20 maart 2022

Hailey Whitters - Raised

De Amerikaanse singer-songwriter Hailey Whitters maakte twee jaar geleden indruk met het uitstekende The Dream en bevestigt haar status als aanstormend talent met het ijzersterke Raised
Hailey Whitters heeft haar sporen als songwriter in Nashville al ruimschoots verdiend, maar ook als muzikante timmert ze sinds het geweldige The Dream uit 2020 stevig aan de weg. Met Raised bevestigt ze de belofte van het terecht zo geprezen album. Ook op Raised maakt Hailey Whitters indruk als songwriter en als zangeres, maar ze durft dit keer ook wat buiten de strikte lijntjes van de Nashville countrypop te kleuren. Raised klinkt wat traditioneler en is een eerbetoon aan de plek waar Hailey Whitters opgroeide, maar de songs liggen nog altijd bijzonder lekker in het gehoor en zijn zeer aanstekelijk. De fraaie instrumentatie maakt het af. Hailey Whitters is de belofte voorbij.


De Amerikaanse muzikante Hailey Whitters timmerde al een aantal jaren aan de weg als songwriter, toen ze in 2020 haar eigen plekje in de spotlights opeiste met het uitstekende The Dream, dat vorig jaar met flink wat bonus-tracks nog eens werd uitgebracht als Living The Dream. Het tweede album van de muzikante uit Nashville (haar debuut Black Sheep verscheen in 2015) werd warm onthaald in Nashville en kreeg ook in Nederland enige aandacht, onder andere via deze BLOG. 
Met het deze week verschenen Raised bevestigt Hailey Whitters de belofte van haar vorige album. 

De Amerikaanse muzikante werd geboren in Shueyville, Iowa, maar zocht al op haar zeventiende haar geluk in Nashville, Tennessee. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en is Hailey Whitters in Nashville een gerespecteerd songwriter en muzikante. Ook Raised werd gemaakt in Nashville, maar het album is een eerbetoon aan het Amerikaanse platteland in het algemeen en haar geboortegrond in het bijzonder. 

Het album opent met een klassiek intro, maar al snel horen we de countrypop die The Dream twee jaar geleden zo aangenaam en interessant maakte. Hailey Whitters heeft zich voor haar nieuwe album omringd met een aantal uitstekende muzikanten, maar ze trekt zelf de meeste aandacht met haar voor de countrymuziek gemaakte stem en haar vermogen om lekker in het gehoor liggende maar ook interessante songs te schrijven. 

Ook op Raised vertelt Hailey Whitters weer persoonlijke verhalen, die ze vol gevoel en passie vertolkt. De zang van de Amerikaanse muzikante sprong er twee jaar geleden op The Dream uit en dat is op Raised niet anders. In muzikaal opzicht slaat Raised echter net wat andere wegen in. Waar Hailey Whitters zich op The Dream conformeerde aan de strikte kaders van de Nashville countrypop, klinkt Raised wat traditioneler. 

Op het album keert de Amerikaanse muzikante niet alleen terug naar de plek waar ze opgroeide, maar laat ze zich ook inspireren door de rootsmuziek waarmee ze opgroeide. Toch is Raised zeker geen album dat tegen de haren in zal strijken in het wat eenkennige Nashville. Hailey Whitters behoort tot de meest getalenteerde songwriters in de hoofdstad van de Amerikaanse countrymuziek en countrypop en laat op Raised horen waarom dat zo is. 

De songs van de Amerikaanse muzikante liggen ook op Raised bijzonder lekker in het gehoor en het zijn songs van het soort dat na één keer horen voorgoed in je hoofd zit. De songs zijn misschien net wat meer beïnvloed door de wat traditionelere Amerikaanse rootsmuziek, maar ook Raised past in het hokje countrypop, al is het countrypop met een traditionele twist. 

Het is al tijden dringen in de countrypop, waardoor het niet meevalt om er uit te springen, maar Hailey Whitters is er wat mij betreft in geslaagd. De songs op Raised zijn van een bovengemiddeld niveau, zowel de instrumentatie als de productie knallen uit de speakers en Hailey Whitters is ook nog eens een bovengemiddeld goede zangeres, die haar persoonlijke verhalen vol vuur vertolkt. Door het wat traditionele sausje klinkt Raised ook nog eens net wat oorspronkelijker dan de terecht zo bejubelde voorganger. Enige liefde voor countrypop is nodig om van dit album te kunnen houden, maar als die liefde er is, is het smullen. Erwin Zijleman


Raised van Hailey Whitters is verkrijgbaar via de Mania webshop: