17 maart 2022

Jadea Kelly - Roses

De Canadese muzikante Jadea Kelly nam de tijd voor de opvolger van het sterke Love & Lust en keert terug met een zeer smaakvol album dat haar vocale en muzikale kwaliteiten nog maar eens onderstreept
Ik was de afgelopen jaren zeer gecharmeerd van de twee albums van de Canadese muzikante Jadea Kelly. Op deze albums maakte ze indruk met een hele mooie stem, maar ook met mooi verzorgde songs die zowel invloeden uit de pop als uit de Amerikaanse rootsmuziek lieten horen. Jadea Kelly is inmiddels neergestreken in Los Angeles en laat op haar nieuwe album Roses wat zonnigere klanken horen. Roses opent met een tweetal wat meer pop georiënteerd songs, maar uiteindelijk is het toch vooral een rootsalbum. Het is een rootsalbum dat net als zijn twee voorgangers kwaliteit ademt en dat makkelijk overtuigt met mooi ingekleurde songs en prachtige vocalen. Goed dat ze terug is.


Het is een aantal jaren stil geweest rond de Canadese muzikante Jadea Kelly, die in 2013 met Clover en in 2016 met Love & Lust twee uitstekende albums afleverde. Het zijn albums waarop Jadea Kelly indruk maakte met songs die zich zowel door pop-noir als door Amerikaanse rootsmuziek lieten beïnvloeden. De Canadese muzikante maakte hiernaast indruk met een bijzonder mooie stem, waardoor de twee albums zich makkelijk opdrongen. 

Jadea Kelly verruilde haar Canadese thuisbasis Toronto in het verleden al eens een tijdje voor Nashville, Tennessee, en is momenteel neergestreken in het zonnige Los Angeles. Beide verblijven in de Verenigde Staten hebben invloed gehad op de muziek van Jadea Kelly, al werd haar nieuwe album ‘thuis’ in Canada opgenomen. In Nashville werd haar liefde voor Amerikaanse rootsmuziek aangewakkerd, terwijl het leven in California flink wat zonnestralen heeft toegevoegd aan haar muziek. 

Roses ligt deels in het verlengde van de vorige twee albums, al is het maar vanwege de mooie stem van Jadea Kelly, die ook op Roses weer makkelijk verleidt. Ook in muzikaal opzicht is Roses niet heel ver verwijderd van zijn twee voorgangers. Ook op haar nieuwe album verwerkt de Canadese muzikante immers vooral invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en de pop en het zijn invloeden die op fraaie wijze aan elkaar zijn gesmeed, al domineert uiteindelijk de Amerikaanse rootsmuziek. 

In het verleden schurkte de muziek van Jadea Kelly nog wel wat tegen de pop-noir van haar huidige stadgenote Lana Del Rey aan, maar op Roses klinken haar meer pop-georiënteerde songs wat minder donker. Roses bevat een aantal wat voller ingekleurde songs en flink wat meer ingetogen songs, die respectievelijk wat meer en wat minder invloeden uit de pop bevatten. 

Ook wanneer invloeden uit de pop een belangrijke rol spelen blijft de muziek van Jadea Kelly zeer smaakvol en wat mij betreft ook geschikt voor liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek. Zeker de wat meer ingetogen songs zijn prachtig ingekleurd met subtiele klanken van onder andere de pedal steel, maar ook als Roses wat voller klinkt getuigt de instrumentatie van goede smaak en kleurt deze fraai bij de prachtstem van de Canadese muzikante. 

Vergeleken met de vorige albums van Jadea Kelly klinkt Roses zeer gevarieerd, wat ongetwijfeld mede werd veroorzaakt door het werken met maar liefst vier producers. Toch is Roses zeker geen onsamenhangend geheel geworden. De Canadese muzikante laat op Roses horen wat ze allemaal kan en het is veel. 

Roses is in muzikaal opzicht een zeer smaakvol album, Jadea Kelly zingt ook dit keer prachtig en samen met een aantal collega’s heeft ze songs geschreven die zowel de sfeer van Nashville als Los Angeles ademen en die bij een brede groep muziekliefhebbers in de smaak moeten kunnen vallen. Jadea Kelly heeft tijdens de lange periode waarin een pandemie ons in haar greep hield de tijd genomen voor haar nieuwe album en dat hoor je. 

Ik was zoals gezegd onder de indruk van haar vorige twee albums, maar het fraaie en veelzijdige Roses sla ik nog net wat hoger aan. Na de release van haar vorige twee albums noemde ik Jadea Kelly nog een grote belofte voor de toekomst, maar met Roses is de Canadese muzikante de belofte wat mij betreft ver voorbij. Erwin Zijleman

De muziek van Jadea Kelly is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://jadea-kelly.bandcamp.com.