die The Everly Brothers vele decennia geleden maakten en bovendien wel erg braaf klinken. Het is allebei waar, maar de harmonieën van de broers uit Minneapolis zijn ook dit keer om je vingers bij af te likken en hoewel de muziek van The Cactus Blossoms is ontdaan van scherpe randjes en ruwe kantjes, vind ik de instrumentatie op One Day zeker smaakvol, met name als de pedal steel en het orgel de aandacht opeisen naast het warm klinkende gitaarspel. 

De verrassing is er inmiddels misschien wat af bij The Cactus Blossoms, maar ook One Day bevat weer flink wat momenten, die, in ieder geval bij mij, goed zijn voor kippenvel. Bovendien is het wat mij betreft goed nieuws dat de erfenis van Don en Phil Everly in ere wordt gehouden nu beiden ons zijn ontvallen. Erwin Zijleman

De muziek van The Cactus Blossoms is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://thecactusblossoms.bandcamp.com/album/one-day.


One Day van The Cactus Blossoms is verkrijgbaar via de Mania webshop: