04 maart 2022

Alyssa Gengos - Mechanical Sweetness

Het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante Alyssa Gengos dringt zich misschien niet onmiddellijk op als onmisbaar, maar hoe vaker ik naar dit album luister hoe dierbaarder het me wordt
Jonge vrouwelijke singer-songwriters met een voorliefde voor indiepop en indierock zijn er momenteel in overvloed, maar er zijn er niet zo heel veel zo getalenteerd als Alyssa Gengos uit Los Angeles. De Amerikaanse muzikante heeft haar prachtig klinkende album zelf ingespeeld en geproduceerd en verrast met een mooie mix van gitaren en synths. Ze is bovendien een prima zangeres en schrijft ook nog eens uitstekende songs. Het zijn songs met hier en daar een vleugje jaren 80, maar Mechanical Sweetness staat ook minstens met één been in het heden. Ik was eigenlijk direct overtuigd van het talent van Alyssa Gengos, maar haar debuutalbum is sindsdien alleen maar beter geworden.


Voor liefhebbers van vrouwelijke singer-songwriters in het indie segment zijn het nog altijd gouden tijden. Week na week kan ik kiezen uit meerdere albums van talentvolle vrouwelijke muzikanten, waaronder ook flink wat debuutalbums. Verzadiging ligt inmiddels wel wat op de loer, al is het maar omdat veel nieuwkomers geen geheim maken van hun inspiratiebronnen, maar ook niet al teveel toevoegen aan deze inspiratiebronnen. 

De lat ligt daarom momenteel wat hoger, zowel als het gaat om kwaliteit als om originaliteit. Het debuut van de Amerikaanse muzikante Alyssa Gengos gaat wat mij betreft redelijk makkelijk over deze hogere lat. De muzikante uit Los Angeles, California, heeft een in kwalitatief opzicht uitstekend album afgeleverd en slaagt er bovendien in om anders te klinken dan de meeste van haar soort- en tijdgenoten. 

Mechanical Sweetness beweegt zich op het snijvlak van indiepop en indierock. Het debuut van de Amerikaanse muzikante schiet vooral de kant van de indiepop op wanneer haar songs worden ingekleurd door synths, maar gitaren spelen een minstens even belangrijke rol op het album. Akoestische gitaren geven Mechanical Sweetness soms een folky karakter, maar de elektrische gitaren op het album kunnen ook licht gruizig klinken, waarmee Alyssa Gengos opschuift richting indierock. 

Het debuut van de muzikante uit Los Angeles past uitstekend binnen de golf aan nieuwe muziek van jonge en eigenzinnige vrouwelijke singer-songwriters, maar Alyssa Gengos verwerkt hier en daar ook invloeden uit het verleden in haar muziek, waardoor Mechanical Sweetness ook hier en daar goed is voor een vleugje nostalgie uit met name de jaren 80, maar ook zeker uit de jaren 70. 

In vocaal opzicht doet de Amerikaanse muzikante misschien geen hele bijzondere dingen, maar de stem van Alyssa Gengos klinkt absoluut aangenaam, zeker wanneer de vocalen wat zwoeler en verleidelijker zijn. De zang op het album wint bovendien aan kracht wanneer je Mechanical Sweetness meerdere keren beluistert. 

In muzikaal opzicht maakt Mechanical Sweetness nog wat meer indruk. Gitaren en elektronica vloeien steeds weer prachtig samen en de klanken op het album slagen er bovendien in om zowel tijdloos of zelfs nostalgisch als eigentijds te klinken. Het debuutalbum van Alyssa Gengos klinkt wat mij betreft ook avontuurlijker dan de meeste andere albums in het genre. 

Het is momenteel stevig dringen in dit genre, maar ik acht Alyssa Gengos zeker niet kansloos, al is het maar omdat ze op haar debuut verrast met bijzonder lekker in het gehoor liggende maar ook zeer interessante songs, die een enorm muzikaal talent verraden. Het feit dat ze buiten de drums tekende voor alle instrumenten die zijn te horen op het album en het album ook nog eens produceerde levert op zijn minst bonuspunten op voor de Amerikaanse muzikante. 

Ik gaf al aan dat de zang bij herhaalde beluistering steeds beter wordt en dat geldt eigenlijk voor alle aspecten van dit album. In muzikaal opzicht streelt Alyssa Gengos steeds genadelozer het oor en steeds meer songs op het album krijg ik met geen mogelijkheid meer uit mijn hoofd. Ik laat flink wat albums van vrouwelijke singer-songwriters liggen op het moment, maar dit is echt een pareltje. Erwin Zijleman

De muziek van Alyssa Gengos is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://alyssagengos.bandcamp.com/album/mechanical-sweetness.