16 maart 2022

Basically Nancy - Basically Nancy

Gitaarbandjes die lekker gruizige muziek zonder opsmuk maken maar ook memorabele songs afleveren zijn helaas schaars tegenwoordig, maar het Amerikaanse drietal Basically Nancy is er gelukkig weer een
Direct bij eerste beluistering van het debuutalbum van de Amerikaanse band Basically Nancy was ik verkocht, al ging ik er nog wel van uit dat ik het debuut van de drie meiden uit Savannah, Georgia, maar even leuk zou vinden. Dat laatste viel erg mee. Het debuut van Basically Nancy is een debuut zonder tierelantijntjes dat nog een tijdje groeit. De Amerikaanse band maakt vrij elementaire muziek met vooral invloeden uit de garagerock, indierock en Riot Grrrl, maar wat klinkt het lekker en wat is de uitvoering goed, zeker als je je bedenkt dat de leden van de band de middelbare school nog maar net zijn ontgroeid en pas een jaartje samen spelen. Ik hoop dat we na dit prima debuut nog veel van ze gaan horen.


Basically Nancy is een trio uit Savannah, Georgia, dat ongeveer een jaar bestaat en deze week debuteert met een titelloos album. Alayna Bowen, Esther Hines en Greta Schroeder zijn de middelbare school nog maar net ontgroeid en maken nog niet heel lang muziek. Dat hoor je op het titelloze debuutalbum van het Amerikaanse drietal dat hier en daar flink rammelt, al verrast Basically Nancy me ook met een aantal geweldige songs. 

Basically Nancy heeft op haar debuutalbum genoeg aan de drie-eenheid van bas, gitaar en drums, waardoor het eerste album van de band uit Georgia lekker rauw klinkt. De leden van de band zijn stuk voor stuk piepjong, maar ze laten op hun eerste album horen dat ze hun klassiekers kennen. Denk hierbij aan Riot Grrrl pioniers Bikini Kill en Heavens To Betsy, maar ook zeker aan Hole, The Breeders en Sleater-Kinney, aangevuld met de betere indierock bands uit de jaren 90. Hier blijft het niet bij, want ik hoor ook nog wel wat garagerock uit de jaren 60, maar met de bovenstaande namen hebben we het belangrijkste vergelijkingsmateriaal wel te pakken. 

Basically Nancy maakt lekkere rauwe gitaarmuziek zonder opsmuk. De gitaren klinken lekker gruizig en de ritmesectie strak en ondanks het feit dat Alayna Bowen, Esther Hines en Greta Schroeder nog niet heel lang uit de voeten kunnen op hun instrumenten, hoor je dat ze inmiddels flink wat hebben bijgeleerd. Het debuut van Basically Nancy klinkt tien songs en net iets meer dan dertig minuten lang heerlijk elementair, maar ook fris en urgent. 

In muzikaal opzicht klinkt het misschien niet hoogstaand, maar wel bijzonder lekker en echt uit de bocht vliegen de leden van de band nooit. Ook in vocaal opzicht klinkt het allemaal prima, wat Basically Nancy nog wat extra bonuspunten oplevert. De meeste kracht schuilt echter in de songs van de band. De band uit Savannah maakt op haar debuutalbum muziek zonder poespas, maar bijna stiekem laten Alayna Bowen, Esther Hines en Greta Schroeder het ene na het andere memorabele popliedje uit de speakers komen. 

Het zijn popliedjes zonder al te veel pretenties, die je na een paar keer horen mee kunt zingen. Basically Nancy klinkt op haar debuutalbum net zo onweerstaanbaar lekker als Sleater-Kinney dat albums lang deed, tot de band besloot om zowel zichzelf als de muziek flink te stylen. Basically Nancy moet daar gelukkig nog niets van hebben. De leden van de band halen hun outfits nog uit de tweedehands zaken en doen in muzikaal opzicht precies waar ze zelf zin in hebben (en buiten de muziek ook hoop ik). 

Het debuut van Basically Nancy is zo’n jonge honden album waarvan er momenteel veel te weinig gemaakt worden. Het is een album dat mag rammelen, dat zich uitspreekt over alles dat de leden van Basically Nancy zint en niet zint, maar dat ondertussen flink wat uitstekende songs bevat. 

Ik had op voorhand eerlijk gezegd wel verwacht dat ik het na een paar luisterbeurten wel gehoord zou hebben, maar de songs van het Amerikaanse drietal blijven zich opdringen en verliezen niets van hun kracht. Albums als deze worden zoals gezegd veel te weinig gemaakt en ook bands als Basically Nancy zijn er momenteel veel te weinig. Ik hoop dan ook dat Alayna Bowen, Esther Hines en Greta Schroeder blijvertjes zijn. Hun debuutalbum is er in ieder geval goed genoeg voor. Erwin Zijleman

De muziek van Basically Nancy is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de Amerikaanse band: https://graveface.bandcamp.com/album/s-t-4.