09 maart 2022

Allegra Krieger - Precious Thing

Allegra Krieger betovert met een prachtige stem voor gevoel en expressie, maar de fascinerende instrumentatie op Precious Thing zorgt ervoor dat een mooi folkalbum een fascinerend folkalbum wordt
Precious Thing is het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Allegra Krieger en het is haar beste album tot dusver. Waar op de vorige twee albums de zang en de muziek elkaar nogal eens in de weg zaten, versterken de instrumentatie en de vocalen elkaar op Precious Thing op fascinerende wijze. Allegra Krieger maakt intieme en wonderschone akoestische folk, die vervolgens tot grote hoogten wordt opgetild door een voorzichtig schurende en altijd bijzonder mooie instrumentatie. Bij oppervlakkige beluistering hoor je een sfeervol en intiem folkalbum, bij aandachtige beluistering een razend spannend folkalbum, dat continu de grenzen verlegt.


Tussen de releases van deze week vond ik Precious Thing van de Amerikaanse singer-songwriter Allegra Krieger. Een jaar of twee geleden was ik onder de indruk van de zang op haar vorige album The Joys Of Forgetting, maar de wat te opdringerige instrumentatie op dat album stond me uiteindelijk wat tegen, waardoor ik het album snel uit het oog verloor. 

Ook op het deze week verschenen Precious Thing, overigens het derde album van de muzikante uit New York, voeren de zang en de instrumentatie continu strijd met elkaar, maar dit keer slagen ze er wat mij betreft in om elkaar te versterken, wat een prachtig album oplevert. 

Ook bij eerste beluistering van Precious Thing was ik vooral onder de indruk van de zang van Allegra Krieger. Ze beschikt over een mooie heldere stem, maar het is ook een stem met veel gevoel en expressie, waardoor de zang van de Amerikaanse muzikante direct vanaf de eerste noten iets met je doet. 

Allegra Krieger beschikt over een stem die gemaakt is voor akoestische Amerikaanse folk en dat is ook het hokje waarin Precious Thing met enige fantasie past. Met enige fantasie, want de muzikante uit New York heeft ook dit keer zeker niet gekozen voor de instrumentatie die in de folk gewoon is. 

Op de momenten dat Precious Thing het moet doen met fraaie akoestische gitaarakkoorden en de prachtige stem van Allegra Krieger, klinkt ze als een folkie die zo lijkt weggelopen uit een heel ver verleden. Onder de wat traditioneel aandoende folky klanken borrelt het echter flink en zo nu en dan komen fraaie accenten en bijzondere wendingen aan de oppervlakte. 

Allegra Krieger tekent op Precious Thing zelf voor akoestische gitaar, zang en incidenteel piano, maar de muzikanten die met haar de studio in doken voegen van alles toe aan het in eerste instantie vaak sobere geluid. Door de subtiele en steeds weer prachtige bijdragen van onder andere elektrische gitaren, bas, orgel, keyboards, vibrafoon en trombone, wordt Precious Thing steeds weer op verrassende wijze ingekleurd, wat de ingetogen songs van Allegra Krieger op fascinerende wijze tot leven brengt. 

Het is zoals gezegd niet de eerste keer dat de muzikante uit New York haar songs verrijkt met onverwachte en bij vlagen wat schurende klanken, maar op Precious Thing is alles in balans en vind ik het alleen maar mooi. Het verraadt de hand van een ervaren producer, maar het CV van Luke Temple, die we kennen als solomuzikant en als voorman van de band Here We Go Magic, is wat producties redelijk beperkt, al werkte hij wel mee aan het prachtige abysskiss van Big Thief zangeres Adrianne Lenker. 

Liefhebbers van de soloalbums van Adrianne Lenker zullen waarschijnlijk ook gecharmeerd zijn van het nieuwe album van Allegra Krieger, die als zangeres meer indruk maakt en niet al teveel inlevert wanneer het gaat om het vermogen om onder de huid te kruipen met haar stem. 

Precious Thing kun je op twee manieren beluisteren. Wanneer het album op de achtergrond voortkabbelt is het een bijzonder aangenaam folky album, maar de muziek van Allegra Krieger komt het best tot zijn recht bij beluistering met de koptelefoon, die alle fraaie details en bijzondere wendingen in de wonderschone instrumentatie laat horen. Dat Precious Thing van Allegra Krieger alle aandacht verdient zal inmiddels duidelijk zijn. Erwin Zijleman

De muziek van Allegra Krieger is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://allegrakrieger.bandcamp.com/album/precious-thing.


Precious Thing van Allegra Krieger is verkrijgbaar via de Mania webshop: